МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Представници Канцеларије за КиМ посетили угрожене породице у Липљану и Угљару
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Представници Канцеларије за КиМ посетили угрожене породице у Липљану и Угљару

12. фебруар 2019.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић и помоћница директора Слађана Марковић Стојановић посетили су општину Липљан, где су разговарали са члановима Привременог органа, директорима јавних и образовних установа и обишли социјано угрожене породице.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Радио Грачаница

На састанку је констатовано да Срби који живе у овој општини имају проблеме, и да се они морају решавати, јер Србија је спремна да помогне, али да државни службеници морају бити агилнији и бити у директном контакту са грађанима.

"Основна порука за њих, како и за све оне које смо обилазили у претходним данима, јесте да морају акценат да ставе на разговор са грађанима, да се активирају, да изађу из својих топлих кабинета и да почну да обилазе своје комшије још интезивније, да разговарају са њима, да не чекају да се људи њима обрате са проблемом, већ да оду код људи и да сами питају који су то проблеми који те људе муче и да касније заједно сви покушамо да те проблеме реšимо", рекао је Јовић.

Он је констатовао да има доста људи на Косову и Метохији који желе хлеба, али да је много више оних који су жељни правде.

"Када кажем правда мислим на правичност, пре свега на правичност у расподели не малих средстава које Република Србија и српске институције овде на КиМ издвајају да би наш народ живео боље, лакше и у условима достојним човека у 21. веку", рекао је Јовић.

Заменик директора Канцеларије за КиМ је подсетио да је највећа одговорност на онима који руководе институцијама на локалу, те да су они добили јасне поруке шта треба да раде.

"Задатак је обилазак свих наших људи и долазак до оног најугроженијег грађанина Републике Србије који žиви на Косову и Метонији, и то морају да раде са још већом снагом и још већом жељом. Ко не буде могао да прати тај ритам, јасно је речено да ће морати да се нађе замена за такве људе, јер једноставно имамо огроман задатак који не може да се заврши из канцеларије. То је нешто што мора да се решава на терену у разговору и свакодневним активностима са нашим грађанима", рекао је Јовић.

Представници Канцеларије за КиМ данас су обишли и више социјално угрожених породица у општини Липљан, као и Дом здравља, чије је седиште од рата 1999. године измештено у Доњу Гуштерицу, и том приликом је обећано да ће Србија обезбедити санитетско возило за превоз пацијената.

Јовић и Марковићева најавили: Нова зграда Дома здравља и санитетска возила за здравствене службе у Угљару

Домови здравља Приштина и Косово Поље, који су после рата измештени у Угљаре, добиће два санитетска возила, док ће изградња вишенаменског објекта у који ће се сместити Дом здравља, општинска администрација и Дом културе бити приведена крају, најавила је данас у Угљару помоћница директора Канцеларије за КиМ Слађана Марковић Стојановић, додајући да је за ове пројекте финансијска средства обезбедила Влада Републике Србије.

Трећег дана посете централном Косову заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић, у пратњи помоћнице директора Слађане Марковић Стојановић, начелника Косовског управног округа и председника Општине Грачаница обишао је општину Косово Поље где је одржао састанак са директорима овдашњих образовних и здравствених установа и председником ПО општине Косово Поље Љубишом Ћирковићем.

Канцелраија за КиМ своје присуство и рад жели да унарпеди због чега су у неколико последњих месеци појачане активности држаних службеника на терену, поручила је данас у Угљару помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Слађана Марковић Стојановић.

“У пратњи начелника округа и градоначелника покушавамо да дођемо до сваке наше српске породице и саслушамо њихове проблеме”, рекла је Маковић Стојановић и најавила улагања у циљу побољшања живота грађана.

“Такође најављујем да ће Дом здравља Приштина са седиштем у Приштини који брину о наших 30 породица које се налазе у Приштини добити санитетско возило, то смо договорили и за Дом здравља Косово Поље са седиштем у Угљару, такође да добију ново санитетско возило. Оно што је овде јако велики и значајни пројекат финансиран од Републике Србије то је изградња, односно завршетак вишенаменског објекта овде у Угљару, где ће бити смештан нови здравствени центар, односно Дом здравља који сада користи зграду која је апсолутно неадекватна. Општина, која такође користи и плаћа у закуп кућу која није адекватна њиховим потребама и Дом културе који ће бити смештен у истом објекту", рекла је помоћница директора Канцеларије за КиМ.

Марковић Стојановић је истакла да поменута улагања у овој општини неће бити и једина. Нагласила је да је Канцеларија за КиМ финансира и бројне пројекте из пољопривреде у циљу помоћи преосталим Србима у овој општини.

Представници Канцеларије за Косово и Метохију данас су у Угљару код Косова Поља обишли и седмочлану породицу Дејана Столића која се изџава од пољопривреде. Дечији додатак је једино примање које Столићи добијају.

“Живи се како се мора, није сјајно, како се има тако се живи према својим могућностима. Обећали су да ће нам помоћи у виду школовања деце и у вези стамбеног питања да се некако реши то”, каже Дејан Столић.

После посете породици Столић из Угљара Јовић и Марковић Стојановић у пратњи локалних представника власти обишли су и социјално угрожене породице Дејена Филиповића из Кузмина и Сање Симијоновић из Батуса.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике