МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Још две особе на Северу КиМ инфицирано Ковидом 19
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Још две особе на Северу КиМ инфицирано Ковидом 19

29. март 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић саопштио је да су на северу КиМ регистрована још два случаја заразе вирусом корона.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Једна инфицирана особа је из Косовске Митровице, а друга из Лепосавића, 1976. и 1977. годишта, и они су смештени у КБЦ у Косовској Митровици, пренео је Ђурић.

"Када је реч о српским срединама на КиМ, сада се налазимо на прекретници, или ће гвоздена дисциплина почети да се примењује или ћемо постати ново жариште стравичне епидемије, и то у условима који су за наше људе на КиМ знатно тежи него за било који други део Србије, због блокаде нормалног кретања коју је Приштина наметнула, уз таксе", рекао је Ђурић.

Он је навео да је Србија предузела опсежне мере да обезбеди сигурно снабдевање људи на северу КиМ, да хране и свега што је неопходно буде довољно.

Додао је да у овој ситуацији пробудила солидарност, и да више од 2.000 волонтера свакодневно доставља пмоћ.

Ђурић је додао да је двоје новооболелих смештено у КБЦ у Косовској Митровици, и вероватно ће бити пребачени у Ниш и друге надлежне установе.

"Заиста преклињем наше људе на КиМ да поштују мере и препоруке Владе Србије да остану код куће и да само када је нужно, неопходно и онако како је прописано мерама, излазе, само до продавнице, по најнужније, и то само они који не спадају у најугроженије категорије”, рекао је Ђурић.

То је, каже, једини начин да се сигурно сачувамо од тога да Косовска Митровица, и уопште српске средине, које су и иначе гетоизиране на КиМ, не постану жариште.

Ђурић је нагласио да на КиМ постоји други проблем - што су привремене инситуције у Приштини у други план бациле припрему за пандемију и сада се баве борбом за то ко ће да буде бити премијер.

Он је додао да је Београд успоставио “црвене телефоне”, односно директне линије комуникације са међународним мисијама и институцијама у Приштини, како би бар санитети могли нормално да пролазе, као и тарнспортни камиони са храном и живнотим намирница.

Ђурић је навео да су српске средине боље снабдевене од албанских, па су хиљаде људи из албанских долазиле у српске средине да купују брашно и друге потрепштине, што је довело до велике циркулације становништва.

Зато је, каже, ограничена продаја брашна на по један килограм, али не у жељи да се било коме ускрати право да купи неку од основних животних намирница, већ како би се људи што мање кретали.

Ђурић је навео и да је део заштитне опреме, коју је Србија добила као помоћ, већ допремљен на КиМ, а да очцекује да тога буде и више.

Он је рекао и да је на КиМ више од 90 људи званично оболелих, а да су српским срединама успостављени специјални телефони, који су доступни на сајту Канцеларији, које грађани могу да позову, ако имају симптоме, а онда епидемиолошке службе излазе на терен, узимају узорке.

Директор Канцеларије за КиМ каже да му је на неки начин драго што смо су Срби показали да су најбољи када је натеже и када се окупимо, те да иако има и овде оних који би желели да шаљу поруке поделе, сада није време за то, већ је, каже, време да се окупимо потив зла које нас је снашло.

Ђурић је истакао да међу Албанцима траје политички хаос, сукоби и потпуно одстусво фокуса на пандемију.

“

За сада изгледа да ће Аљбин Курти остати в.д. покрајинског премијера, до избора нове владе, а када би то могло да се догоди, нико не зна. Чак не постоји сагласност око тога да ли треба да се уведе ванредно стање”, указао је Ђурић.

Зато су, каже, Срби на КиМ далеко угроженији, и зато Београд води рачуна да наши тимови посете и Ораховац, и Велику Хочу и Клину, која се налази под потупном изолацијом.

“Ми се тиме бавимо, а код њих постоји одсуство фокуса на пандемију и то почињу да примећују и критикују и дипломате у Приштини”, рекао је Ђурић.

Додао је да је забринут због тога што је КиМ друго епидемиолошко подручје у односу на остатак Србије, и што ће, уколико епидемија почне неконтролисано да “дивља” у албанским срединама, наши људи бити изложени повишеном ризику.

“Једини начин да то избегнемо је да останемо код куће”, закључио је Ђурић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике