МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Обележен Дан косметских жртава
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Обележен Дан косметских жртава

10.јун 2019. Извор: Танјуг

Дан косметских жртава обележен је данас у Спомен соби у просторијама Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ, где је истакнуто да је 10. јун један од најтрагичнијих дана за српски народ на КиМ - дан почетка великих страдања, патње, терора, злочина...

Никола Селаковић

Фото: Танјуг

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић је рекао да је 10. јун 1999. године дан у коме је "отворена сезона лова" на Србе на КиМ и додао да од тог дана нико више ни за једно једино убијено српско дете, старицу, старца, жену или човека није сносио никакву одговорност.

Селаковић је подсетио да су Србе на КиМ киднаповали, убијали, слиовали, мучили...

"Колико год се трудио, као човек, да разумем породице жртава слагао бих ако бих рекао да их у потпуности разумем и да саосећам јер то, нажалост, може да осети само неко коме је најближи страдао, мучен, силован, отет или убијен на мучки и свреп начин", рекао је Селаковић.

Навео је да ово није први пут да присуствује догађајима у спомен соби Удржења породица киднапованих и убијених на КиМ и да ће ту долазити и убудуће, те поручио да би на таква места требало да доводимо и своју децу, "јер ако ми не будемо причали о нашим жртвама, будите сигурни да о њима неће причати нико".

"А онај о коме не прича нико као да није ни постојао, а овде су 2.501 име човека и жене са КиМ који су своје животе изгубили на правди Бога", додао је Селаковић.

Председник Удржења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић је истакао да породице жртава траже правду.

"Да је сваком Србину, државницима Србије, вођама опозиције и НВО убијен по члан породице у рату на простору бивше СФРЈ лакше би разумели језик српских жртава", рекао је он.

Затражио је да држава законом регулише права породица цивилних жртава рата, наводећи да је Србија једина земља у региону која нема тај закон.

Спасић је захвалио заменику градоначелника Београда Горану Весићу који је, како је истакао, много помогао Удржењу породица киднапованих и убијених на КиМ.

"Заменик градоначелника нам је много помогао за разлику од других који су нам окренули леђа. Ова просторија је од Града, али ја очекујем да ће нам он веома брзо, са својим сарадницима, наћи адекватнију просторију у приземљу да могу грађани и породице жртава да дођу", рекао је Спасић.

Обележавању Дана косметских жртава присуствовали су заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев, заменик градоначелника Београда Горан Весић, породице жртава са КиМ...

Селаковић: Резолуција 1244 је сламка за коју се Србија хвата

Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација је сламка за коју се Србија хвата у борби за Косово и Метохију, али далеко од тога да је све оно што пише у тој резолуцији за нас сјајно и да нам одговара, изјавио је данас генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

"Постоје ствари које нису извршене, постоје оне које су извршене. Колико се она поштује можете да видите, они који су учествовали у њеном доношењу данас је врло активно с времена на време и крше", рекао је Селаковић у Београду, одговарајући на питање новинара да ли је Резолуција 1244, која је усвојена на данашњи дан пре 20 година, остала мртво слово на папиру.

Навео је да се Резолуција 1244 неретко у нашој јавности глорификује и да о њој причају они који је пре тога нису ни прочитали.

"Резолуцијом 1244 је суспендован наш суверенитет над нашом јужном покрајином, а то је учињено након 78 дана и ноћи жестоког НАТО бомбардовања наших градова, села, инфраструктуре, привреде, убијања наших грађана", додао је Селаковић.

Он је рекао да се данас, 20 година након доношења Резолуције 1244 и завршсетка НАТО бомбардовања, Србија и сви њени органи, почев од председника државе Александра Вучића, грчевито боре да заштите право сваког Србина и Српкиње који живе на КиМ на достојанствен, миран и нормалан живот јер је то, додао је, оно што им је одузето.

"Са друге стране, нисмо као неки пре нас лицемерни па да о томе причамо на исти начин као да ми живимо на КиМ, јер ми тамо не живимо. Ми живимо у централној Србији, Војводини...и свакоме од нас је живот неупоредиво лакши него сваком нашем човеку који је остао на КиМ", рекао је Селаковић.

Како је додао, Србија је зато ушла у преговарачки процес - како би се зауставило страдање и погром и нашло решење које ће задржати српски народ на КиМ.

Он је истакао да је важно што ће се данас у Савету безбедности УН водити расправа о КиМ.

"Свакако да је изузето важно да се у највишем органу УН, поред Генералне скупстине, а то је Савет безбедности води расправа о КиМ. Веома је значајан успех наше дипломатије да одржи континуитет одржавања тих расправа у савету безбедности јер ако се нешто ту не помиње, ако се о томе не говори онда се сматра као да не постоји у виду важног проблема за читаво човечанство и за безбедност и мир у свету", рекао је Селаковић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике