МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Опстанак Срба на КиМ незамислив без Трепче
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Опстанак Срба на КиМ незамислив без Трепче

06.август 2019.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас, на обележавању Дана рудара у Лепосавићу, да енергетски систем на КиМ од Газивода до Трепче представља брану одбране српског постојања у покрајини.

Петар Петковић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

''Опстанак српског народа на северу КиМ и његов привредни развој био би незамислив без рударско-металуршко-хемијског комбината Трепча који је постао бастион српске борбе за сигурну и трајну будућност коју желимо да градимо на нашим вековним огњиштима на КиМ", рекао је Петковић.

Он је рекао да Дан рудара представља један од најзначајнијих празника за Србију, будући да је српски рудар симбол мукотрпног, али честитог и поштеног рада, преноси портал Косово онлајн.

Петковић је додао да је захваљујући том напору наших рудара који се боре сваког дана са суровом природом дубоко под земљом, рударско-енергетски сектор обезбедио свеукупни развој и самосталност српској привреди.

"Од тренутка када је краљ Александар Карађорђевић положио темеље, комбинат Трепча закорачио је у десету деценију свог постојања и десету деценију улагања државе Србије у изградњу, производњу и технологију овог предузећа чији је већински власник", подсетио је Петковић.

Поручио је да и даље треба да се настави борба са свим изазовима и претњама које су се надвиле над Трепчом, као и да се не заборави да је наша обавеза да и надаље водимо рачуна о Трепчи и 3000 запослених радника.

''Захваљујући председнику Александру Вучићу Србија је данас неупоредиво јача и снажнија држава и у војном и у економском смислу, али и на међународној сцени, што нам омогућује да се јос снажније боримо да сачувамо оно сто је наше и што нам припада на КиМ. То наш народ на КиМ добро осећа посебно кроз ниво подршке и број пројеката које су покренути на иницијативу Александра Вучића и Марка Ђурића'', закључио је Петковић.

На скупу је прочитано писмо честитка Марка Ðурића упућено запосленима, а у којем је поручио да је ''тежак, ризичан, али пре свега частан, рударски посао дубоко уткан у вишедеценијски развој Косова и Метохије, али и Србије у целини и без тог комбината економски напредак у јужној српској покрајини био би тешко замислив''.

"Трепча је, пре свега, наш национални понос и неодвојиви део прогреса који остварујемо на економском плану, али и на свим другим пољима", поручио је Ðурић.

Он је изразио уверење да ће "Трепча" спремно дочекати предстојеће изазове и да ће као и до сада давати снажан допринос развоју наше државе и друштва.

"То ће уједно бити и охрабрење и подстрек за опстанак и останак нашег народа на Косову и Метохији, за отварање нових радних места, за бољи социјални положај запослених и за свеопшти бољитак", навео је Ðурић у писму радницима и руководству комбината.

Генерални директор “Трепче” Јован Димкић изјавио је да је ово дан не само рудара већ свих запослених у Комбинату Трепча и захвалио директору Канцеларије за КиМ Марку Ðурићу на честитки коју им је упутио.

''То нама много значи јер је јасно назначио да и даље можемо да очекујемо пуну подршку и помоћ државног врха Србије'', истакао је Димкић.

Он је рекао да актуелни тренутак карактерише стабилна суитуација и атмосфера у пословном смислу и остварење бизнис планова и резултата и додао да сваке године тај Комбинат запошљава 30 до 50 нових радника.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике