МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Обележено 50 година Приштинског универзитета, са седиштем у КМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Обележено 50 година Приштинског универзитета, са седиштем у КМ

28. јун 2020.

Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици данас је свечаном седницом обележио 50 година свог постојања, а директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је да је тај универзитет једна од најбитнијих националних институција и показатељ присуства Србије на КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

У писму Ђурића, који није могао да присуствује данаšњој свечаности, истиче се да је овај универзитет већ пола века установа која ствара интелектуалну елиту и наводи да на то сви заједно морамо да будемо поносни, преноси Косово онлајн.

"Истраžживачким и образовним потенцијалима, стручним и оспособљеним кадровима дали сте велики допринос у стварању услова за останак и опстанак српског народа на Косову и Метохији, учинили сте да Република Србија и њена јуžна покрајина са културним и научним достигнућима које су темељ самобитности и зрелости народа и друšтва постане дрžава будућности, достојна своје проšлости", наводи се у писму Ђурића, које је прочитано присутнима.

Ђурић напомиње да је наставак постојања и рада Универзитета у Приšтини, у оквиру образовног система Републике Србије, кључ успеха у очувању и заšтити српских националних интереса на Космету.

На седници је традиционална награда "Видовданска повеља“, која се сваке године уручује појединцима и институцијама који су заслуžни за несметан рад, побољšање услова и усаврšавање универзитета, ове године додељена Канцеларији за Косово и Метохију и Министарству просвете, науке и технолоšког развоја за изузетан допринос очувању, афирмацији и трајању Универзитета у Приšтини, као и председнику Српске листе Горану Ракицу за посебне заслуге у очувању и опстанку Универзитета.

Ракић је позвао да се најбољи студенти задрже и запосле на том Универзитету, наводећи да се на тај начин младима шаље јасна порука да је њихова будућност сигурна на тим просторима.

Он је најавио и да ће "у блиској будућности" Универзитет у Косовској Митровици добити нову савремену зграду, која ће имати довољно места за све студенте који žеле да уче на овом Универзитету.

Ректор Универзитета у Приšтини Здравко Витоšевић истакао је да је универзитет поносан и истрајан у испуњењу циљева који су себи поставили.

"Циљеви су јасни, образовање и оспособљавање младих људи да кроз рад, стицање знања и веšтина, откривање научних истина, усаврšавање моралних начела и духовних вредности постану способни да себи и својим породицама, али и друšтву и својој дрžави Србији обезбеде трајање на простору Косова и Метохије", рекао је Витоšевић.

Са седнице Савета универзитета поручено је да је Универзитет у Приšтини са привременим седиšтем у Косовској Митровици једна од "најбитнијих националних институција и показатељ присуства Републике Србије на просторима Косова и Метохије и да је то кључ у очувању и заšтити српских националних интереса на Космету“.

Најбољим студентима заврšних година студија уручене су пригодне награде "Истакнути студент", а у име награђених обратила се Ивана Вучковић која је захвалила Универзитету, академској заједници, професорима, али и дрžави Србији која је препознала потенцијал универзитета и олакšала им šколовање доделом стипендија.

Због специфицних околности, проузрокованих коронавирусом, ова манифестација је одрžана са мерама заšтите, у складу са препорукама.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике