МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Додатни притисци Приштине на Србе,несташица намирница на северу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Додатни притисци Приштине на Србе,несташица намирница на северу

25.јун 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изразио је данас забринутост због додатних притисака Приштине на Србе на северу Косова и Метохије и навео да су Албанци последњих дана пресекли канале снабдевања основним животним намирницама из централне Србије.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Ђурић је гостујући у Новом јутру на ТВ Пинк рекао да су почеле да се јављају несташице намирница у општинама на северу КиМ и истакао да ће Србија наћи начина да достави робу свом народу у јужној покрајини.

Нагласио је да Приштина своје деловање заснива на парафираном споразуму од 23.фебруара 2012. године који је, подсетио је, парафирао Борко Стефановић, а према коме је гранична полиција Косова успостављена на прелазима Јариње и Брњак.

''Та гранична полиција сада отима камионе и комбије са робом, а у Косовској Митровици нестаје роба. Ми ћемо налазити начине да дотуримо све што је потребно нашем народу на КиМ, Срби не треба да брину'', поручио је Ђурић.

Додао је да се у оквиру плана председника Србије реализује 140 пројеката помоћи Србима на КиМ, као и да је завршен један од стратешких пројеката - регионални водовод за север КиМ који ће бити пуштен на Видовдан 28.јуна.

Ђурић је најавио и да ће 12.јула ове године бити бити отворен нови објекти у Рајској бањи у Бањској и да ће то лечилиште, осим отворених, имати и затворене базене.

Упитан за коментар о изјави првог међународног судије на КиМ, Швеђанина Кристера Карпхамара, да су Американци утицали на то да се злочини Албанаца на КиМ сакрију, Ђурић је поздравио изошење било какве чињенице која, како је рекао, може да помогне домаћим и међународним правосудним органима у доказивању одговорнности за почињене злочине.

Како је навео, веома је важно што се говори о тој теми и након 20 година, али је указао на чињеницу да за злочине над Србима на КиМ још нико није одговарао.

Додао је да наша тужилаштва имају ''дебеле'' предмете за све вође ОВК, као и да су захваљујући деловању српских државних органа на Интерполовим потерницима и дан-данас Хашим Тачи, Кадри Весељи и Рамуш Харадинај.

''Неки храбри људи у прошлости формирали те предмете и одолели политичком притиску да се тужбе повуку. Много пута је захтевано и од председника Вучића и других чланова руководства Србије да се та ствар склони у страну, али седам година ником није тако нешто пало на памет'', рекао је Ђурић.

Истакао је да је за Србију важно, и због породица жзртава и историјске правде, да инсистира на томе да злочинци буду кажњени, као и да је важно да иступају људи попут Карпхамара, макар и након завршетка мандата.

Ђурић сматра да се изјава судије може узети као објективна, нарочито јер је дата после мандата што, како је навео, илуструје тежину целе ситуације.

Навео је да је 2008.године за већину западних земаља била запечаћена независност Косова, али да је захваљући упорним и истрајним вишегодишњим дипломатским напорима, Србија данас поново у игри и дискутује се о њеним интересима.

''Данас је јасно да без Србије нема решења, а то је резлтат вишегодишњег напорног рада'', рекао је Ђурић.

Подсетио је да је 13 земаља повукло признање независности Косова и да је Србија спречила чланство Косова у девет међународних организација, док појединци, како је приметио, критикују државно руководство за то што је Косово примљено у међуанродне спортске савезе.

''То раде на најпокваренији начин, тврде да је Бриселским споразумом то предвиђено што није тачно. То раде Вук Јеремић и Драган Ђилас и њихов представник на КиМ, Јакшић који на изборима за градоначелника северне Косовске Митровице позивао да се гласа за Гонђе Чауши'', рекао је Ђурић.

Додао је да онима који критикују државни врх смета што је председник Србије у Минску сачувао достојанство Србије када је одбио да присуствује отварању Европских игара због учешћа Косова.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике