МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Брнабић: КиМ се не купује нити продаје, вратимо се међународном праву
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић: КиМ се не купује нити продаје, вратимо се међународном праву

16.август 2019. Извор: Танјуг

Признање Косова у садашњим границама је црвена линија преко које Србија неће прећи, каже премијерка Ана Брнабић за Танјуг и додаје да у овом тренутку не види на помолу било какво решење косовског проблема.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

"Србија неће дозволити да Приштина све добије, а Београд све изгуби. У овом тренутку треба да видимо колико највише можемо да добијемо, а најмање да изгубимо и да будемо рационални и реални по том питању. Али да Србија све изгуби, а Приштина све добије - то није прихватљиво, а ни фер решење", каже Брнабић.

Али Косово није ту да се купује или продаје,додаје она коментаришући предлоге који се могу чути у последње време о томе да би Србији за признање требало понудити више од чланства у ЕУ.

"Треба се вратити на поље међународног права и правде", поручује Брнабић и наглашава да би европске интеграције требало да зависе од других стандарда, а не политичке одлуке која има везе са КиМ.

Истиче, међутим, да смо у овом тренутку далеко од било каквог решења, а не види разлог за оптимизам ни кад је реч о наставку дијалога, који је прекинут након што је Приштина увела таксе.

"Београд је толерисао многе провокације Приштине због мира и стабилности, али су таксе створиле атмосферу у којој више није могућ никакав дијалог. Чим таксе буду укинуте и ми смо спремни да наставимо дијалог", каже Брнабић.

Она упозорава и да замрзнути конфликт - замрзнута нестабилност, никоме не одговара, понајмање Србима на КиМ, али ни свим грађанима Србије, те да није добра за целокупан економски напредак државе.

Премијерка, међутим, наводи да је Београд претходних година постигао невероватан и неочекиван успех јер су земље за које је косовско питање било затворено, међу којима и највећи пропоненти независности такозваног Косова, пристале да се врате за сто и виде шта би могло да буде обострано прихватљиво решење.

"Председник Александар Вучић успео је да једну тему која је била завршена и затворена поново стави на сто и да данас сви желе да чују шта је за Србију прихватљиво решење", навела је Брнабић.

Она критикује бивше власти што од 2008. године нису урадили ништа да би заштитиле Устав Србије, као и одлуку тадашњег Министарства спољних послова после које је уследило по Београд лоше мишљење Међународног суда правде да једнострано прогласена независност Косова није супротна међународном праву, али и пристанак да се косовско питање измести из УН у ЕУ.

"Чини ми се да смо све до тада учинили на сопствену штету из неког разлога, незнања, неодоговрности, небриге, надам се не нечег даљег од тога", рекла је Брнабић.

Упитана како види простор на међународној сцени у којем се Србија бори за своје интересе, Брнабић каже да је он веома сужен, а за то окривљује бивше власти, које, каже, током двехиљадитих година нису учниле ништа да међународној заједници укажу на реалност.

Упитана који су најургентнији спорови које би Србија требало да реши са својим суседима, Брнабић каже да је то питање граница са Хрватском и БиХ, али и мост Љубовија-Братунац.

"Ако ме питате шта је приоритетно, односно питање над питањима, то је онда тај мост, јер ми је невероватно да грађани који живе тамо устану ујутру, виде мост, али не могу да пређу него морају да иду на друге граничне прелазе", наводи премијерка.

Подсећа да постоји јасан договор да ће Србија исфинансирати мост, Република Српска приступне прелазе, а БиХ граничне прелазе и да ће дати дозволу за њихово отварање, што се није догодило.

Нада се да ће у БиХ ускоро бити формиран Савет министара и да ће се радити на решавању тог питања.

Кад је реч о границама, Брнабић подсећа да су формиране комисије које се баве тим питањем, али оцењује да у овом тренутку није право време да се са тим настави, јер власт у БиХ није формирана, а у Хрватској "то није опортуно због њихове припреме за кампању".

"Надам се да ћемо моћи, без претераних емоција и страсти, да седнемо и договоримо и то питање", истиче Брбнабић и додаје да је свакако боље да се то питање реши билатерално, него да се иде на међународну арбитражу, као што су урадиле Словенија и Хрватска, што би могло да одложи улазак у ЕУ, која то питање, све док је на арбитражи, неће третирати као затворено.

"Нама је у интересу и наша политика је политика сарадње, регионалне сарадње и боље повезаног региона", навела је Брнабић.

Коментаришући критике које је прате откад је, на предлог Александра Вучића, постала премијер, да је "колаборациониста" и алиби за Вучићеву политику, као и да је зарад власти погазила неке од својих принципа, каже да није компромитовала ниједан свој став.

Она каже да је сагласна са Вучићевом политиком и да је са великим задовољством прихватила позив да уђе у владу због, како наводи, храбрих потеза које је после много времена он учинио, не само у домену економије, већ и спољне политике и КиМ.

"Нисам компромитовала ниједан став, напротив, добила сам простор да помогнем својој земљи, урадим оно сто је добро за нас и тиме је променим не на стратешком, него на свакодневном нивоу", каже Брнабић.

Наводи да у Вучићу има савезника јер обоје гледају да све што ураде за државу, осете и грађани.

"Имамо добре односе са Кином, а како то грађани виде? Кроз Железару. Дошао је премијер Јапана, то грађани виде кроз фабрику Тоје Тајерс и тако даље…", наводи Брнабић.

Она је критизерима поручила да су могли да критикују и пре 15 година, када су, на пример, по извод из матичне књиге ишли физички на шалтер или када им је послодавац на шест месеци оверавао на шалтеру здравствену књижицу.

Признаје да мора још много тога да се уради, али истиче да би Србија много брже напредовала да су неке ствари које су урађене 2014. или 2016. године завршене много раније… "Ја сам задовољна свиме што смо урадили, жао ми је што нисмо брже, али тек од 2014 постављамо темеље за развој и нормалну државу. Данас сам поносна што сам део тима Александра Вучића и срећна сам колико је урађено за земљу и колико је промењена у последњих пет година", закључила је Брнабић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике