МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Београд неће третирати Косово као државу ни у САД,ни у ЕУ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Београд неће третирати Косово као државу ни у САД,ни у ЕУ

14. август 2020. Извор: Танјуг

Наша позиција је тешка, за САД и већи део ЕУ Косово је независна држава, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, али и истакао да Београд никада неће третирати Косово као независну државу, ни у преговорима у Вашингтону, ни у Бриселу.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

“Они (косовски Албанци) на преговоре долазе из више разлога, а први је да добију прилику да себе прикажу као независну државу. Ми их нећемо третирати тако ни у Вашингтиону, ни у Бриселу”, објаснио је Вучић за ТВ Пинк додајући да то не каже после, већ у сусрет догађају.

Казао је да је на то упозорио и Авдулаха Хотија.

Вучић је истакао да приштинска страна на преговоре не долази припремљена, док се наша делегација спрема данима и недељама.

“То је озбиљан рад. Изненадили смо их нашим предлогом на прошлим разговорима. Они пласирање наше робе на Косову називају извозом. Рекли су не можете да извозите као Република Србија, а да они не могу као Република Косово. Казао сам да могу да пишу шта хоће, као на пример ЦЕФТА Косово. Али да не може да пише Република Косово”, казао је он.

Истакао је да Приштини није циљ слобода протока капитала, робе и услуга, већ само да дођу до коначног решење без преговора, а то је признање независности.

Вучић је казао да не сумња да ће провокација с њихове стране на терену бити још.

Подсетио је да су поново упали у заштићену зону манастира Дечани.

“Дошли су тамо са машинама да граде магистрални пут и поред пресуде чак њихових судова. Сста их брига за манастир и за пресуде чак њихових судова. То су ствари који уносе додатни немир и стрепњу. Против тога ћемо се борити на сваком месту”, подвукао је он.

Вучић је казао да је у интересу Србије, али и Приштине економско отварање.

Када је реч о ЕУ нагласио је да се не сме испустити из вида да када се говори о ЕУ треба помислити прво на Немачку, јер је она толико снажнија од свих других.

Вучић је нагласио да толика надмоћ у ЕУ никада у европској и светској историји никада није постојала, какав је случај сада са Немачком.

“Преговори о Косову се воде под покривитељством Брисела, али најутицајнија је у ЕУ Немачка”, подсетио је он.

Као пример навео је да је у првом кварталу привреда Велике Британиеј пала за минус 20 одсто, а Немачке се одржала на минус 12.

Вучић: Никаквих тајних договора мимо воље грађана неће бити

Пред нама су тешки разговори 2. септембра у САД, као и наставак дијалога са Албанцима у Бриселу 7. септембра, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да никаквих реšења за Косово неће бити мимо воље грађана.

Вучић наводи да се не може десити да грађани Србије сазнају да је било шта тајно негде склопљено и додао: "Ја могу да склапам економске споразуме, док политичке и статусне - а да о томе не одлучују грађани Србије, тај случај неће постојати", поручио је Вучић.

Позива на максимално јединство, не политичко, већ национално.

"То не тражимо од политичких партија и низашта их не молим, ни своју странку на чијем сам челу нити било које друге. Молим грађане Србије да разумеју колико је тешка наша политичка позиција, а да је успешним одржавањем такве ситуације за нас омогућен значајан економски напредак и да је то много важно за нашу земљу", истакао је Вучић.

Зато је страшно важно да покушамо да ту дозу заједништва у тим тешким тренуцима покажемо, што је могуће више, додао је председник Србије.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике