МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Ове седмице у здравственим установама на КиМ почиње да ради 75 новозапослених лекара и 200 медицинских сестара
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 519 3633
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Ове седмице у здравственим установама на КиМ почиње да ради 75 новозапослених лекара и 200 медицинских сестара

14.април 2020. Извор: Танјуг

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је укупно 49 оболелих од корона вируса, а 10 заражених особа хоспитализовано је у КБЦ ''Косовска Митровица'', саопштио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и додао да ове седмице у здравственим установама на КиМ почиње да ради 75 новозапослених лекара и 200 медицинских сестара.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: РТВ Пинк

Ђурић је казао да је здравствени систем у свих десет општина са већинским српским становништвом на КиМ добро и ефикасно организован и да примењују исте протоколе, алгоритме и терепије као у здравственим центрима у Београду, Новом Саду и Нишу.

Подсетио је да је привремена болница у Студентском центру у Косовској Митровици после Београда међу првим почела са радом и додао да се сви позитивни на вирус Ковид обавезно смештају у ту болницу.

"То за сада добро функционише. Такође, врло је важно што смо на време добили подршку здравстевног система из других делова Србије у лековима и опреми и што је обезбђено да најугроженији пацијенти могу брзо да буду пребачени у здравствене центре у Нишу, Београду и другим градовима'''', рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Он је рекао да је у овом тренутку у КБЦ Косовска Митровица хоспитализовано 10 пацијената, али да се тај број мења на дневном нивоу јер, како је навео, неки прелазе у привремену болницу или у здравствене центре у централној Србији.

"Држава је предузела колосалан напор да се помогне нашом народу на КиМ. Нема несташица намирница јер смо успели да пребацимо 250 камиона са основним животним намирницама", навео је Ђурић.

Додао је да је Влада Србије одобрила хитно запошљавање медицинског особља на КиМ и да ове недеље посао добија 75 лекара и 200 медицинских сестара.

"Тако ћемо појачати наша три главна здравствена центра у Косовској Митровици, Грачаници и Гњилану", нагласио је Ђурић.

Ђурић је рекао да су у српским срединама на КиМ мере у сузбијању ширења вируса корона, међу којима су социјално дистанцирање, затварање школа, стављање у карантин заражених, забрана кретања, уведене на време и да их се грађани придржавају.

"Такође, трудимо се да сарађујемо са свима, са КФОР-ом, привременим институцијама у Приштини, посаветовао сам Горана Ракића и представнике Српске листе да разговарају са Албанцима о борби против пандемије вируса корона, јер овај вирус не зна за етничке и друге поделе", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Београд је показао водећу улогу у борби против вируса, додајући да има доста Албанаца који показују поверење нашем здравственом систему на КиМ и обраћају се директно њему.

"У спрским срединама имамо стабилну ситуацију, људи су храбри и дисциплиновани, то су људи који су навикли да 20 година живе у ванредном стању", рекао је Ђурић.

Додаје да се на КиМ, као и у осталим деловима Србије, редовно прати ситуација, наводећи да је држава обезбедила довољно медицинске опреме за српске средине.

"Србија је издвојила близу пола милијарди евра за набавку медицинске опреме и респиратора, а толико нису уложиле и много развијеније земље од наше", указао је Ђурић.

Истиче и да у српским срединама на КиМ јавило више од 2.000 младих волонтера да помажу сународницима.

Оно што брине, каже Ђурић, јесте експоненцијални раст броја оболелих у већим градовима на КиМ, и подсетио да су Приштина и Призрен у карантину.

Оценио је да Србија све информације у вези са вирусом корона представља транспарентно, а да све одлуке о сузбијању вируса доноси стручни штаб, којима помажу колеге из Кине, Русије и других земаља, који имају за циљ да сачувају животе грађана.

Говорећи о помоћи коју је Кина послала Србија за борбу против корона вируса, Ђурић је рекао да је то директна последица тога што смо претходних неколико година изградили изванредне односе са Кином и то захваљујући пре свега личном ангажовању председника Вучића и његовом пријатељству са кинеским председником Си Ђинпингом.

"То је директно довело до тога да Србија добије једну од првих и највећих испорука опреме и помоћи која нам данас помаже да постигнемо циљ, да заравнимо криву броја оболелих од корона вируса", рекао је Ђурић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 519 3633
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике