МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Тежак разговор, заступали смо интересе Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Тежак разговор, заступали смо интересе Србије

16. јул 2020. Извор: Танјуг

Важна питања смо покренули данас у Бриселу, али биће тешко, јер не разговарамо само са Приштином, већ и са Бриселом и са најмоћнијим земљама које су признале Косово, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић после састанка у оквиру дијалога Бреограда и Приштине у Бриселу, јавља Танјуг.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"Добро смо се припремили за састанак, добро смо га водили и на најбољи начин заступали интересе Србије", пренео је Вучић новинарима након састанка у Бриселу.

Поновио је да од среде следе разговори на техничком нивоу, а да ће се од септембра отворити и неке друге теме, попут најтежег питања - имовине.

"Тражио сам и Заједницу српских општина... Видећемо када ће то доћи на дневни ред", рекао је Вучић.

Председник Србије је поновио да разговори које Београд води у Бриселу нису нимало лаки.

"Тешко је, али нисмо ни очекивали да нам буде лако у Бриселу", рекао је Вучић.

Вучић је изјавио вечерас да очекује да се од септембра отворе неке друге теме у дијалогу са Приштином, укључујући најтежу, питање имовине, те навео да је он тражио да то буде формирање Заједнице српских општина, док је Приштина, каже, имала неку другу идеју.

Председник Србије је након наставка дијалога у Бриселу поновио да Београд и Приштина имају дијаметрално супротне захтеве.

"Не можете побећи од онога што је потписано и на томе ћемо наставити да инсистирамо", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је истакао да је Србија била озбиљна и одговорна и да се то видело током дијалога.

"Ми смо дошли да направимо напредак, а сад нека Европљани процењују како и на који начин је друга страна томе приступила", рекао је председник Србије.

Вучић: Тражили смо да отворе архиве ОВК

Председник Србије рекао је да је разговарано о несталим и интерно расељеним особама, као и економији.

Србија је, каже, ставила до знања да никада неће штитити било кога и да због породица које су изгубили ближње жели да буду пронађена места где су сахрањени.

Председник Србије је пренео да се као нестале особе води 1.643, односно 1.644 особе, од којих су 570 Срби.

"Рекли смо да желимо да одговоримо на све захтеве Албанаца, да покажу место на мапи где год им се чини да би могли бити, да смо спремни заједно са њима и ЕУ да потражимо дали нешто има или не. Али смо тражили исто право за нас јер нисмо имали приступа до сада локацијама на Косову, као што су Кошаре, Исток и друга места", рекао је Вучић.

Вучић је казао да ће се разговор на ту тему наставити идуће среде на техничком нивоу, а да ће потом бити покушано да се пронађе политички консензус.

"Суштина је да су Албанци тражили да се отворе све војне и полицијске архиве, али смо рекли да морају да отворе архиве такозване ОВК, да бисмо могли да видимо где су убијани Срби и други неалбански живаљ", објаснио је председник Србије.

"Како смо то изговорили као да смо тражили да населимо целу земљу на Меркуру или Венеру за седам дана", констатовао је Вучић.

Рекао је да су дуговорен принципи, а један је да ће се радити заједнички са Црвеним крстом, прихватити правила и исказати политичка воља за потрагом за несталим лицима.

Када је реч о интерно расељенима рекао је да их има око 220.000, од којих су 177.000 Срби.

"Никада није постојао ратни конфликт као на Косову да се само 1,9 одсто становништва вратило на огњишта. Надамо се да ћемо наћи решење за ово питање", рекао је председник Србије.

Вучић је подвукао да онима који желе да се врате мора бити гарантована безбедност и сигурност.

Да направимо трговински споразум добар за све

Пренео је и да је једна од тема данашњих разговора у Бриселу била и економија, те указао да је потребно да се дође до трговинског споразума, који би био добар за обе стране, и за Беоргад и за Приштину.

"Нисам сигуран да су сви разумели да треба да се разговара о економији, неки су дошли да причају о ратној одштети... Одбио сам то и рекао да нема смисла да о томе разговарамо", пренео је Вучић новинарима у Бриселу.

Како каже, Београд се залаже за укидање свих баријера, али да нико не може да намеће да морамо да примамо нешто са пречатом и натписом "Република Косово", коју не признајемо.

"Да нађемо нешто... да направимо трговински споразум добар и за једне и за друге. Имамо ша да понудимо, надам се да и Приштина има шта нама да понуди и верујем да то може да буде у корист прављења доброг окружења", рекао је Вучић.

Београд посвећен дијалогу, да се приближимо по било којем питању

Вучић је рекао вечерас да ће Србија бити посвећена дијалогу са Приштином и да је важно да се приближимо по било ком питању.

На питање новинара у Бриселу да ли је извесно да би до краја године или на пролеће могао да се постигне оквирни споразум, уз опаску да је мандат ЕУ посредника Мирослава Лајчака ограничен, каже да време нема везе са сустином.

"Слушам то већ осам година. Ако можемо да се приближимо по било ком питању биће добро, али, да сацекамо, да видимо. Време нема везе са суштином, а суштински нисам видео предлог који би могао да понуди то", рекао је Вучић новинарима и додао да ћемо свакако бити посвећени дијалогу.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике