МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Марковић Стојановић: Обезбеђена једнократна помоћ за 60 најугроженијих
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Марковић Стојановић: Обезбеђена једнократна помоћ за 60 најугроженијих

17. јун 2020. Извор: РТ Грачаница

У оквиру посете централном Космету, помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Слађана Марковић Стојановић у Центру за социјални рад Приштина са седиштем у Грачаници, разговарала је са директором Центра за социјални рад Немањом Петковићем и и са представницима локалних самоуправа.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: РТ Грачаница

Немања Петковић, директор Центра за социјални рад Приштина- Грачаница, рекао је да овај Центар покрива територију општина Приштине, Косово Поље, Липљан , Обилић и Подујевo.

„Имамо велики број лица на евиденцији социјалних новчаних давања, као и једнократне помоћи и то је преко 2000 корисника, док је 1200 активних ,али пуно је лица која су са инвалидитетом, оних који су корисници туђе неге и помоћи и старија лица којима је потребна помоћ“,рекао је Петковић.

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Слађана Марковић Стојановић након одржаног састанка, истакла је да је Канцеларија за Косово и Метохију обезбедила 60 једнократних новчаних помоћи.

„Канцеларија за Косово и Метохију у сарадњи са општином Грачаница и градом Приштина обезбедила је нове просторије Центру за социјални рад Приштина-Грачаница, коју покрива пет општина на централном Космету .

Данас је уручен лаптоп који ће бити део опреме која је стара, а и требало би да се иновира како би се олакшао рад стручним радницима.

Центар за социјални рад, треба да буде адреса за људе који су социјално угрожени, али и за оне који имају различите дилеме у породично правној заштити, одрастање деце и у некаквим кризним ситуацијама које се јављају у породици. Одлична је сарадња са овим центром као и са Министарством за социјални рад, запошљавање и социјалну политику .

У овом периоду Канцеларија за Косово и Метохију је издвојила 60 једнократних помоћи за становнике који су социјално најугроженији .

То није помоћ која се прима месечно, већ једном годишње од стране Канцеларије за Косово и Метохију , а друга социјална давања се реализују преко буџета Владе Републике Србије, ресорног министарства и Фонда за пензијско и инвалидско осигурање“, рекла је Марковић Стојановић.

Слађана Марковић посетила породице које живе у Школском центру у Обилићу

Другог дана посете централном Косову и Метохији, помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Слађана Марковић Стојановић наставља данас обилазак српских средина и институција које функционишу у систему Владе Републике Србије.

Након састанка са представницима локалне самоуправе општине Обилић, Марковић Стојановић је заједно са представницима општине Грачаница Срђаном Поповићем и Привременог органа општине Обилић Горана Данчетовића , обишла девет преосталих српских породица , које су смештене у Школском центру у Обилићу, који је сада претворен у стамбену зграду.

Након разговора са станарима ове зграде, она је изјавила да је “дубоко дирнута овом посетом” и да се захваљује, како је казала, Србима херојима који су остали да живе у Обилићу.

“Много је тешко када чујете да вам се дете роди, одраста и живи у соби са решеткама на прозору, да се игра само у дворишту и иде у школу под пратњом. Тако одраста, стигне и до факултета и онда дође до тога да жели да остане овде, али нема посла за њега. У питању је двоје младих за које ће се Канцеларија за Косово и Метохију побринути да њима нађе посао, будући да су вољни да остану у Обилићу”, казала је Марковић Стојановић.

Слађана Марковић Стојановић истакла је да ће се побрину ти и да у овом месту здравствена заштита буде интензивнија него што је била, тако што ће средом долазити патронажна служба, која ће обилазити породице.

“Овде је заиста потребно мало да се уради, а ови људи имају велико срце и то показују већ двадесет година, тако да ћеми све обећано и испунити”, ракла је помоћница директора Канцеларије за КиМ.

Председник Привременог органа општине Обилић Горан Данчетовић рекао је да је у овој згради шест породица, у старој амбуланти једна и у самом граду још једна и да сви они живе у условима недостојним за 21. век.

“Захваљујемо се посети представника Канцеларије за КиМ, јер људима нкоји овде живе дају наду да остану, а онима који су отишли остављају једно зрно наде за повратак”, казао је Данчетовић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике