МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Несташица, мање хране у болницама,вртићима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Несташица, мање хране у болницама,вртићима

27.јун 2019. Извор: Танјуг

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је питање опстанка Срба у покрајини поново актуелизовано, јер су они на ивици хуманитарне катастрофе због такси од 100 одсто које трају већ седам месеци.

Петар Петковић

Фото: РТС

Петковић је за РТС рекао да ће до краја недеље на северу КиМ нестати лако кварљиве животне намирнице.

"Чујемо и да су добављачи рекли руководству болнице, вртића и Студентског центра да ће морати да смање количине хране. То је веома опасна ситуација која јасно показује у каквој атмосфери живе Срби на КиМ", навео је Петковић.

Он је истакао да Приштина упорно седам месеци држи антицивилизацијске таксе, са намером гетоизације и протеривања српског народа са КиМ.

Петковић је рекао и да Београд чини све да помогне српском народу у покрајини, док Приштина на све начине покушава да отежа позицију.

Петковић је подсетио да је председник Србије Александар Вучић још после увођења такси рекао да ће ситуација бити веома тешка пре свега за српски народ.

Он је истакао да се, с друге стране, међународна заједница не оглашава.

"За њих као да таксе не постоје. Позивају да таксе буду укинуте, али то се не дешава", истакао је Петковић.

Према његовим речима наставља се, како каже, терор над српским народом.

"Порески инспектори иду по радњама и од малих трговаца траже папире и декларације на којој ће стајати тзв. Република Косово", рекао је Петковић.

Он је додао да је то што су затворили све алтернативне путеве и "пушкама гурају људе које носе по килограм шећера и брашна, последица политике до половине 2012. године".

Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да је све то импровизација коју спроводи Београд, Петковић је нагласио да је то чиста обмана јавности.

"Како неко може да говори о томе да Србија хоће вештачки да изазове кризу међу својим људима. Ми се боримо из дана у дан да учинимо живот нашег народа на КиМ пристојним. Није Београд тај који је увео таксе, то је замена теза", истакао је Петковић.

Он је оценио да Приштина увођењем такси од 100 одсто крши све норме и европске принципе протока робе, људи и услуга, и да нико не може да заустави Тачија и Харадинаја.

"Они се преприру и мрзе између себе, али када треба да се удари на српски народ, на Александра Вучића и Србију они су уједињени и на све начине желе да нам отежају позицију", додаје Петковић.

Он је истакао да Србија чини све да српски народ не буде ни гладан ни жедан и да на КиМ буде основних животних намирница на КиМ и оценио да је понашање Приштине веома бахато.

Петковић је рекао да Србија све време позива да, како је рекао, у Приштини охладе вруће главе и да се врате за преговарачки сто и подсетио да је услов Србије за наставак дијалога укидање такси.

"У политици компромис је победа, једино са будућношћу нема компромиса. Зато тежимо да пронађемо компромис, да пронађемо решење које ће бити основ за историјско помирење српског и албанског народа", навео је Петковић.

Он је поновио да Влада Србије и Канцеларија за КиМ чине све да покаже да српски народ има будућност на КиМ.

"Сутра отварамо водовод. Градимо фабрике, станове, градимо болницу у Грачаници, обнављамо Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици", подсето је Петковић и истакао да то показује да не постоји никакав замрзнут конфликт.

"Морамо да тежимо решењу јер док ми чекамо ствара се Велика Албанија, а једино што може да буде замрзнуто је економски развој Србије. Ми то нећемо дозволити", закључио је Петковић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике