МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Време да бирамо између слатких лажи и горке истине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Време да бирамо између слатких лажи и горке истине

27.maj 2019. Извор: Танјуг

Време је да бирамо између слатких лажи и горке истине, рекао је данас председник Александар Вучић на почетку обраћања на седници парламента посвећеној Косову и Метохији.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је истовремено рекао да нико не треба да помисли да се неће више од других борити за наш народ на КиМ и за КиМ и то посебно од оних који истину знају, а намерно је прећуткују.

Председник је рекао и да би расправу о КиМ требало почети одговором на важно питање: "у шта верујемо, у лажи или у истину - јер, без тога, нећемо знати за шта смо способни и колико можемо, где су границе наше земље и наших снова, баш као и наше стварности".

Без тога нећемо знати где је Косово, где је Метохија, ко њима управља, где смо ми Срби на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Без тог одговора нема, каже председник, ни одговора на то могу ли Срби, које су због КиМ противправно бомбардовали да рачунају на међународно право и правду.

"Ко су нам пријатељи и да ли имамо право да будемо непријатељи са онима од којих у великој мери зависи наша будућност? Да ли смо себи пријатељи ако одбијамо да се суочимо са истином", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је Његош говорио да је самообмана убитачна и за људе и за народе и упитао да ли смо у Србији свесни тога да ако обмањујемо себе не значи да ћемо сами себе успети и да преваримо.

"И да нећемо сутра имати онолико Косово у Србији тако што ћемо се грчевито држати својих маштарија. Да не вреди то што кривимо реалност, селективно бирамо информације и покушсавамо да то уклопимо у оно што ми желимо...", приметио је Вучић.

Он је навео да није случајно Исидора Секулић рекла да смо ми народ који у стварност не верује и који стварност не воли.

"Вере и љубави за реалност никада нисмо имали. Не иде то и време је да отворено изабремо између слатке лажзи и горке истине", истакао је Вучић.

Он је рекао да је његов посао као председника да људима саопшти истину, каква год била, некад горку и непријатну.

Вучић је рекао да нико не треба да помисли да се неће више од других борити за наш народ на КиМ и КиМ и то посебно од оних који истину знају, а намерно је прећуткују, који би да ратују, али тако да гину не њихова, него туђа деца.

"И који нам сваког дана држе патриотска предавања која никоме не би смели да држе".

Вучић је на почетку седнице захвалио свима који су у скупштинској сали и који, каже, желе да разговарају на одговоран и озбиљан начин о проблему који је велики и тежак не само за људе на КиМ, већ и за све грађане Србије и српски нарпд.

Он је рекао и да је размишљао да ли да говори о томе на који начин су неки покушавали да га спрече да уђе у зграду Скупштине Србије, али је додао да су то слаби покушаји и неважни уз овакву тему и у оваквом тренутку за грађане.

Вучић: Историја и демографија, поразни подаци

Председник Александар Вучић указао је данас да се дуга и вшевекована борба водила око КиМ, али и око Војводине и других делова Србије.

"У некима смо победили, а некима изгубили", нагласио је Вучић и истакао да поразе никада нисмо хтели да прихватимо и када смо их дожвиљавали заредом у кратком временском периоду.

У питању је, каже, математика ко је колико владао том територијом.

Подсетио је да су Римљани покоравали Илире и Далмате до 395. године, а да после влада Византија око 550 година.

"У седмом веку долазе словенска и српска племена на територију данашњег КиМ, од 960. до 1080. на тој територији су се за превласт борили Византија и различити српски владари. Спрски владари на КиМ од 1800. до 1389. године. Турци затим до 1912. године. Србија влада на КиМ од 1912. заједно са Албанцима, који нису били задовољни, до 1999. године. Овало или онако, од Кумановског споразума управљају управљају међународна заједница и Албанци и део међународне заједнице који је био подршка стварању независног Косова".

Како је рекао, демографски подаци у последњих 120 година показују како се мењао драматично број Срба:

На КиМ је 1455. живело око 98 одсто Срба, затим 1871. живело 32 одсто Албанаца, 64 одсто Срба, затим долазе српско- турски ратови и тада најдраматичније г губимо број Срба и првих пут 1899. Арбанаси представљају већину са 48 одсто а Срби са 44 одсто.

Дошло је до великог исељавања и великог и тесксог прогона Срба, додао је Вучић и истакао да смо први пут тада, после Берлинског конгреса, имали свој конзулат у Приштини, при Отоманској имерији, и поставили првог конзула Луку Маринковића 1889.

Додао је да су затим на тој фунцкији били и Брансилав Нушић и Милан Ракић.

"Никако нисмо могли да се опроравимо до балканских ратова, ниједна власт није могла да организује до балканских ратова устанак на КиМ до ослобођења 1912. године

Вучић: За 30 година преполовљен број Срба на КиМ

Председник Србје Александар Вучић данас је упозорио на катастрофалне размере националне катастрофе кроз коју је наш народ пролазио наводећи да од 1961. године и демографски губимо тле под ногама на Косову и Метохији.

Те године имамо 27 одсто Срба, вец 1971. - 21 одсто, 1981. године 15 посто Срба, а 1991. само 11 одсто, што знаци да је за 30 година број Срба на КиМ преполовљен.

Колике су размере националне катастрофе показује и број српске деце у школама: тако је 1961. српске деце било око 100.000, 1999. - 59. 000, а данас свега 16. 000 српске деце у сколама.

Вучић је изнео податке о поразајућим демографским кретањима.

Данас на Западном Балкану зиви 7,46 милиона Срба, а око 4 милиона и 70 000 Албанаца, навео је Вучић додајући да је у Србији негативан природни прирастај, а Албанци имају позитиван.

Уколико се нешто не промени, према процени УН, 2100. Срба ће бити двоструко мање него Албанаца.

Према проценама УН из 2015. Срба ће бити 6,23 милиона, док ће Албанаца 2050. бити за 1,92 милиона више, и то 5,99 милиона.

2100. биће 9,64 милиона Албанаца, а Срба око 4,327 милиона.

Вучић је истакао и да би се остварио позитиван прирастај зене у Србији треба да рађају 3,2 деце, иначе ћемо имати малу шансу да говоримо о сопственом опстанку.

Он је рекао и да после деведесете, ко год досао на власт, без обзира какаве намере имао, био је у теској ситуацији да несто сацува, а томе су, како је навео, допринели бројни проблеми као сто су лоше одлуке комунистицких власти о забрани повратка Срба и Црногораца на КиМ.

Нисмо улазили у суштину проблема,потценили моћ међународне заједнице

Председник Србје Александар Вучић навео је данас, међу историјским чињеницама које су допринеле катастрофичном стању за опстанак на КиМ , и 500 година колико смо провели под Турцима, као и то што смо истовремено доживели трагичне губитке у ратовима - од балканских ратова, преко Првог и Другог светског рата, и ратова 90-их година, до НАТО агресије.

"Све су то били огромни ударци демографској виталности земље од којих се никада нисмо опоравили", казао је Вучић.

Напоменуо је да од 1945. године, осим забране повратка Србима и Црногорцима на Косово имали смо и повећање уставних надлежности за Албанце.

Од 90-их године после деценија ћутања на прогон Срба са КиМ, желећи националну обнову, очекивали смо да имамо боље резулате, не улазећи у суштину проблема са Албанцима, бројеве, оно што је "дете могло да сабере", а ми се правили да то не можемо.

Била је велика грешка и то што потцењивали моћ моћ међународне заједнице

"Али, опет, шта год да можемо да им кажемо, требало је да боље рачунамо, не због њих, већ због себе, а не да вредност БДП сведемо на 50 одсто од оног што је било 91. године", указао је Вучић.

Вучић о томе шта је Ђинђић писао Савету безбедности још 2003

Убијени премијер Зоран Ђинђић је још 2003. године упозорио Савет безбедности УН да Албанци желе независно Косово, навео је данас председник Србије Александар Вучић из садржаја Ђинђићевог писма УН, који је пронашао заједно са сарадницима.

Како је рекао, Ђинђић је у писму предвиђао шта ће се све догодити на Косову и Метохији и да Албанци желе да створе независно Косово.

"Написао је и да су све биле неистине шта су говорили у претходном периоду и указао је на све опасности", рекао је Вучић и додао да тада представници Србије први пут почињу да моле бар за поделу Косова:

"Тада и први пут почиње да се говори и да се моли, и то 16 година раније када смо били у десетоструко повољнијој ситуацији - наши представници почињу да моле ако ни за шта друго оно бар да добијемо поделу што међународни представници одбијају", каже он.

Вучић је рекао да су многи, после 2000. године, очекивали да ће доћи до великог поштовања тзв. демократских снага, да је то само демократско питање и да Запад нема друге интересе и да ће вратити Косово под контролу Србије.

"Дешавало се све супротно, били смо изненађени сваким потезом против нас, морали смо да одустајемо од политичког и правног континуитета и долазили до тога да пуштамо осуђене и неосуђене албанске терористе из наших затвора, и то њих стотине. Затим смо покушавали да водимо политику замрзнутог конфликта иако смо се правили да не видимо да полако али сигурно клизимо ка независности Косова", рекао је Вучић.

Нису формирали ЗСО, јер им је то дозволио Запад

Европске силе и САД дозволиле су Приштини да шест година не формира Заједницу српских општина, што је била једина обавеза Албанаца из Бриселског споразума, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

"Једну једину обавезу коју су имали нису испунили зато што им је неко дозволио да је не испуне. Зато што су им европске силе и САД рекле - вама је дозвољено да је не испуните", рекао је Вучић на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ.

Он је истакао да је прошло шест година, а да Албанци још нису омогућили формирање ЗСО, као што је прошло више од 200 дана како су увели таксе на робу из централне Србије, а да се нико због тога "не секира".

Он је рекао и да нико не реагује ни на то што су данас поново најавили формирање велике Албаније, а да би, да се у Србији говори о Републици Српској, било потпуно другачије.

"Да је неко од нас поменуо Републику Српску, метафорично речено би нас обесили у Бриселу", рекао је Вучић.

Он је истакао да то није ни праведно ни правично и да показује двоструке стандарде, али да Београду остаје једино да разуме како стоје ствари и настави да се бори на најбољи могући начин.

Председник је рекао да су Албанци разумели да Срби желе ЗСО како би везе између Срба на југу и на северу биле институционализоване, односно да се повежу четири општине са севера са шест општина на југу.

"То је била наша намера, тражили смо надзорне функције, извршна овлашћења", рекао је Вучић.

Председник је истакао да брине о српском народу и о онима грађанима који желе да држава Србија о њима брине, а да није нарочито заинтересован за то шта се дешава у Качанику, Глоговцу, Сувој Реци.

Вучић: Тражили смо време да сачувамо земљу

Председник Александар Вучић истакао је данас да су разговори Београда и Приштине веома важни, јер смо тиме зауставили след губитака и повратили углед Србије и успели да вратимо тему Косова и Метохије за преговарачки сто.

"Тражили смо време да земљу сачувамо. Морате да разговарате, иако није лепо разговарати са Тачијем, а ни њему са мном, али то радите јер волите своју земљу", објаснио је Вучић у обраћању на седници Скупштине Србије о КиМ.

Он је истакао да је Србија, у десет пута лошијој ситуацији него што је била ДОС-овска власт, без војске и полиције, са формално проглашеној независност Косова, покушала да се врати у разговоре, да очува мир и политичку стабилност, је немамо више глава за губљење и деце за бацање, што никада нисмо ни имали.

Објаснио је да је Србија учествовала у разговорима са циљем да чувајући политичку стабилност, подижући економију, тиме повећавајући шансу да људи остану у земљи и повећа могућност за одбрану националних интереса.

Подсетио је да де факто, када је дошао на место министра одбране војску нисмо ни имали, да смо уништавли Стреле за 142 долара по комаду, да смо имали само један авион који је могао да полети, а само ове године добијамо више хеликоптера него што смо купили у протекле три деценије.

Истакао је да се Србија налази на путу европских интеграција и да хоће да припада том делу света и друштва.

„Неко ће да каже ''зашто''? Морамо имати у виду да 68 одсто наше трговине обављамо са ЕУ, одакле су и највећи инвеститори. Данас само немачке компаније код нас запошљавају 60.000 људи“, указао је он.

Вучић је рекао да је у протеклих седам година разговора пошло за руком да повратимо углед наше земље и вратимо питање Косова на сто.

„Не са великим шансама за нас да ћемо са сигурношћу нешто да добијемо, већ да можемо да тражимо, да можемо да се за по нешто боримо“, казао је он.

Вучић је рекао да су доношени споразуми о правосуђу, цивилној заштити и енергетици, где је било највећег притисака, и где се могло видети сво лицемерје међународне заједнице.

Инсистирали су, како је пренео, на Газиводама и Валачу, указујући да Немци у преносној мрежу губе 32 милиона евра годишње, што за ту земљу није ништа.

„А, то што ми губимо 52 милиона евра због такси месечно...шта брига било кога“, констатовао је он.

Вучић је казао да је преко Газивода и Валача покушано да се изврши притисак на наш народ у Зубином Потоку.

Навео је да наш народ на Косову плаћа струју у висини од 11 одсто, те да су наши губици 150 милиона годишње на северу Косова, али да се олакшицама боримо за опстанак нашег анрода.

Убиство Ивановића и покушај да се убије идеју о разграничењу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се убиство Оливера Ивановића поклопило са расписивањем избора у Београду 2018. године, када су неки очекивали смену актуелне власти, те да су тада покушали да униште идеју о разграничењу, како би спречили Србе да добију део територије на КиМ.

"Расписују се избори за Беград, очекује се промена власти и, када неки очекују да то буде почетак промене власти и краја Вучићевог режима, тог дана у Косовској Митровици је убијен Оливер Ивановић, један од лидера Срба са КиМ, политички противник Српске листе", казао је Вучић.

Каже да су последњих дана била три текста у значајним западним медијима који говоре како је баш то убисто допринело уништавању идеје о разграничењу и било каквим српским сновима да Срби не би добили "нешто од територије КиМ".

Вучић наводи да је затим уследила жестока оркестрирана кампања из западних центара моћи, заједно са некима у домаћој јавности, који им "терцирају", уз улогу албанских медија.

"Раде то са жељом и намером да се потпуно криминализује наш народ на КиМ, а посебно Срби са севера КиМ јер нису желеили да дозволе уплив косовских Албанаца".

Вучић каже да су измишљали ко је убио Ивановића и хапсили чак на основу изјава политичара са Савског венца у Београду, који се представљају као политичари са Косова, а све да би север био лака мета за све њих, пошто се показао "као веома тврд орах".

"И данас је север КиМ лакша мета, што је допринос Албанаца, западних сила и деом српске политике", додао је Вучић.

Како су текли преговори између Београда и Приштине?

Председник Србије Александар Вучић на посебној седници о КиМ у Скупштини Србије подсетио је посланике и грађане Србије како су текли преговори између Београда и Приштине.

Вучић је подсетио да је све почело 9. септембра 2010, када је Савет безбедности УН поздравио спремност ЕУ да олакша процес дијалога између Београда и Приштне.

Навео је да је први састанак којим је посредовала ЕУ одржан 8. марта 2011. а на којем су учествовали Борко Стрефановић и Едита Тахири.

Подсетио је и да су 2012. постигнути технички споразуми о слободи кретања људи и робе, матичним књигама, царинском печату, катастру, признавању универзитетских диплома, управљању граница, регионалној сарадњи.

Истиче да су од 20. септембра 2012. до 19. априла 2013. текли тешки преговори и подсетио да је те године тадашњи председник Владе Србије Ивица Дачић потписао Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа Београда и Приштине.

"У мају 2013. усагласили смо план имплементације тог споразума, а важно је и са смо те године постигли аранжман о официрима за везу и Канцеларија за КиМ је добила надлежност обављања стручних и оперативних послова у преговарачком процесу", указао је Вучић.

Истакао је и да је 2013. одржано 40 састанака од којих је осам било на високом политичком нивоу, а 32 на техничком нивоу.

Затим је, додаје председник, 19. марта 2014. усаглашени фитосанитарни сертификати и ветеринарски и здравствени сертификати за готове производе којим је, истиче, омогућен неометан пласман робе из централне Србије.

Од марта до септембра 2014, подсећа Вучић, услед локалних избора у Србији и формирања владе привремених институција у Приштини долази до прекида дијалога.

"Онда смо 14. новембра 2014. постигли договор о посетама званичника, међутим, као што сте видели, они се тога нису држали и злоупотребљавали до те мере да су покушали хапшењем да понизе Марка Ðурића", подсећа Вучић.

Вођени су преговори, додаје он, и из области енергетике и телекомуникација, а постигнут је договор и о мосту у Косовској Митровици који води до центра града.

"Што се тиче тог моста, били смо изложени притисцима, да се баш преко тог моста пусти саобраћај, не за пешаке, већ за аутомобиле и камионе. Питали смо их зашто да се пусти тај мост, када имате још два моста којим иде саобраћај, нисмо до дан данас добили одговор, а тим притисцима смо и данас изложени. Одговор је зато што су желели да уђу у централну улицу на северу Косова", каже Вучић.

Председник је у извештају указао и на инцидент из 2017. када су људи из Црвеног крста ухапшени јер су радили попис Срба на КиМ.

"Ми смо ипак избројали све Србе. Тада, 2017, сада их је можда 2.000 мање, живело је 94.998 наших људи. И то 47, 1 на сверу покрајине и 52,9 одсто јужно од Ибра", истакао је Вучић и додао да се та разлика смањује и да се повећава проценат људи који живе на светру КиМ, јер је безбедији за живот.

Констатовао је и да је у поређењу са 1990. сада на КиМ три до четири пута мање Срба.

Вучић каже да је тада избројано и до 1.162.000 Албанаца, те да је лаж да на КиМ живи два милиона Алабанца коју говоре политичари из Приштине.

Вучић је и указао да је 2011. после, каже, три године супротстављања српског становништва, успостављена граница на Јарињу и Брњаку између севера Косова и централне Србије.

"И са 98 одсто српског живља настањеног на северу КиМ, та граница је успостављена", рекао је Вучић.

Председник је указао и на догађаје пре 2011. године и о споразумуКако је рекао, Србија је 1999. године у неравноправном и немогућем сукобу поражена и била је потписана делимицнца капитулација, јер су повучене наше снаге са КиМ.

"А, правили смо се као да се ништа није десило", констатовао је и додао:

"Ни 2004. нисмо реаговали ни на шта, 2008. тако што смо изашли на улицу једно вече и нисмо се саглсаили са проглашеном незавиности. А од 2008. до 2010 док је трајао поступак пред МСО ми смо дали најснажније аргументе албанској страни за стицање независности".

Осврнуо се у обраћању на ретроспективу догађаја и предовора од 1998/1999. године до данас.

Тако је подсетио да неуспешне преговоре у Рамбујеу, због уцена западних сила према Србији, као и фалсификован извештај ОЕБС-а 22. марта 1999. године, након којег је 24. марта почела НАТО агресија.

Подсетио је и да је Војно-технички споразум потписан 9. јуна после ужасних, тешким 78 дана, а да је 10. јуна 1999. Савет безбедности усвојио резолуцију 1244.

Напоменуо је да у тој резолуцији има добрих ствари за Србију, али и врло лоших, само што те лоше, каже, никад нисмо хтели да порочитамо, а једна од њих је да су српске снаге вршиле терор на КиМ и да је зато важно да се повуку.

Рекао је и да је 2005. године Контакт група усвојила принцип решавање питања статута КиМ - да решење треба да буде у складу са међународним стандардима, међународним правом и да допринесе стабилности у региону.

Крајем те године специјални изасланик у преговорима посато Марти Ахтисари, а 2006. године Контакт група је усвојила смернице за преговоре и заузела став да нема повратка на стање пре 1999, нити поделе, нити припајања Космета трећој држави.

Бечки преговори су, каже, завршени безуспешно, а Ахтисари је на крају као решење предложио надгледану независност.

Додао је да су Албанци тада одбијали, нешто што су потписали касније у Бриселском споразуму, се формира ЗСо, а то се ни данас није десило јер ЕУ није извршила притисак на Албанце да се то спроведе у дело.

Подсетио је да је 17. фебрара 2008. косовски парламент прогласио независност, коју су 84 земље признале за годину дана.

Дан касније, подвкао је, одржана је једна од само две седнице парламента о КиМ у том периоду, а трајала је, каже, само сат и по.

"За само сат и по времена, смо донели одлуке и решили проблем", констатовао је Вучић.

Како је рекао, Србија, тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић, поставио је питање Међународном суду правде - Да ли је једнострано проглашена независност од стране привремених институција у Приштини у складу са међнародним правом.

"Једини озбиљан аргумент који су Албанци потезали на сваком нашем састанку је саветодавно мишљење МСП, јер је неко размишљао о себи, својим политичким поенима и сликању на ТВ, а не о интересима Србије и народа на КиМ", подвукао је Вучић.

Вучић: Циљ и план Албанаца су јасни, снажнији одлучују

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је актуелна власт успела да подигне углед Србије у свету, и да се о Косову и Метохији поново прича, али је истакао и да је много раније, 2010, завршено све што се тиче Косова и Метохије.

Вучић је истакао да је план Албанаца да нас свим оним сто раде доведу у ситуцију "нове нормалности", јер то је њима дозвољено, а са, како је рекао, циљем да се Србија доведе у ситуацију да и формално призна независност Косова.

"Можемо да тражимо и да се још понешто питамо и да се још боримо најбоље што можемо. Недавно је био самит у Берлину где су Макрон и Меркелова покушали да убеде Албанце да укину таксе, али они су имали подршку снажнијих него што су ово двоје европских лидера", казао је Вучић.

"Нису успели, јер су Албанци имали сазнију заштиту, рекао је Вучић", додајући да је и њима то рекао.

Вучић је навео да су са тим циљем уведене и таксе, иако су супротне свим међународним нормама.

Он је истакао да ниједна од држава чланица ЕУ није предузела било ста против албанске стране, сем что је Федерика Могерини издала једно саопштење.

Вучих је навео да Албанци по милион пута причају о великој Албанији, укидању прелаза, царина, таксама, а у међународној заједници ће на то издати неко саопштење и одбацити сваку нашу идеју.

Такође, одбацују сваку идеју о промени граница, јер подразумевају да су границе КиМ јединствене и неповредиве, а да границе Србије то нису биле ни 1999 ни 2006, ни 2008, а после тога све су постале неповредиве.

"Лупетају да ће се отворити Пандорина кутију, она је отворена много раније", истакао је Вучић.

Вучић: 188 састанака,опипљиви резултати,доминација на север

Председник Србије Александар Вучић каже да је четврти битан закључак је да је Србија у основи у потпуности успела да заштити своје интересе у покрајини и у контексту европских интеграција, упркос критикама за наводну предају српских институција.

"Срби на северу КиМ, поготову данас, апсолутно доминирају у свим институцијама што није био случај до 2013. Они који говоре о правосуђу - рекао бих вам једну ствар: замислите да је неко силовао Српкињу на КиМ, шта бисмо ми могли да радимо? Да подижемо оптужни акт у Краљеву , да немамо могућност гоњења силоватеља уопште?", упитао је он.

Тиме смо, каже Вучић, отворили пут да имамо и те како утицај.

"Да бисте ви разумели, ти људи који су пристали да раде унутар косовског система, су толико одани Републици Србији и српском народу. Уколико би Српска листа и политички представници донели одлуку да се сви повуку, са малим изузецима, Срби би одмах изашли, али користе сваку прилику да се обезбеди суштинска, правична доминација Срба али да се у исто време обезбеди зашита за Србе у Грачаници, Шилову, Клокоту, Партешу, Метохиј где год су нам угрожени људи", рекао је он.

То је био једини могући начин, истиче Вуцицћ и пита како бисмо, да није било тог потеза, заштитили, на пример, неког Србина у великој Хочи коме је пљачкаш нешто украо, силовао кћерку...

"Па како бисмо га заштитили? Дроновима, из ваздуха, хапсили починиоце? Како", упитао је Вучић.

Лако је, каже, причати да ми из центра Београда имамо право да нешто милион година чекамо.

"Ти људи тамо живе сваки дан и морају да живе и зиве са Албанцима сваки дан. Неко је морао да им пружи заштиту",додао је он.

Вучић каже да сматра да је све што смо урадили у дијалогу донело веома опипљиве резултате за Србе на КиМ и за државу у целини.

"А посебно мислим да смо кроз тих 188 састанака успели да заштитимо углед репутацију Србије, да смо успели да сачувамо инетерсе нашег народа и да драматично успоримо одлив живља са КиМ. Успели смо да одбијемо одређене споразуме који нису прихваћени и потписани а који би значили драматично урушавање интереса Србије", рекао је он.

За нас је важно то што је, додаје он и напомиње да је Приштина зато , између осталог, и увела таксе, дошло до озбиљног ширења робне размене између централне Србије и Приштине.

Дошли смо то тога да је трговина са Приштином прешла 550 милиона евра на годишњем нивоу , а оно што они нама продају - 20 милиона евра.

"Само нека неко каже да смо лоше поступали и да смо лошу политику водили. Управо зато многи ћуте из света јер их је баш брига што је Србија оштећена, зарто што желе да виде Србију еконосмки слабију. Ми не кукамо ни пред ким да нам је БДП због тога 3 или 4 одсто нижи, не жалимо се никоме. Желимо да будемо најбиољи , најјачи без обзира на то и бићемо", поручио је Вучић.

Додао је и да је Србија добрим делом помогла да се заштите објекти од културног значај.

"А шта је Приштина урадила? Не волим да говорим о кривици Приштине, али ми у њима видимо луде са којима смо приморани да градимо мир да бисмо са Албанцима имали добре односе у будућности. За то не одговрамо на све што стиже из Приштине, већ покушавамо да подижемо поверење, што није лако, посебно је немогуће на КиМ, али је важно за будућност. Моја дужност је да укажем на то", рекао је Вучић.

Додао је и да је Србија од почетка била изложена различитим притисцима, да се прво изврши демаркација између Косова и Црне Горе, а затим србије и црне Горе.

"Свака демаркација у којој бисмо учествовали значила би де факто признање Косова", рекао је он.

Вучић: Од 2014. спречено чланство Косова у 9 организација

Председник Александар Вучић истакао је данас, представљајући извештај о КиМ, да је од 2014. године до данас спречен је пријем тзв. Косова у девет међународних организација, док је од 2014. до 2018. године, 13 држава је повукло признање.

Те међународне организације су УНЕСКО, Светска царинска организација, ИНТЕРПОЛ, Међународна организација за вино и винову лозу (ИОВ), Европска студентска унија, Европска радиодифузна унија (ЕБУ), Међународна организација врховних ревизорских институција.

Такође, то су и Међународно удружење авио превозника као и Европска мрежа оперативног преносног система за електричну енергију, за шта је председник оценио да је од великог значаја.

Од 2014. до 2018. године 13 држава је повукло признање - Соломонска Острва, Суринам, Бурунди, Либерија, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Комонвелт Доминика, Гренада, Комори, Мадагаскар, Палау, Гвинеја Бисао и Сао Томе и Принципе.

Државе које су признале од 2014. до 2018. године су: Тонга, Сонгапур, Антига и Барбуда, Того, Бангладеш и Барбадос, односно, има их скоро двоструко мање, истакао је председник.

Висока улагања Србије у српске општине на КиМ

Србија је од маја 2014. године до маја ове године, према извештају Канцеларије за Косово и Метохију, а који је данас у парламенту представио председник Србије Александар Вучић инвестирала значајна средства у економски развој, инфрастуктуру, пољопривреду, образовање и здравство у општинама са већинским српским становништвом на КиМ.

У документу Канцеларије за КиМ, који је основ за дебату у Скупштини, наведени су најзначајнији пројекти у које је Србија уложила новац како би обезбедила одржив опстанак и побољшала услове живота спрског становништва у покрајини.

Од маја 2014. до маја 2019. године изграђено и реконструисано 1.613 стамбених јединица за интерно расељене, повратнике и социјално угрожена домаћинства, у износу од 1,445 милијарди динара.

Како је прецизирано, изграђене су 554 куће за потребе повратника, интерно расељених и социјално угрожених у вредности 194,36 милиона динара, као и 29 зграда са 522 стамбене јединице уз обезбеђење и опремање локација за изградњу, у износу од 1,05 милијарди динара.

Такође за 2.284 домаћинства испоручена је помоћ у грађевинском материјалу у укупној вредности од 199,84 милиона динара.

У пројекат изградње повратничког насеља "Сунчана долина", на локацији Мали Звечан, инвестирано је до сада 1,433 милијарде динара.

То насеље ће обезбедити услове за живот и рад око 300 породица (1000). Биће изграђена саобраћајна инфраструктура, 135 стамбених објеката, школа, црква, тржница, дом заједница, спортски терени и обданиште.

Укупна издвојена средства за развој пољопривреде у српским општинама на КиМ у периоду 2014-2018. износила су 899,68 милиона динара.

До маја 2019. године подржано је више од 1.300 пољопривредних домаћинстава набавком преко 1,2 милиона квалитетних сорти садница воћа, преко 500 јединица ситне и крупне пољопривредне механизације, опреме за воћаство, набавком 50 грла стоке, изградњом стаја за стоку, као и опреме за прераду пчелињих производа.

У изградњу здравствено-рекреативног комплекса "Рајска бања" у Бањској, Звечан, Србија је до сада уложила 473,85 милиона динара, а ради завршетка свих радова до почетка 2020. године, биће издвојено још 212 милиона динара у овој години.

У извештајном периоду, финансирана је такође изградња, реконструкција и санација 27 км путева и улица на КиМ, осам мостова и надвожњака, уређење четири депоније, реконструкција пет водоводно-канализационих мрежа, као и инфраструктурно уређење терена и објеката за спортске намене у укупном износу од 326,66 милиона динара.

Изграђене су и опремљене две пиваре на територији општине Звечан, које су пуштене у рад средином 2017. и почетком 2018. године, а у које је уложено 42,5 милиона динара.

Србија помаже финансијски и рад свих медија у саставу ЈП "Мрежа Мост", тако да је поред досадашњих пет медија у саставу Јавног предузећа, почетком 2018. године почело емитовање програма и на Телевизији Грачаница.

Средства се издвајају и за образовне институције на КиМ са наставом на српском језику, и за здравствене установе, како би се обезбедио и унапредио њихов свакодневни рад.

На Косову и Метохији 103 школе (68 основних и 35 средњих) раде по плану и програму Министарства просвете Србије, има и 17 предшколских установа, а у саставу Универзитета Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици настава се одвија на 10 факултета и три високе школе струковних студија.

Изграђен је и комплетно опремљен Интернат и Музичка школа "Стеван Христић" у Станишору, као и нов објекат Основне школе "Радош Тошић" из Осојана за потребе издвојеног одељења у селу Видање.

Када је реч о здравству, изграђен је и опремљен Здравствени центар Гњилане у Пасјану и објекат Дома здравља Пећ у Гораждевцу. За потребе здравствених установа обезбеђено је 14 санитетских и теренских возила.

У Извештају је наведено да је додељена помноћ за 545 породица повратника на КиМ, у вредности 202,49 милиона динара, као и породицама отетих и несталих у износу од 12,12 милиона динара.

У циљу афирмације популационе политике, породицама са новорођеном децом исплаћена је помоћ - укупно за 5.410 беба у износу од 54,1 милион динара.

Такође, 6.152 породице су примиле једнократну новчану помоћ у укупном износу од 130,83 милиона динара.

Канцеларија је од маја 2014. до сада помогла и рад народне кухиње хуманитарне организације „Мајка девет Југовића", Епархије Рашко-призренске, са 116,38 милиона динара, као и рад општинских организација Црвеног крста са 227,9 милиона динара.

Поред средстава обезбеђених буџетом Канцеларије за КиМ, Влада је од маја 2014. до краја 2018. године из текуће буџетске резерве обезбедила додатна средства за финансирање 19 пројеката на територији КиМ у износу од 2,481 милијарди динара.

Влада је у октобру 2018. такође усвојила Извештај о потреби комплекснијег и дугорочног приступа инвестиционим улагањима у развој општина на КиМ са већинским српским становништвом и одобрила средства за реализацију 36 пројеката и финансирање израде пројектно-техничке документације за 40 пројеката, чија је укупна вредност 2,455 милијарди динара.

У току је припрема Предлога закључка Владе којим се планира одобравање финансирања реализације 233 пројекта и финансирање израде пројектно-техничке документације за 11 пројеката, у укупном износу од 6,683 милијарде динара.

За реализацију свих пројеката била би потребна средства у износу од 11,621 милијарди динара.

Вучић о етнички мотивисаним нападима на Србе на КиМ

Приштина је од 2014. до 2018. доносила различите мере за урушавање функционисање српских општина, уз истовремене етнички мотивисане нападе на Србе, рекао је данас председник Александар Вучић на седници парламента о КиМ.

"Они све време раде на промени етничке структуре, поготово на југу и покшавају да пронађу механизме за напад и потпуно овладавање севером", рекао је Вучић.

То, како је рекао, раде угрожавањем безбедности српског народа притисцима криминалних група, пљачкама, застрашивањем и нападима ради појачаним исељавањем Срба, хапшењем и подизањем оптужница против локалних српских званичника и виђенијих Срба, под изговором борбе против корупције и криминала.

Циљ им је, каже, разбијање јединства и изазивање сукоба међу политичким лидерима Срба.

Зато је захлавио људима из Српске листе који су, каже, свуда успели да одрже српско јединство.

"То су људи који на дневном нивоу издржавају велике притиске албанских власти и представника оних земаља које су признале Косово. Они су за њих озбиљни саговорници ако хоће да кажу да је Вучић ђубре и ''што даље од Србије''. Оног тренутка кад кажу да поштују Србију и њене институције, они постају њихови политички противници", рекао је Вучић.

Како каже, ти људи су све успесли да издрже, а никада се нису жалили.

"Они чувају наш народ на КиМ, а не они који позивају да се гласа за Гонџу Чауши, само да би се српском народу наудило на било који начин", рекао је Вучић.

Иначе, у периоду од 2014. о 2018. године евидентирано је 465 етнички мотивисаних напада на Србе, 150 слуцајева пљачки и уништавања српске имовине, 45 напада на културно-историјске споменике, верске објекте и гробља, 118 провокација и претњи, 62 физичка напада, 30 каменовања кућа, возила и људи...

Део извештаја односи се на мере Приштине за нарушавање функционалности српских општина на КиМ и промену етничке структуре у општинама са српском већином јужно од Ибра - Грачаница, Ново Брдо, Клокот, Штрпце, Ранилуг и Партеш.

Осим тога, вршен је откуп кућа и имања од Срба и њихово трајно исељавање, купована највреднија имања на важним локацијама за планско насељавање Албанаца, грађене викендице у викенд-насељима и на ободима већих општина, као и масовна промена пријаве пребивалишта у погодном тренутку.

Такође, међу мерама је и исписивање албанског становништва из бирачких спискова граничних општина са албанском већином и њихово уписивање у бирачке спискове општина са већински српским становништвом.

Вучић: Дијалог сачувао мир на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија у периоду досадашњих преговора успела да сачува мир на КиМ, те да током интензивних разговора са Приштином није било озбиљнијих безбедносних криза и претњи.

Он је у Скупштини Србије истакао да је одвијање дијалога било корисно за обе стране и да је у пуном смислу речи "радио" и за интересе српске и за албанску страну, а пре свега да је био важан како би се постигао мир и договор са Албанцима.

Како је навео, током дијалога био је веома мали број теско рањених, убијених готово да није било, нерачунајући Оливера Ивановића, а све то после једностраног проглашења независности.

Ангажовање Србије успело је да амортизује и бескомпромисан став оних који подржавају косовску независност, истакао је он.

Он је навео и да је Србија успела у томе да мора да се чује и уважи њен глас.

"Да ли ћемо моћи да добијемо све сто зелимо, нећемо", рекао је Вучић, додајући да он неће износити неистине као неки други.

"Али да ћемо да добијемо висе него сто смо имали, и у то сам апсолуно сигуран и убеђен", поруцио је он додајући да би могло да се постигне и више да је дијалог настављен.

Вучић: Ако не пристанемо на компромис,изгубићемо све

Ако Приштина буде укинула таксе, даћу све од себе, док сам председник Србије, да покушамо да пронађемо неко решење, изјавио је данас Александар Вучић и указао да ћемо, ако не пристанемо на компромис, све изгубити.

"Хоћемо ли да пристајемо на замрзнути конфкликт или да пробамо да тражимо решење. Док сам председник, још три године, даћу све од себе, уколико укину таксе, да покушамо да пронађемо некакво компромисно решење, у коме ће се водити рачуна о интересима нашег народа, безбедности наших људи, црквама и манастирима, као и о интересима Србије".

Вучић је поновио да ће се залагати за некакво компромисно решење и нагласио да прецизна истраживања кажу да нам следи пропаст, ако до решења не дође.

"То говорим зарад историје, јер претпостављам да је могуће да не дођемо до компромиса у наредних пет или 10 година, а то би била катастрофа и за Србе и Албанце. Последице би биле катстрофичне за нас у економском ,социјалном и демографском аспекту."

Истиче да тренутно нема чак ни дијалога, као и да договор и компромис нису пораз, већ победа - ако не пристанемо, изгубићемо све.

То је, како каже, поручио лажним родољубима и заштиницима српских интереса који би да туђа деца бране КиМ.

"Важно је да истакнем да ма колико многи уживају у нерешавању и мисле да зависи све од светских околности... свако ко то говори не говори истину. Ако не буде компромисног решења, биће напада Албанаца на Србе на Косову, јер Албанци губе живце", додао је Вучић.

Ако буде компромиса,биће референдум,исход - обавезујући

Ако буде компромисног решења, мада сам скептик по том питању, народ ће о томе морати да се изјасни и, за разлику од других земаља, код нас ће одлука народа бити обавезујућа, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Сводећи данашње обраћање у парламенту, председник Србије је рекао да нама у првој фази остаје да чекамо да видимо да ли ће Американци и Европљани убедити Албанце да укину таске.

"Наставка суштинских разговора без укидања такси неће бити. Тачка. Уколико укину таксе ићи ћемо да разговарамо, да покушамо да пронађемо компромисно решење. Уколико га случајно буде, а скептик сам по том питању, доћи ћемо и пред парламент и пред народ да се о томе изјасне. И за разлику од неких других земаља, чланица и нечланица ЕУ, код нас ће одлука народа да буде обавезујућа. А не - референдум није прошао, али кога брига за референдум", рекао је он.

Код нас ће бити онако како одлучи народ и онако како народ буде рекао, нагласио је Вучић.

Ако ништа од тога не буде случај и дође до најгорег сценарија, и Албанци нападну наш народ на КиМ, ма колико то било тешко, а веома је тешко, јер се на КиМ налази НАТО - прогон и погром српског народа нећемо дозволити.

"Имали смо довољно ''Олуја'', ''Бљесака'' , много несрећа и више такве несреће српском народу нећемо дозволити", поручио је он.

Како каже, о томе су обавештени и највиши међународни опредставници, укључујући и команданта НАТО.

"И то је један од малих разлога због чега погрома и прогона нема, а да су се неки сетили да треба да имају војску и полицију 10-12 година раније можда бисмо нешто више могли да сачувамо", додао је он.

Приштина припремила оптужницу против Диковића, познат одговор Београда

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је, према подацима обавештајних органа, Тужилаштво у Приштини припремило оптужницу против генерала Љубише Диковића, којом га терети за ратне злочине на КиМ.

Нема, додао је, сазнања да је таква оптужница покренута и против генерала Божидара Делића.

''За Делића нисмо добили такву информацију. За сваког генерала за којег из Приштине мисле да треба да га гоне, знате какви ће бити поступци наших органа. Не верујем да би председница Владе Србије ишла против овакве политичке воље и доносила другачију одлуку'', рекао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање лидера радикала Војислава Шешеља о информацији да је Специјално тужилаштво у Приштини покренуло истраге против генерала Небојше Павковића и Сретена Лукића, којима је већ судио Хашки трибунал, рекао да му је Павковић писао о томе да су из Приштине тражили сусрет са њим.

''Мислим да су то тражили косовски специјални тужиоци са жељом да поново подигну оптужницу против њега, али и осталих генерала'', рекао је Вучић.

Председник је навео да српски обавештајни подаци говоре да је Специјално тужилаштво из Приштине припремило оптужницу против генерала Диковића, којег је он, подсетио је Вучић, недавно одликовао Сретењским орденом.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике