МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Наставак дијалога у најбољем случају у децембру
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Наставак дијалога у најбољем случају у децембру

21.август 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку, после састанка са државним секретаром САД Мајком Помпеом, да ће се дијалог Београда и Приштине у најбољем случају наставити почетком децембра.

Вучић

Фото: Танјуг

Упитан да ли су Београд и Приштина, након његовог састанка са Помпеом, ближи наставку дијалога, Вучић је рекао да се то тешко може очекивати пре одржавања приштинских избора, које очекује 6. октобра, иако још нису расписани.

"То значи, у најбољем случају почетак децембра, али је и пре тога важно да се говори о укидању такси", рекао је Вучић.

Он је навео да није проблем да ли ће се дијалог наставити за два, три или шест месеци, иако је време веома важно имајући у виду одређене политичке чињенице, већ је битније да се сачува мир у том периоду.

"Статус кво је немогућ, јер једна пушка кад опали, грмљавину топова нико неће моћи да спречи", рекао је Вучић и додао да то није потребно никоме.

Говорећи о сусрету са Помпеом, Вучић је рекао да разговори тог типа трају по десет, 15 минута, али да је његов састанак са државним секретаром САД, на којем су говорили о односима Београда и Приштине и косовскометохијском чвору, трајао доста дуже, што говори о томе да су разговори били озбиљни и одговорни.

"За мене је то био веома важан и поучан састанак, чини ми се да разумем и боље и више позицију САД, њихове стрепње и страхове, као што ми се чини и да они разумеју наше страхове и стрепње много боље", рекао је Вучић.

Рекао је да је говорио о тешком положају цркве и манастира и народа и о погубном дејству такси не само на економију него и по живот становништва на целој територији КиМ, и јужно и северно од Ибра.

Вучић је истакао да је подршка мајка Помпеа кад је реч о укидању такси несумњива.

"Не заборавите да је он један од ретхих људи који је у званичном саопштењу после сусрета са Хашимом Тачијем рекао да таксе не могу да остану. Реч је о врло чврстим људима који представљају најмоћнију земљу света и они тај став не мењају", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да САД исто тако не мењају своју позицију по питању независности Косова, али отварају нека врата и добро разумеју потребу и неопходност постизања договора у којем Србија не би била понижена и интереси Србије не би били ниподаштавани.

"Ја сам захвалан због тога секретару Помпеу. Када тако одшкринете врата за нешто мало, многи у Србији мисле да ништа нисте добили, али људи морају да разумеју да смо уложили напоре, време, ресурсе, енергију, рад и труд, да у ту ситуацију дођемо", рекао је Вучић.

Он је навео да верује да је Помпеу успешно објаснио зашто Београд не прекида кампању за повлачење признања независности Косова, што је нешто што, како је рекао, део медија и америчког естаблишмента пребацује Београду.

"Ја сам рекао да то не пише ни у једном документу. Рекао сам да смо Албанцима нудили, рекавши им да не могу да пронађу земље које ће додатно да их признају, да се договоримо да они не воде кампању признавања и не траже чланство у Интерполу и другим организацијама, док не покушамо да окончамо дијалог, а ми истовремено нећемо да вршимо кампању повлачења признања. Они то никада нису прихватили, пошто нису, ми смо само радили свој посао. Мислим да сам то и кроз папире и кроз несумњиве доказе успео да објасним и секретару", рекао је Вучић.

Упитан о забринутости Приштине због састанака Вучића и Помпеа, председник је рекао да не зна зашто су они нервозни, будући да он никада не користи разговоре са светским званичницима, посебно не за домаћу употребу, јер зна колико је тежак пут пред Београдом, да не треба да говори лоше ни о приштинским званичницима и да зна колико је потребно оставити простора за компромис.

"Код њих је паника зато што је Вашингтон њхова Мека и Медина деценијама и Вашингтон је тај који је из њиховог угла и објективно стварао такозвано независно Косово", рекао је Вучић.

Упитан "губи ли Приштина тло под ногама сада", Вучић је рекао да не може то на тај начин да каже јер би било нереално и давало би лажну наду грађанима тамо где је нема превише.

"Али да ли ми желимо да се поставимо као једнако важан партнер, а у будућности ко зна... Да, постављамо се тако. И разговараћемо све чешће и више са Вашингтоном", рекао је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике