МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Ако се Приштина не смири,бићемо пет пута успешнији у одпризнавању
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Ако се Приштина не смири,бићемо пет пута успешнији у одпризнавању

26. јул 2020. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да обећава да ће Србија бити петоструко успешнија у отпризнавању него Приштина у акцији признавања, уколико косовске власти крену у кампању даљег признавања независности И чланства у међународним организацијама.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Вучић је, поводом најаве приштинског премијер Авдулаха Хотија да ће са међународним партнерима Приштина наставити да лобира за чланство у међународним организацијама, иако је прекид те кампање био услов за наставак дијалога, рекао да је очигледно да реч Албанаца из Приштине И потпис не значе ништа.

"Потпис за ЗСО, као И реч коју су дали Гренелу, очигледно не значи ништа", подвукао је он.

Вучић је казао да није изненађен што нико из међународне заједнице не реагује, јер они то не чине не што су одушевљени тиме, већ што је на крају за њих нормално да Приштина тражи додатна признаванња независности И чланства у међународним организацијама.

"Пред нама ће рећи формално неку реч, али им суштински замерити неће", подвукао је он.

"Морамо да чувамо мир И стабилност, да не губимо нерве ни на који начин.

Да показујемо да смо поуздан партнер, рационални људи, који желе мир и компромис.

Ми ћемо сада сачекати да видмо прву организацију у коју желе да се учлане или неку земљу која би признала. У дану када било шта од тога сазнамо, ако их не умире њихови ментори, наставићемо са акцијом повлачења признања", најавио је он.

Обећао је да ће Србија петоструко бити успешнија од Приштине у њеној акцији.

"Молим да поведу рачуна, јер све што раде уноси додатно немир и нешигурност и цео регион уводи у апсолутну нестабилност. Немојте да потцењујете Србију, њене службе, мислећи да ћете подизањем тензија на југу у централној Србији моћи да своје циљеве на Косову остварите", поручио је он.

Вучић је казао да треба заједно да се боримо за бољи живот, и да ако неко мисли да ће било какве мирне или оружане провокације моћи да користе за оставрење својих циљева, тај филм неће гледати.

Казао је да је било планирано да се разговара о економији, а приштинска страна је дошла са захтевом за ратну одштету.

"То је њима економија. Пошто немају фабрике, улагања, хајде да нам Београд да паре. Ми о томе да разговарамо нећемо", подвукао је он.

Вучић је казао да дијалог мора да се настави, али да је очугледно да се Приштини не мили много да разговарају.

"Ако је све што мислите "хајде, дођи да потпишеш независност", немојте ни да зовете. Наше је да будемо за дијалог, тражимо решење, али нека се јуначе и бусају у прса, боље они него ми", закључио је он.

Приштина добила хамере од САД,тешко да ће Немачка дати "леопарде"

Американци, Турци и Немци брину о свом чеду, каже председник Александар Вучић, коментаришући вест да је и други контигент оклопних возила из САД стигао на Косово и Метохију.

Вучић каже да су српске безбедносне службе упознате са том доставом и да Србија истог секунда зна шта стиже на КИМ, те додаје да су хамери стигли на КиМ 20. јула.

"Ми знамо шта они добијају и шта имају", каже Вучић и додаје да је зато пре неки дан рекао да тешко да ће на КиМ из Немачке бити испоручени "леопард" тенкови.

Вучић каже да су хамери лепа возила, али да та мала "четири пута чеири" возила не би поредио са великанима "шест пута шест или осам пута осам".

"Американци, Турци, Немци, сви они брину о свом чеду... И то је све у реду. Овако је лепо, за изложбу", приметио је председник у одговору на питање новинара у Сремској Митровици, где је обишао 15. тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске у касарни "Боšко Палковљевић Пинки" и присуствовао приказима способности тенковске чете и модернизоване артиљеријске батерије система "Огањ".

Командант Косовских безбедносних снага Рахман Рама за Радио Слободна Европа данас је за Слободну Европу потврдио да је други део контингента оклопних возила из Сједињених Америчких Дрžава стигао на Косово и Метохију у суботу.

Према његовим речима, допремање овог контингента повезано је са споразумом који је тзв Косово потписало са САД проšле године.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике