МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Студенти из централне Србије прославили Сретење у Митровици
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Студенти из централне Србије прославили Сретење у Митровици

15. фебруар 2019. Извор: Танјуг

Група од 160 студената и постдипломаца из централне Србије, окупљена у Академији младих лидера СНС-а при Фондацији "За српски народ и државу", борави на Дан државности Србије у Косовској Митровици, где је имала прилику да разговара са званичницима Српске листе и колегама студентима Приштинског универзитета са привременим седиштем у том граду.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

На пријему приређеном у амфитеатру Техничког факултетима, домаћинима и гостима празник је честитао заменик директора Канцеларије Владе Србије за КиМ Душан Козарев, који је истакао да је веома важно то што ће млади људи који су будућност Србије упознати националну колевку управо на велики државни празник.

Он је указао да је значајно и то што ће Србију сутрашњице градити управо с тим знањем и осећајем одговорности према ономе што је основ нашег идентитета.

"Србија је мала земља, али је наша и резервне немамо. Много смо је пута у прошлости бранили оружјем и за њу умирали, међутим, данас смо дужни да се боримо тако што ћемо за њу живети. Сваки метар пута или пруге који изградимо, свака фабрика, свако новорођеноно дете, јесу наши Миšари, Иванковци, Церови и Кајмакчалани. Зато останимо овде, под српским барјаком, и боримо се тако што ћемо свакога дана урадити макар једну симболичну ствар за своју земљу, и тако што ћемо макар једним добрим делом помоћи свом суграђанину", рекао је Козарев.

Он је истакао да је уверен да ће једног дана будуће генерације "с дивљењем говорити о овим тегобним деценијама у којима је српски народ на КиМ био доведен на руб опстанка, али је успео да се одржи и сачува земљу својих предака и своје светиње".

Студенти из централне Србије данас тродневну посету Косову и Метохији завршавају обиласком језера Газиводе, Рајске бање и повратничког насеља Сунчана долина у Звечану.

Студенти из Фондације "За српски народ и државу" на КиМ

Око 160 студената и постдипломаца из централне Србије, окупљених при Фондацији "За српски народ и државу", који на позив Српске листе бораве у тродневној студијској посети Косову и Метохији, посетили су данас Велику Хочу, манастир Зочиште, Призрен и Грачаницу.

У Великој Хочи су прославили дан Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара, и присуствовали обичају празничног орезивања винове лозе, који, у складу са нароодним веровањима, виноградирима треба да осигура добар род.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев, који се придружио студентима у обиласку Косова и Метохије, рекао је да ова група младих људи има важну и драгоцену прилику да се упозна са тешкоћама живљења насег народа на КиМ.

"Са нама су људи који ће узети у руке судбину земље у наредном периоду, и сматрам да свако ко жели да се на прави начин бави политиком у Србији и будућношћу српског народа мора да крене од колевке и спозна оно што нам је свима исходиште", казао је Козарев.

Према његовим речима, студенти су могли да се упознају са житељима Велике Хоче, и осете не само симболички значај Косова и Метохије, већ да буду у контакту са људима који ту живе.

"Овде су сви могли да осете поруку јединства народа и државе и велику подршку коју овај народ пружа и председнику Вучићу и свима који се за њега боре", рекао је Козарев, додавши да ће држава наставити да помаже винарима из Велике Хоче да направе првокласан производ и пласирају своје вино на трпезе широм Србије.

Студенти - будући лидери при Фондацији Српске напредне странке су у разговору са новинарима рекли да је највећи утисак на њих остало културно и духовно наслеђе на КиМ, и захвални су на прилици да обиђу неке од највећих српских светиња.

"Имали смо прилику да видимо на директан начин шта је то држава успела да уради за наш народ на КиМ како би он остао на својим огњиштима...

Најважније је да сачувамо мир и стабилност, и то је оно за шта се бори председник Александар Вучић, јер једино кад имате мир и стабилност можете да имате јаку економију и Србију која ће помагати Србима, како на КиМ, тако и у Црној Гори, Републици Српској и Хрватској", рекао је студент Ђорђе Тодоровић.

Студенти ће сутра, трећег и последњег дана студијског боравка у покрајини, посетити више знаменитости на северу Косова и Метохије, и присуствовати обележавању Дана државности Републике Србије у Косовској Митровици.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике