МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Српска листа државни пројекат који представља јединство са Београдом
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Српска листа државни пројекат који представља јединство са Београдом

06. септембар 2019.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјаво је да ће Српска листа данас предати листу кандидата за посланике „на парламентарним покрајинским изборима заказаним за 6. октобар“ и позвао на јединство српског народа, али и упозорио да неки „желе да узму политички скалп Ксенији Божовић“ која је заједно са ГИ СДП одлучила да на те изборе иде заједно са Српском листом.

Марко Ђурић

Фото: Ртв Пинк

Поручио је Србима на КиМ да ће држава Србија увек бити уз њих и наставити да их подржава и подвукао да је „веома важно да изађу на изборе, монолитно, јединствено и подрже Српску листу која је, ту одлуку донела у консултацијама са председником Србије Александром Вучићем и другим државним институцијама“, и нагласио да је та листа „државни пројекат који представља јединство са Београдом“.

Он је указао да је то јединство утолико значајније јер Приштина и део међународне заједнице „упорно покушава да исцепка српску политичку сцену и монтира неке своје представнике, које би назвала српским, како би могла да спроводи своју сепаратистичку политику“.

У том смислу оценио је као „скандалозне“ нападе на Ксенију Божовић у, како је рекао, „тајкунским медијима Ђиласа и Шолака и делу опозиције у Београду“, након одлуке да се на изборима прикључе Српској листи и подвукао да желе да јој узму „политички скалп“ јер се усудила да буде уз своју државу.

Он је напоменуо да се ти који је сада нападају „нису бунили и ни реч рекли на чињеницу да је Божовић учестало, више пута за редом позивана у тамошње тужилаштво и испитивана у вези са убиством Оливера Ивановића, оснивача ГИ СДП“, и додао да су ти позиви „заређали након што је постало јасно да ће та грађанска иницијатива стати уз своју државу Србију“.

Одговарајући на питања у вези са посетом два америчка сенатора Приштини, републиканца и демократе, које ће данас у Београду примити председник Србије Александар Вучић, Ђурић је рекао „да су се чуле поруке које су они рекли у Приштини, да не треба очекивати да ће САД променити свој став, али да се види да је напорним радом и председника Србије и осталих успело да се дође до тога да су сви свесни потребе компромисног решења“.

„Није наивна ствар што је 15 држава повукло то и такозвано признање“, рекао је директор Канцеларије за КиМ уз опаску да се у Приштини због тога љуте.

„За разлику од Приштине, која има јасну обавезу да формира ЗСО, ми немамо никакву обавезу ни у једном акту да признамо такозвану независност“, указао је Ђурић и додао да се „не може десити уравниловка коју би неки хтели и да се стави знак једнакости између укидања такси и престанка рада на повлачењу признања“.

Са друге стране. нагласио је Ђурић, „постоји и друга борба“ а она се састоји у томе да „држава Србија помаже српски народ“ и прецизирао да је у току реализација 149 пројеката, да ће их до краја године бити 347, што, како је истакао, „значи нове школе, сушаре, млекаре, тракторе, хладњаче... а изграђено је и 1.651 кућа и станова“.

Ђурић се још једном осврнуо и на „насиље које се дешава, нападе на амбуланте, на младића који је избоден ножем, али и на ону врсту насиља усмерену ка Ксенији Божовић“ и напоменуо да „неки у Београду оптужују сопствену државу што ради на заштити националних и државних интереса и позива на јединство“.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике