МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Морамо да живимо са различитим аршинима и боримо се
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 519 3633
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Морамо да живимо са различитим аршинима и боримо се

26. август 2020.

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да морамо да живимо са различитим аршинима, јер за Србе правде нема и да зато за своје интересе мора да се бори радом, те да је пред Србијом тешка ситуацију, а да српски народ тога није свестан.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Што се тиче предстојећег састанка у Белој кући, казао је, да како је информисан, тема разговора биће економија везано за сарадњу Београда и Приштине.

„Не искључујем могућност да се појаве неке друге теме везано за однос, али нико никада није поменуо било шта за БиХ, нити би било логично", казао је упитан да ли би се могла БиХ, односно паралела са Републиком Српском, наћи на дневном реду.

На питање ако Косово има право да доноси одлуку о отпцељењу зашто на то право нема РС, Вучић је казао да на то питање не може да пружи одговор ни он ни било ко други.

„Морамо да разумемо на веома прагматичан начин све оно што се збива у свету. Да ли је баш за све крив Милошевић, или Тадић и Коштуница 2008, и чиме су изазвали да су се ствари тако дешавале. Увек сте имали различите аршине", казао је он, Вучић је казао да постоје неке земље које се мешају најотвореније у унутрашње ставри других и поносе на рушење режима, а да је не дај Боже то Србијиа урадила он би био означен као диктатор и цела земља жигосана.

„Морамо да разумемо да прво мање кукамо, да добро разумемо да се на правду не позивамо. Заборавите на правду у међународним односима", подвукао је он.

Боримо се, додао је он, у готово немогућим условима да бисмо нешто у интересу Србије успели да сачувамо.

"Србија мора да има рационални приступ. Нама је потребан мир да даље напредујемо економски. Молио сам и представнике РС да увек и у сваком тренутку попустимо, не одговарају на све, а ако одговарају онда благо", нагласио је он.

Истакао је да не може да слуша јуначење са свих српских медија, где сви Срби, кога год да представљају од његове, до сваке друге партије, кажу да би све на свету са лакоћом одбили и знају да ништа не ваља.

„Покажите ми како то функционишете. Отиђите у Качаник три дана па ми реците како вам је било", казао је он.

Нисмо свесни тешке политичке ситуације, додао је, нисмо разумели да у екомији постижемо добре резултате. Људи у Србији, а понекад и у Српској не разумеју шта се догодило 1999.. Када нам нешто не одговара ми се правимо да не разумемо шта је било 2008. Да ли мислите да може без последица да прође што се догодило 2010.?", упитао је он.

Казао је да ко мисли да је иста ситуација са Косовом као 1991., 1995.или 1996., тај греши.

Вучић је рекао да Срби не треба да кукају, већ да раде.

„Нисмо били цвећке, платили смо и плаћаћемо за то високу цену. Морамао да гледамо да радом све постижемо. Они који у региону мисле да би ратном одштетом, уместо реформи, све да реше, то тако не иде. Заборавите Срби на ратне одштете и све друго. Једино што морамо то је рад и напредак наше земље“, објаснио је он.

Казао је да је замерао многим нашим лидерима у прошлости што нису умели да процењују међународно правне политичке односе, који су се бавили додворавањем народа, политиком која изискује најмање труда, али је та политика довела до катастрофе.

Истакао је да је данас слушајући Милорада Додика помислио да не постоји Србин који би рекао да то што износи Додик није истинито.

„Осећао сам се постиђено као да ми заустављамо нешто чега би било да нема мене или неког другог у руководству Србије. Знам да Додик одлично разуме позицију Србије, и молим све Србе да исто то разумеју“, нагласио је Вучић.

Према његовим речима, када су Хрвати протерали Србе из Крајине уследио је напад на РС, те је питање, да није било споразума, да ли би остало наше становништво у Бањалуци.

„То је могло да се догоди не зато што народ Српске није штитио своја огњишта, већ што је Србија била економски слаба и није могла да помогне“, рекао је он.

Због тога актуелна политика фокусирана на економију, доноси највеће резултате и у односима са РС.

„Зато ћемо и даље инсистирати на миру, да не правимо грешке као народ. Ззелим да разговарам са Бошњацима. Има велики бројних општина у Српској где немамо више наших људи пошто су се иселили, али има и њихових где је све мање Бошњака. Зато сам се трудио да на најблажи начин одговорим на нападе из Сарајева“, објаснио је он.

Истакао је да једино може да каже да неће бити нових Олуја, прогона српског живља, али да ће Србија радити и да поштује мир и Дејтонски споразум, али и интегритет РС у оквирима БиХ како је то записано у Дејтону.

Рекао је да имамо тешку ситуацију пред собом, а да српски народ тога није свестан.

„Нисмо свесни тешке политичке ситуације, нисмо разумели да у екомији постижемо добре резултате. Људи у Србији, а понекад и у Српској не разумеју шта се догодило 1999.. Када нам нешто не одговара ми се правимо да не разумемо шта је било 2008. Да ли мислите да може без последица да прође што се догодило 2010.?“, упитао је он.

Казао је да ко мисли да је иста ситуација са Косовом као 1991., 1995.или 1996., тај греши.

„Лажете себе, мене, сваког од својих. То ми није било опредељујући у одлуци да на најзешћи могући начин браним српске интересе на КиМ, бранећи нешто што су решили нашом капитулацијиом. Ушли смо да се боримо и подижемо тему Косова, и удео Србије и улог Србије у целој причи за коју знамо да је у ћорсокаку“, нагласио је он.

Вучић је истакао да није уплашен за своје место, нити је икада био издајник, већ се увек борио срчано радом и енергијом за интересе српског народа, замолио грађане да буду рационални, реални и паметни и да не очекују да ће неко у Америци, Француској или Немачкој променити мишљење о КиМ.

Рекао је да је лаж да ће да призна независност Косова, и да се увек у најтежим тренуцима види ко ради за српске интересе и ко ради против њих.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 519 3633
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике