МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Брнабић: КиМ је за нас парекселанс национално питање
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић: КиМ је за нас парекселанс национално питање

26. септембар 2019. Извор: Танјуг

Премијерка Србије, Ана Брнабић, оценила је веома значајним то што се председник Александар Вучић у Њујорку састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, на њен захтев, јер, како каже, те активности цео свет прати и зато је то важно не само за Србију, већ и за позицију Србије у међународној заједници.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

Прецизирајући да је Меркелова реално једна од "топ три" светска лидера и да до ње сви покушавају да дођу, што је, како каже, реално јако тешко, и када она у тој својој агенди позове председника Вучића да разговарају, то онда много значи.

Говорећи и главној теми о којој је Вучић говорио у Њујорку током низа сусрета, Брнабић је рекла да је то Косово и истакла да данас не постоји више нико ко није изразито јасно осудио наметнуте таксе које је увела Приштина.

"Ми мо успели из минуса због тих такси, имајући у виду генерално однос неких земаља које чувају Приштину, као што су Немачка, САД, Француска, одемо у огроман плус", рекла је Брнабић за тв Пинк.

Истакла је да управо те земље данас кажу "Пристина је та која није конструктива која је прекинула дијалог и која губи време".

Премијерка сматра да због свих тих позива на укидање наметнутих такси, ко год буде формирао нове привремене приштинске институције, биће под огромним притиском да те таксе буду укинуте и да се настави дијалог.

Упитана да ли је тачно то што су неки медији пренели да је Меркелова, током њиховог недавног сусрета у Берлину, "понудила" Србији Волксваген у замену за нека пизнања, Брнабић је то негирала, рекавши да немачка канцеларка "свакако тако нешто никада не би понудила".

Друго, истакла је да сви у свету знају да се Србији не нуде "непристојне понуде", јер, како је казала, "Косово није на продају и није за поткусуривање".

" Косово је за нас парекеланс национално питање. Зато што су ти људи који су раније били на власти забијали главу у песак. Данас они кажу да имају план са Косово, а ми смо за њих издајници", рекла је.

Подсетила је да је бивша власт пренела питање Косова из УН у ЕУ, да нису реаговали када је у Приштини једнострано проглашена независност.

Указала је да су они заправо направили услугу Приштини тражењем мишљења Међународног суда павде.

"Они (претходна власт) су направили пролаз за сва та признања једнострано проглашеног независног Косова. Имамо земље као што је, на пример, Египат која не може да нађе одлуку да су признали Косово", навела је премијерка.

Сматра да данас све то треба ставити на страну, јер, како је истакла, данас је позиција Србије другачија, данас се Сбија слуша.

Захваљујући свим тим мрема па и оним економским, које је предузео Вучић још док је био премијер, показао је колико је Србија озбиљна земља, колико размишљамо о региону, колико смо спремни да идемо даље да би нам будућност била боља и богатија, да отварамо нова радна места, да разговарамо са партнерима и у ЕУ и у међународној заједнице, као и са Русијом, Кином, САД, УАЕ, Индијом.

Све то, додала је, показује да радимо све што је потребно да очувамо интерес Србије и да нашим грађанима буде боље.

Говорећи о томе да је све више они који су против "замрзнутог конфликта" на Косову, Брнабић истиче да би то стање значило нестабилност, односно да би, како је рекла, било који неодговорни политичар у Приштини или са стране могао да га у неком тренутку "одмзне".

Зато је, каже, обавеза и храброст Србије да то питање буде решено, а ако немате храбрости да то урадите то значи да тај проблем остављате својој деци и својим унуцима.

Брнабић: Важно испратити обраћање Вучића у ГС УН

Председница Владе Србије, Ана Брнабић, поручила је грађанима да је, због лажи које пласира део опозиције, јако важно испратити данашње обраћање председника Александра Вучића у Генералној скупштини УН, које ће, како је рекла, пратити и сви светски лидери.

Брнабић је гостујући на Пинку рекла да је веома важно да грађани Србије чују шта ће у ГС УН рећи Вучић, који се, како је рекла, највише залаже за односе у региону и који има највише да каже о будућности региона, који је, каже, уједно једини који прича о будућности, док сви остали причају о прошлости.

Говорећи о предстојећим изборима на Косову и Метохији, Брнабић је рекла да међународна заједница и Европска унија од тих избора очекују формирање привремених приштинских власти, које ће довести до повлачења одлуке о наметнутим сто одсто увећаним таксама и поновног отварања дијалога.

"Мислим да су то очекивиња, а шта ће се дести то ћемо видети", рекла је Брнабић и додала да је укидање такси и деблокада дијалога тема о којој сви причају, без изузетка и због чга ће, како је рекла, нова приштинска власт бити под великим притиском.

Премијерка је истакла да је зато у овом тренутку веома важно шта је то што ми можемо да урадимо и како ће ти избори проћи у односи на Србе са КиМ.

"Изузетно је важна подршка Српској листи и српском јединство на КиМ", рекла је Брнабић.

Истакла је да за оне који не размисљају на тај начин, Србија је постала јача тек када су Срби на КиМ постали јединстени.

"До тада ни Србија ни Срби на КиМ нису били фактор.

Формирање Српске листе и јединство Србије постигнуто је захваљујући целом нашем тиму и раду, на челу са председником Вучићем, као и раду и храбрости људи у Српсој листи. Јер, тада су постали фактор који се чује", рекла је Брнабић.

Истакла је да, међутим, и данас постоје огромни притисци на Српску листу и Србе на КиМ с циљем да се међу њима направи процеп и да се гласа за неке "нове неважне политичке опциије Срба које су прављење директно од Приштине".

Указала је да ако Српска листа на предстојећим изборима освоји те гласове, не постоји одлука која ће без њих моћи бити донета.

"Глас за Српску листу је глас за Србију и зато је јако важна пуна подршка и Српској листи и свим тим људима и јединтву Срба на КиМ", истакла је Брнабић и упозорила да ако неко успе да разбије или умањи тај труд, рад и јединство, гласови на изборима ће отићи оним Србима које је одабрала Приштина и који представљају Приштину.

А, ако се то догоди, упозорла је Брнабић, онда смо, ми у великом проблему.

Поводом чњенице да је Рада Трајковић јуче изборну кампању започела на месту на којем је убијен Оливер Ивановић, Брнабић каже да то није ништа ново.

"То је Рада Трајковић, која је успела да изговори да ми блокирамо истрагу убиства Ивановића. Успела је да каже да Рамуш Харадинај, и Хашим Тачи желе да успешно реше случај убиства Ивановића, а ми их у томе блокирамо", навела је Брнабић.

Прецизирала је да у свему томе се виде два фронта - да су представници привремених приштинских институција, који су сви бивши чланови тзв. ОВК и сви до једног оптужени за најсташније ратне злочине над Сбима и неалбанцима, за силовања, убиајња деце, паљења целих породица, најстасније атне злочине - ослобођени зато што су убијени сви сведоци.

"То су ти јуди за које Трајковић каже да гарантују владавину права и желе да нађу убицу Ивановића, али их ми спречавамо у томе", поновила је и подсетила да Србија води истрагу за себе о том случају.

За њу је несхватљиво, каже да неко увек даје подршку Тачију, Харадинају и Весељију, насупрот људима који покушавају да извуку најбоље у овом треутку за Србију, а то је пре свега Вучић.

Запитала је где су били представници СзС када је Ивановић био у затвору, да ли су га посећивали или позвали.

Где су били сви они када је, како је рела, Ивановић пролазио кроз најтежа времена.

Зато понашање дела опозиције у вези са тим случајем убиства и започињање изборне кампање на месту где је Ивановић убијен, Брнабић сматра лицемерјем.

"Надам се и верујем да ће људи на КиМ умети да препознају то лицемерје, да ће умети да препознају шта је радио Алешандар Вучић и Марко Дјурић, а шта је радила Рада Трајковић", поручила је Брнабић.

Брнабић: Да будемо победници четврте индустријске револуције

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се Влада труди да у програме дигитализације укључи општине са већински спрским становништвом на КиМ, оценивши да је дигитализација шанса за Србију.

"Живимо у доба индустријске револуције. Не смемо да пропустимо шансу коју имамо. Ми смо нација талентованих, паметних и способних људи. Хајде да будемо победници Четврте индустријске револуције", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Она је подсетила да је директор Канцеларије за информационе технологије више пута био на КиМ, последњи пут у Грачаници, где је однео опрему и пустио у рад електронске сервисе.

"Ссколе у Косовској Митровици имају специјализована одељења за информационе технологије. Увели смо и програмирање. Покушавамо да урадимо све што је могуће", рекла је Брнабић.

Она је истакла да сектор информационе технолохије и услуга расте, у просеку, изнад 25 одсто из године у годину и постаје наша основна извозна индустрија.

"Ми смо у првих седам месеци имали виšе од 800 милиона евра чистог извоза. Имамо суфицит који расте, у просеку, изнад 25 одсто из године у годину. То су ствари које ће нас померити унапред.То је наша нафта, наше злато. То је оно где ће Србија бити лидер", рекла је Брнабић.

Она је додала да ће се тек показати шта ће дигитализација значити за младе, за њихов останак и повратак у земљу, као и за буџет и пензије.

Брнабић је подсетила да је, када је постала председница владе, рекла да ће дигитализација бити један од приоритета, али да је било много посланика који су се томе ругали. Она је истакла да је једини који ју је подржао и препознао значај дигитализације био председник Александар Вучић.

Брнабић је нагласила да у 21. веку, захваљујући електронској управи, Србија може да својим грађанима пружа услуге 24 сата дневно, седам дана у недељи, 365 дана у години, било где да се они налазе.

Она је додала да још много тога треба да се уради на том пољу.

Брнабић је подсетила да ће од 1. јануара, ако Скупштина Србије усвоји измене и допуне сета пореских закона, које ће у наредних неколико недеља Влада Србије предложити парламенту, новозапослени у растућим предузећима, који повећавају број запослених, бити ослобођени 70 одсто пореза на зараде и доприносе у првој години, 65 одсто у другој години и 60 одсто у трећој години.

"То ће допринети запошљавању младих, који немају искуство и улагању у њихово образовање и обуку", додала је Брнабиоћ.

Подсетила је и да се од 1. јануара очекује ново повећање пензија, изнад пет одсто, као и повећање плата за запослене у јавном сектору.

"За медицинске сестре и техничаре 15 одсто, за докторе 10 одсто, у области науке и културе 10 одсто, у просвети девет одсто, а у државној управи осам одсто", рекла је Брнабић, додајући да се укида 0,5 одсто на порезе, како би се олакшало привреди.

"Подижемо животни стандард грађана и конкуретност Србије", поручила је Брнабић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике