МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Приштина планира да освоји Трепчу и поставља бомбе на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: Приштина планира да освоји Трепчу и поставља бомбе на КиМ

11.јун 2019. Извор: Танјуг

Следећи циљ Приштине је "освајање Трепче", упозорио је у интервјуу за Глас Америке шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Дачић се састао са Гутерешом

Фото: МСП

Дачић је у разговору, који је вођен синоћ после седнице Савета безбедности УН, рекао да би један од циљева могао да буде и подметање разних експлозивних направа широм севера Косова и Метохије.

"Постоје таква сазнања и ми смо то поделили за западним партнерима и они све то знају. То је велики изазов и зато сам упозорио КФОР, јер им је задатак да штите све грађане, без обзира да ли су Срби или Албанци, да спрече напад на север Косова. Уколико то КФОР не уради, долазимо у велики ризик за дестабилизацију читавог региона", навео је Дачић.

Шеф дипломатије је рекао да постоје обавештајна сазнања да приштинска страна намерава да спроведе унилатералне акције, које би могле да изазову дестабилизацију на северу КиМ.

Као једну од таквих акција, навео је и недавну, наводно полицијску акцију, у којој је, како је истакао, употребљено више од 70 борбених возила, и примењена сила према онима који су привођени.

"На седници Савета безбедности, без обзира колико неко има симпатије или не према Приштини, велика већина чланица је осудила понашање према припадницима УНМИК-а, говорила је о имунитетима, зато што и они имају потребу да заштите особље УН широм света", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије указао је да је истакнута потреба да се сачува мир и стабилност у региону и да се настави дијалог и додао да је зато већина чланица СБ УН истицала да је непоходно укинути таксе.

Он је оценио да очигледно постоје неке индиције и жеље да се стално догађају неки једнострани потези и провокације, које ће нас одвлачити даље од дијалога и доласка до решења.

Дачић је рекао да је његов циљ да упозори међународну заједницу да КФОР предузме мере, јер је, како је нагласио, за то надлежан и зато присутан на Косову и Метохији.

"Ми не бисмо волели да дођемо у ситуацију да КФОР не жели да испуни оно што мора, а да се онда поставља питање да Србија треба да сматра да Резолуција 1244 више нема смисла, јер они неће да заштите Србе. Онда Србија мора да заштити свој народ. То нас води све даље и даље у ескалацију проблема. Зато мислим и надамо се да до тога уопште неће доћи и стално упозоравамо да такве амбиције Приштине морају да се контролишу и да се спрече ти планови како не би дошло до новог заоштравања у региону", рекао је Дачић.

Он је нагласио да Беогаду не одговара заоштравање, већ да жели наставак дијалога и долазак до решења.

Дачић је оценио да, иако углавном сви имају познате ставове у Савету безбедности, битно је да је огромна већина чланица позвала на укидање такси.

Напоменуо је да постоји договор да ће до краја године бити одржана још једна седница СБ о Косову, највероватније у октобру, док ће следеће године бити одржане две седнице.

Он је изразио наду да, после најновијих инцидената на КиМ, више нико озбиљно не поставља питање о томе да ли УНМИК треба да остане или не.

"Нажалост, таква је ситација да је међународно присуство и даље потребно на Косову и Метохији. Ми бисмо желели и волели бисмо да се што пре дође до мирног и трајног решења, онда више неће бити потребне ни седнице Савета безбедности, нити било какве међународне мисије", поручио је Дачић.

Осврнуо се и на рекације поводом фотографије, на којој се види да је на новчаници од 100 долара написао "Косово је Србија", наводећи да верује да се не би неки толико бунили да је написао да "Косово није Србија".

"Неко ми је рекао да уништавам имовину САД, па ја сам бар урадио на такав начин да сам написао на новчаници, која не припада Американцу. Нисам за разлику од њих бацао бомбе са осиромашеним уранијумом", рекао је Дачић за Глас Америке.

Дачић се састао са Гутерешом

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се у Њујорку са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом.

Он се са Гутерешом састао након седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији, на којој је размотрен најновији извештај генералног секретара УН.

Дачић је у изјави Танјугу рекао да је генерални секретар УН потпуно информисан о ситуацији на КиМ.

"Гутереш је веома свестан ситуације и сам каже да је присуство мисије УН на КиМ доказ да ствари нису решене и да би због тога Косово највише волело да тамо нема мисије УН и да је њихов циљ да их отерају", рекао је Дачић.

Он је додао и да је Гутереш најоштрије осудио нарушавање имунитета припадника мировне мисије УН током акције специјалних јединица косовске полиције на северу КиМ.

Како каже, малтретирање и пребијање службеника УН и непоштовање одлуке о имунитету наишло је на жестоку осуду генералног секретара.

"То је нешто што у УН апсолутно не прихватају", истакао је Дачић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике