МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Данашњи избори преломна тачка за опстанак Срба на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Данашњи избори преломна тачка за опстанак Срба на КиМ

06. октобар 2019. Извор: Танјуг

Данашњи дан је једна од важних, ако не и преломних тачака у нашој борби за Косово и Метохију и очување Србије и српских инстереса у јужној покрајини, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Александар Вучић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је истакао да зато ови избори појединим политичарима из Приштине, као и појединим сепаратистичким лидерима служе за реализацију плана да Србија буде у потпуности истиснута са Космета.

Ђурић је за ТВ Пинк казао да је жеља тих појединих политичара да се Срби данас не одазову на изборе и да кроз застрашивање Срба и притиске потисну Српску листу и да на места резервисана за Србе у покрајинском парламенту поставе људе који би били лојални Приштини.

Директор владине Канцеларије је позвао све који Србију осећају као своју државу, како каже, и Србе, муслимане, Ашкалије, Бошњаке, Горанце, Роме да подрже Српску листу.

"То је једина гаранција да ћемо сачувати и наше институције, наше школство, здравство..., да ћемо сачувати институционални утицај и присуство Србије и Срба у покрајинским институцијама на КиМ", казао је Ђурић.

Како је истакао, ако данас Срби буду вредни и очувају слогу и јединство, онда ни будућа покрајинска влада неће моћи да буде формирана без договора са Србима, Србијом.

"Ако данас не бисмо успели да постигнемо оно што нам је потребно, а то је да нас изађе више него икада на ове изборе, онда бисмо били ослабљени, а они то управо и желе и зато су забрањивали спот Српске листе, зато су прогласили да је позив Србија зове позивање на мржњу и СЛ казнили драконском казном и само је Србима забрањено да имају свој спот", казао је директор владине Канцеларије.

Ђурић је додао да је само Србима забрањено да им дође неко из централне Србије и подржи их, као и да врше кампању од врата до врата, већ за то бивају хапшени.

Како каже, ови избори нису страначко питање, већ су питање останка и опстанка и очувања јединства и везе са државом Србијом.

Упитан да прокоментарише то што је кандидат за премијера коалиције "Слобода" Ненад Рашић снимио неколико спотова на албанском језику, испред цркве коју су Албанци претворили у јавни тоалет, Ђурић каже да Албанци управо желе да пресеку везе са државом Србијом, те да су "зато измислили своје кандидате - Раду Трајковић, Ненада Рашић, који на албанском језику позивају Албанце да гласају за стварање најмлађе државе на свету и уклањање политичког монструма СЛ".

"Али, то ни за кога ни из приштинских институција, ни из међународне заједнице није проблем, није позивање на мржњу", истакао је Ђурић.

Каже да се у ствари позивају Албанци да гласају како би се њиховим гласовима заузела српска места, што показује да они спремају и нове притиске.

"Једини наш одговор је масовност, да изађе свако ко може, јер ако нас изађе довољно неће моћи да нам украду глас", истакао је Ђурић.

Додаје да желе да инсталирају слуге Приштине на 10 места резервисаних за Србе, те да су зато снимали спотове на албанском језику, а то треба да буде и алиби за непостојеће гласове.

"Ово није страначко питање, ово је државно и национално питање. Можете да будете у централној Србији за ову или ону политичку опцију, ову или ону странку..., али овде се ради о директним изборима за очување веза Србије са српским народом на КиМ", казао је.

Коментаришући то што је Рада Трајковић кампању започела на месту страдања Оливера Ивановића и то што је навела имена српских младића који су јој нудили касету са снимком убиства Ивановића, Ђурић је казао да увек буде тужан када се нађе макар један Србин који је вољан да служи великоалбанским интересима.

Како је навео, живот и опстанак Срба у јужној покрајини незамислив је без институционалних веза и зато је важно да када Србија зове свако од нас ко може да свој глас.

Захвалио се интерно расељеним лицима који су у току ноћи кренули ка КиМ како би изашли на изборе и додао да је то веома важно, јер се боримо за сваки српски глас.

"Што више гласова, то више Србије на КиМ", истакао је директор владине канцеларије.

Наводећи да се на изборима гласа тако што се са једне стране заокружи Српска листа, која је под редним бројем 135, а на другој страни највише пет кандидата, Ђурић је казао да то наглашава како не би било грешака, јер свака и најмања грешка биће искоришћена да се листић прогласи неважећим.

"Данас се одлучује судбина и будућност српских институција на КиМ", истакао је Ђурић и позвао све Србе у јужној покрајини да буду марљиви и да изађу и гласају за Српску листу, јер само тако држава Србија може сачувати своје институције на Космету.

Навео је и да је излазност у првом сату за нијансу већа на северу, него на изборима у мају 2019. године и додао да је важно да се одржи та динамика, јер само велика излазност може да институционално сачува Србију на КиМ.

Ђурић је навео и да је обавио разговор са фудбалским клубом Црвена Звезда и да ће у среду играти утакмицу са српским фудбалским клубом са КиМ "Трепчом", што ће бити велико охрабрење за српски народ.

Подсетио је да је УЕФА усвојила став и обавестила покрајински савез - да Црвена Звезда и Трепча имају права да играју и додао да је из тог разлога уверен да ће одобрење УЕФА-е омогућити нормално одвијање те утакмице.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике