МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Обележено 16 година од злочина на Бистрици
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Обележено 16 година од злочина на Бистрици

13.август 2019.

У Гораждевцу је данас обележена 16. годишњица смрти српских дечака, које су још увек непознати починиоци убили из аутоматског оружја док су се купали у реци Бистрици.

Обележено 16 година од злочина

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Убијени су деветнаестогодишњи Иван Јововић и дванаестогодишњи Пантелија Дакић, и тешко су рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13), а истрага поводом овог злочина обустављена је 2010. године.

Помоћник директора канцеларије за Косово и Метохију Зоран Бојовић изјавио овим поводом у Гораждевцу да Срби на Косову и Метохији страдају и данас јер живе у неизвесности, страху и изолацији. “Није ово био злочин једног народа против другога, као што ниједан злочин није. Убице су имале лице, име и презиме, и имају га и данас, као што лица и имена имају и они који им помажу да избегну казну.

Ево већ две деценије овде су и тужиоци и судије неки који тврде да су дошли да уводе демократију и осигурају поштовање људских права, а пред носом им се шетају одговорни за овај и за многе друге злочине”, рекао је Бојовић. Према његовим речима, међународно правосуђе на Косову и Метохији одговорно је за незаинтересованост и неефикасност, те чињеницу да кривце још није сустигла правда.

“Не желимо да се овако нешто икада догоди било чијој деци, па ни деци оних који су ово злодело починили. Деца не смеју више никада на Косову и Метохији бити жртве мржње одраслих, јер нема те идеологије и политике којом се може оправдати злочин попут овога. То је завет који једни другима, Албанци Србима и Срби Албанцима, морамо дати, како бисмо имали будућност”, казао је Бојовић.

Србија, како је истакао, такође мора да учини све да више никада не буде мала и понижена и толико слаба да сваки злочинац сме да помисли да се невина српска крв може проливати некажњено. Василије Дакић, отац убијеног Пантелије, рекао је да се злочини попут овога више не смеју догаЂати, и да правду очекује само од српског правосуЂа.

“Нема правде овде, ако наша држава икада поново дође овде можда ће правде бити. Могу да нас убијају и да нам раде шта хоће. Само мало даље одавде више ниси човек, већ ообичан зец којег свако може да упуца и да никада не одговара”, рекао је Дакић.

“Молим све да ми не доводе Тачија и Харадинаја, да ми не доводи ту банду, јер ја познајем ту банду. Мој чукундеда је ровеђен овде, никада се нисмо исељавали, али нека ми не доводе те бандите и ја знам ко је то урадио, њима је место иза решетака”, казао је Дакић.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, који је служио парастос, позвао је Србе на Косову и Метохији да буду сложни и уједињени иза своје православне вере.

“Поука за нас који овде живимо је да будемо достојни имена Христовог, да живимо у миру са породицама и у селу, да живимо у заједници и слози, да се обједињујемо око своје вере и свести да смо деца Светог Саве и та вера ће нас сачувати”, рекао је Јањић.

Србија ће наставити да тражи правду за децу Гораждевца

У организацији Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ, данас је у Београду обележено 16 година од страдања српске деце у Гораждевцу, а обележавању у "Спомен соби" присуствовао је министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, који је поручио да ће Србија наставити да тражи правду и кривце за тај злочин.

"Трагедија није почела пре 16 година, почела је одавно, кулминирала је 1998. и 1999. године, а траје и данас. Нећемо заборавити на жртве и нећемо престати да тражимо кривце и као представник Владе кажем: ''Косово је Србија и тако ће и бити заувек''", рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, трагично је када се данас чују поједини гласови из међународне заједнице да се злочини уопште нису дешавали и истакао да је дужност и обавеза државе да негује сећање на жртве и да тражи правду.

Како је навео, све што је радио председник Удружења Сима Спасић годинама створило је обавезу Влади да истраје на томе да нађе све оне који су починиоци таквих злочина.

"Оно што се десило пре 16 година је само врхунац, јер пуцањ у децу није само пуцањ у човека, већ и у нашу државу и показује безочност и трагичност свега што се дешавало", истакао је министар.

Навео је да мудра политика Владе Србије и председника Александра Вучића, вођена жељом за дијалогом, неће заборавити и довести до тога да се престане с тражењем правда.

"Ми ћемо наставити да радимо на томе, ми ћемо наћи кривце. То не може породицама жртава да врати све што су изгубили, али може да покаже поштовање и бригу државе", казао је Ðорђевић.

Владу Србије представљао је и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић, а обележавању су присуствовали и представници верских заједница у Србије, испред СПЦ Радивоје Панић, београдски надбискуп Станислав Хочевар и рабин Исак Асијел, као и представници Амбасаде Русије и директорка Центра за евроатланстске студије Јелена Милић.

Петковић је истакао да све док се не утврди одговорност за злочин у Гораждевцу и док се не пронађу убице и налогодавци тог страшног злочина, Бистрица ће остати мутна и подсећати све на то какав се страшан злочин десио у Гораждевцу.

"Прошло је 16 година неизмерне туге и бола од како нису са нама Иван и Пантелија, српска деца", рекао је Петковић, наводећи да су страдали само зато што су Срби, зато што су се купали са осталом другом децом у реци Бистрици.

"Какав монструм морате бити да испалите 78 метака у правцу око скоро 100 деце која су била на обали реке и ту се купала", упитао је Петковић.

Како је истакао, ни породице жртава, а ни држава Србија, никада неће престати да траже правду, додајући да овакви злочини не застаревају и да ће кад-тад кривци за њега одговарати.

"Ово је мрља на образу међународне заједнице. Овај злочин се десио у тренутку када је међународна заједница била присутна на КиМ", казао је Петковић и додао да је недопустиво то што је истрага у овом случају, као и у случају Старог Грацког, обустављена.

Према његовим речима, то што до дана данашњег правда није задовољена, најбоље говори о томе да "зло на КиМ не спава и да је и даље присутна мржња према српском народу који жели да опстане и остане на КиМ".

Надбискуп Хочевар поручио је породицама жртава да је на посебан начин с њима који трпе због тога што су изгубили своје најмилије и додао да свакога јутра служећи литургију моли за све жртве, и то, каже, да би дошло до истине и помирења.

"Будите убеђени да је моја бол, бол свештеника, бискупа, чак већа од ваше боли, јер представљам Бога који је добар, који се бори живот и зато су све ваше патње у мом срцу врло дубоке", казао је Хочевар и додао да се и невидљиво бори за то да буде више правде и истине.

Представник владине Канцеларије за нестала лица Вељко Одаловић казао је да за злочине над Србима нико није одговарао ни на Косову и Метохији, као ни на простору Хрватске и БиХ.

"Наставићемо да инсистирамо да се открију криви за злочине над Србима", рекао је Одаловић.

У име Удружења обратила се Снежана Здравковић Марковић, која је истакла да је прошло 16 година од пуцња у српску децу, која су своје животе положила и своју крв пролила у бистрој Бистрици.

"78 метака је тада испаљено у српску децу. Гораждевцем су се тог 13. августа чули пуцњи на недужну српску децу. Тим мецима је одузета младост и невиност", казала је Здравковић Марковићева.

Како је навела, тешко рањени младић Ðорђе и деца Марко и Драгана су полили својом крвљу воду Бистрице и земљу КиМ, али су зликовачки рафали били слабији од њихове жеље за животом и живљењем.

Потпредседник Удружења Драган Пиљевић казао је да безумни чин који је однео дечије животе не може ничим да се оправда, ни идеологијом, ни сецесијом, ни борбом за независност и додао да је то "обичан терористички акт који спроводе Шиптари на КиМ", а чији је циљ етнички чисто Косово и Метохија.

У том смислу, Пиљевић је казао да је у Гораждевцу пре рата било 1.040 Срба, а да је попис из 2011. године показао да их је остало свега 220, док је у Приштини било 45.000 Срба, а данас се могу избројати на прсте две руке.

У злочину који се догодио 13. августа 2003. године у Гораждевцу код Пећи, непознати починиоци су пуцали из аутоматског оружја на српске тинејџере, који су били на купању на реци Бистрици.

Убијени су Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12), а тешко рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике