МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Протест у К.Митровици: Срби решени да остану своји на своме
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Протест у К.Митровици: Срби решени да остану своји на своме

29.maj 2019. Извор: Танјуг

Срби са Косова и Метохије су данас још једном показали да је несаломива њихова решеност да остану "своји на своме", поручили су представници Срба са КиМ са скупа у Северној Митровици, одржаног у знак протеста због јучерашњег упада специјалних јединица косовске полиције на север и хапшења Срба.

Протест у К.Митровици

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Поручили су и да је српски народ на Косову и Метохији јуче показао храброст, слогу и јединство.

Срђан Вуловић, градоначелник Зубиног Потока, где је јуче приликом упада специјалаца косовске полиције било најдраматичније, рекао је да толика бруталност и осионост није запамћена у том месту.

Како је рекао, јуче није ухапшена ниједна особа са списка такозваних "шверцера", односно људи који имају везе са привредним криминалом, већ је ухапшено 11 грађана који немају везе са привредом и бизнисом.

Притом су, каже, специјалци демолирали четири куће, једну кафану, 30 возила, а уништено је и шест камиона.

"И на крају су и пуцали", рекао је Вуловић и истакао да су три особе збринуте у болници у Косовској Митровици.

Поручио је да су јуче звали КФОР да реагује, али да су се они оглушили о те позиве, јер борба против криминала и корупције није њихов посао.

Сваког дана шетају и патролирају и скупљају информације, а када треба да се бране Срби, њих нигде нема, рекао је Вуловић и оценио да је КФОР пристрасан.

"А међународна заједница, ништа ново. Моле обе стране да се уздрже од насиља. Ми голоруки, а они наоружани. Јуче смо показали јунаштво, али нам оно не треба. Треба нам мирин живот, да нам деца иду у обданишта, школе, да се бавимо обичним стварима. Одавде нећемо да идемо", рекао је Вуловић.

Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић је истакао да су Срби који живе на северу КиМ више него икад решени да бране српско достојанство, српске институције, своју децу, породице.

Поручио је да су Приштина и међународна заједница од 1999. године имале за циљ нестанак српског народа са КиМ, што се наставило и јучерашњом акцијом.

Имали су 1.000 начина да позову своје колеге из КПС, али циљ хапшења је било застрашивање, навео је Тодић.

Замолио је за аплауз за притворене, који ће, каже, дочекати слободу, коју и српски народ на КиМ прижељкје претходних 20 година.

"Овог пута решеност државног врха Србије, на челу са председником Александром Вучићем, да ће заштити српски народ од сваког вида насиља, додатно уилва снагу, храброст и поверење. Косово је било српско и остаће српско", поручио је Тодић.

Градоначелник Звечана Вучина Јанковић је рекао да је српски народ на Косову и Метохији јуче показао храброст, слогу и јединство.

"Показали сте да сте за Србију, да се за КиМ треба борити срцем, да храброст и снага лежи у срцу, а не у оружују оних који су га употребљавали против нашег народа. Пред нама су вероватно тешки дани, а ви сте слогом и јединством показали да сте спремни да их дочекате", нагласио је он.

"Можете често чути приче - Косово је готова прича. Варате се. О Косову ће се тек причати у наредном периоду, све док постоје овде Срби који су спремни да се боре за КиМ. Не дозволите никоме да вас испровоцира. Овако браните ваше домовине, породицу и Србију", истакао је Јанковић.

Директор Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да етнички мотивисаном насиљу над Србима на КиМ нема краја и да је то насиље све присутније и све јаче.

Каже да се настављају хапшења и монтиране оптужбе, покушаји отимања језера Газиводе и комбината Трепча и да Приштина формирањем УЧК војске и резолуцијом о геноцидности Србије и спрског народа на КиМ, као и оптужзбама за силовање, покушава да доврши етничко чишћење српског народа са тог простора.

"Јуче смо видели драстично насиље, али и нове облике насиља која је примењивано и над особама са посебним потребама, пошто је зверски претучена глуво нема особа док је куповала хлеб. Такође, руског административца Унмика су кундацима ударали у главу, као и његову главу о ауто".

Ивановић каже да ће Рус са тешким повредама бити послат на лечење у Београд, пошто има фактуру више костију лица, јагодичне кости и горње вилице, као и хематоме.

"То је знак да нису само Срби на удару, већ да им и УНМИК смета у намери да доврше етрничко чишћење", рекао је он и додао да се зато на данашњем протесту окупило више од 10.000 људи како би исказали јединство на КиМ, али и са државом Србијом.

Ивановић је поручио да је држава Србија гарант њиховог опстанка, док се, како каже, они из "Један од пет милионера", залажу за замрзнути конфликт пошто решење за КиМ не није политички профитабилно, али доноси поене народу и држави.

Додао је да су представници Срба са КиМ више пута у Београду разговарали о контрамерама које су планиране да уследе после састанка у Паризу, међу којима су да се тражи реципроцитет економски, национални и политички, затим да се уведу таксе са њихова возила, да се преиспитају договори у оквиру бриселског спораузма и учешће Срба у косовским инситуцијама, доношење резолуције о албанског геноциду и етничком чишћењу Срба на КиМ, да се тражи казна за НАТО бомбардовање и злочиње почињене над Србима, примена Резолуције 1244 када је реч о повратку српских безбедносних снага на КиМ...

Студент проректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици Немања Бишевац поручио је да су студенти, који чине велики део грађана тог града, увек били и биће ту за Србију.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике