МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Не прихватам уцене Приштине,то у ЕУ морају да разумеју
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 519 3633
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Не прихватам уцене Приштине,то у ЕУ морају да разумеју

06.мај 2020. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да се у дијалог улази у најбољој вери и намери да се разговором дође до договора, те да не прихвата уцене Приштине, какве су се могле чути и на данашњем загребачком самиту ЕУ.Западни Балкан.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Преносећи да је дијалог био тема самита, Вучић је рекао да је Унија врло снажно подржала свог изасланика за дијалог Мирослава Лајчака, а он је, каже, поновио да Србија поштује европског дипломату и да се радује наставку дијалога, те да жели компромисно решење.

„Међутим, морају да разумеју позицију Србије да не прихватамо уцене из Приштине, које смо чули и данас, да дијалог има смисла само ако Београд призна Косово. У дијалог се улази у најбољој вери и намери да разговарате и постижете договор. Не можете унапред да кажете шта је садржај разговора“, нагласио је Вучић у изјави РТС-у.

Каже да је било добро што је на данашњем састанку потврђена европска перспектива региона.

Ако не можемо у ЕУ у наредних годину, до четири године, како због ситуације у ЕУ, тако и код нас, јер не потцењујемо наше недостатке, важно је, рекао је Вучић, да помогну да отворимо све границе на Балкану, а онда отворених граница да идемо ка неком шенгенском простору, како би имали улазак у Мађарску и Бугарску без докумената и задржавања на границама.

Председник Србије је потврдио незваничне информације да је немачка канцеларка Ангела Меркел највећи део говора данас посветила дијалогу, али да су то учинили и неки други.

Каже да је од Виктора Орбана и још неких регионалних лидера из ЕУ први пут чуо став да колико је Балкану потребан ЕУ, толико је Унији потребан Балкан.

„То је први пут неко на недвосмислен начин тако јасно рекао. Видео сам код неких мало неверицу, код неких одобравање”, казао је он.

Рекао је да су о Србији изванредно говорили грчки и бугарски премијери Киријакос Мицотакис и Бојко Борисов.

Каже и да је примећена донација Србије ЕУ за развој вакцине.

Упитан да ли је било речи о наводом геополитичком јачању утицаја Кине и Русије у нашем региону, рекао је да су највећи број тих људи наши пријатељи, и да би неко ко би рекао нешто то учинио не помињући Србију.

Подвукао је да, ма колико је непријатно када се чују или читају у појединим медијима, примедбе због сарадње са Кином и Русијом, посао представника држава да се понашају у интересу грађана.

Подвукао је да се Србија налази на европском путу, да ће њиме наставити, али и да је, захваљујући изградњи добрих односа, веома добро прошла кроз тешку корона кризу.

“Били смо створени да прођемо као и Италија, јер смо имали највећи број повратника, да не говорим о старости нашег становништва, степену развоја земље, да хигијена није на највишем европском нивоу. Све се поклопило да буде лоше, а успели смо зато што смо отворени за сарадњу са свима. Зато што имамо своју слободарску политику. За нас је ЕУ стратешки циљ, али нећемо говорити ружне ствари против наших других партнера да би се неком додворавали”, нагласио је он.

Пустите корекцију граница, нисмо ни сели да разговарамо...

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да још није почео било какав разговор између Београда и Приштине, тако да се не може говорити ни о било каквим решењима.

Поводом изјаве шефа европске дипломатије Жозепа Борела да се не би супротставио корекцији граница ако би се две стране о томе договориле, како су га цитирали медији, Вучић је рекао:

"Ма пустите корекцију граница, ми нисмо сели ни да разговарамо".

Он је у разговору за РТС упитао и зашто инсистирамо на томе шта ће да буде решење.

"Ја немам појма, нисмо сели да разговарамо", рекао је Вучић и додао да се једино зна оно на чему Албанци по сваку цену инсистирају, а то је да Србија призна Косово као суверену земљу.

"Стално се инсистира на нечему другом, а о чему нико не говори, ја то нисам чуо од Немаца, нисам чуо ни од кога. Можемо ли ми да каземо ''признајемо независно Косово''? Ја не могу, али ако људи у Србији имају некога бољег, некога ко то може, нека узму тога, председнички избори су за годину и по дана", поручио је Вучић.

Он је додао да када почнемо да разговарамо, онда ће се видети, а до тога још није дошло.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 519 3633
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике