МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: У Бриселу о економској сарадњи и обавезама Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: У Бриселу о економској сарадњи и обавезама Приштине

22. јул 2020. Извор: Танјуг

Делегација Србије данас путује у Брисел где ће у наредна два дана водити разговоре са представницима ЕУ и привремених приштинских институција, а директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да на агенди неће бити питање међусобног признања као што, каже, инсинуирају у Приштини, већ економска сарадња, питање несталих и расељених и обавезе које је приштинска страна преузела Бриселским споразумом.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

''Превасходно ћемо разговарати о економској сарадњи, како да се вратимо на наше тржиште на КиМ где је српска роба више од 20 месеци била протерана'', рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Како је навео, разговараће се и о несталима са КиМ, којих је око 1.500, истичући да породице несталих свих националности заслужују да знају истину о томе шта се десило са њиховим најмилијима.

Такође, разговарће се и о стварању предуслова за повратак протераних и расељених са КиМ.

''Поставићемо питање шта је Приштина урадила за 20 година да се више од 40.000 протераних омогући да се врате и да буду обештећени".

Ђурић је казао да ће делегација Србије на сваком састанку са представницима Приштине покренути питање Заједнице српских општина и свих обавеза Приштине из Бриселског споразума.

''Оно што смо видели претходних дана, што је последица њихове нервозе на унутрашњем плану, је да најдиректније покушавају да лажу шта ће бити садржај разговора. Могу само да сањају да ће, било са председником (Александром) Вучићем или на било ком другом нивоу, покушати да разговарају о томе да Србију приморавају да призна независност Косова'', рекао је Ђурић.

Он сматра да треба наставити преговоре са Приштином наводећи да је Србија 2012. и 2013.године била у неупоредиво тежој ситуацији у међународним околностима него данас када је, подсетио је, више од 100 држава признало Косово и талас пријема у међународне организације.

''Неко из претходних овдашње администрације пустио приштину у пиоједине регионалне органозације и није реаговао на талас признања Косова. Наш тим је радио сасвим супротно. Ми смо водили дијалог да бисмо сачували мир и стабилност на терену и допринели да постоји макар нека перспектива да се ствари решавају на миран начин кроз разговоре'', казао је Ђурић.

Истакао је да је, с друге стране, Србија водила снажну кампању за повлачењем признања косовске независности да би заштитила српке иинетесе и показала Приштини да једнострано проглашење независности не може тако да прође него да до решења може да се дође искључиво дијалогом који подразумева задовољење интереса обе стране.

Коментаришући то што је косовски премијер Авдулах Хоти за новог шефа преговарачког тима именовао Скендера Хисенија, Ђурић је казао да не треба потценити приштинску делегацију и да је реч о човеку са огромним политичким искуством.

Додао је да је Хисени био савезник Ибрахима Ругове 1989.године и један од вођа сепарастичког покрета за отцепљења Косова, као и да је био министар спољних послова непосредно пред проглашење косовске независности.

''Видећемо да ли ће овог пута хтети да воде озбиљан разговор, или ће само да говоре о Републици Косово и да опструишу дијалог. У Приштини живе у виртуелној 1999.години, још увек мисле да ће Србију неко бомбама и мачем да натера да прихвати тзв.косовску независност, а пренебрегавају чињеницу да је Србија данас неупоредиво снажнија'', закључио је Ђурић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике