МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић о имовини: Позиваћемо се на споразум из САД
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић о имовини: Позиваћемо се на споразум из САД

08. септембар 2020. Извор: Танјуг

Коначно је, после седам година питање имовине на КиМ стављено на преговарачки сто у Бриселу, каже за Танјуг помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он истиче да је Приштина до сада сматрала то својим унутрашњим питањем и да о томе не може бити разговора са Београдом.

Српска имовина на огромна, реч о 60 одсто укупне имовине Ким, а ту се мисли, каже он, и на објекте, земљиште, инфраструктуру...

Он прецизира да приватну имовину у власништву Срба и СПЦ на КиМ чини 164.664 хектара, што је 15 одсто територије Покрајине, 14 одсто је имовина у власништву привредних субјеката регистрованих у централној Србији, док око 30 одсто површине чини имовина у власништву Србије - државна и душтвена.

"То је огроман новац, али не бих улазио у процену вредности зато што она није рађена дуго. Разлог је и тај што ми нисмо имали приступ у албанским срединама. Када се уз то дода да је преко 669 најразличитијих предузећа продато и ликвидирано јасно је да је много тога девастирано и да је потребан огорман труди да би се утврдила тачна вредност целокупне имовине, али и оног што је изгубљено због тога што та предузећа не раде", рекао је Петковић.

Он је подсетио да држава Србија и даље отплаћује све кредите за уложена средства на простору КиМ, наводећи да је до сада исплаћено око 660 милиона евра кредита.

Према његовим речима, Србија за сваки од тих објеката, било да је реч о фабрикама, путевима има тапију, односно документ који јасно показује да је држава градила и улагала за простор КиМ, и када се говори о аеродрому, друмској и железничкој инфраструктури, енергетској инфраструкутри, природним и рудним богатствима и другим добрима, а и када је реч о великим привредним субјектима као што су Трепча, ски центар Брезовица и многи други објекти.

"Више од 18.000 узурпираних кућа и станова је и даље на простору КиМ. Наши људи не могу да се врате у своје куће и због тога што су фалсификовањем докумената Албанци постајали власници, и то се углавном радило преко тзв. Агенције за верификацију. Злоупотребљавајући судски систем уз два албанска лажна сведока потврђивали су да је на пример стан Србина у центру Приштине, који је протеран, у власништву Албанца који се касније у њега уселио", рекао је Петковић.

Петковић истиче да је изузетно важно да се разговара о имовини,која је како каже враћена за преговарачки сто захваљујући председнику Александру Вучићу, јер о ком год другом питању да се разговара, увек се враћа на ту тему.

У том смислу, Петковић наглашава важност, како каже, историјског споразума из Вашингтона, јер се у њему налази тачка која се односи на Газиводе.

"То је изузетно важна тачка споразума која је између осталог довела до тога да су се Албанци данима међусобно препирали. Они су доживљавали питање Газивода као унутрашње питање тзв. Косова које је сада Вучић успео да стави у споразум на начин да ће сада са САД да се направи договор и уради студија изводљивости о подели енергетских ресурса струје и воде", навео је он.

Каже да централна Србија до сада није добијала ниједан киловат струје и воде са Газивода, што говори о томе да је вашингтонски споразум у нашу корист.

"То значи да један овакав модел решавања може да послужи и за нека друга питања када говоримо о имовини. Немојте сумњати да ћемо се на тај споразум из Вашингтона итекако позивати", поручује Петковић.

Када је реч о имовини СПЦ, споразумом из Вашингтона је договорено да судске одлуке које се односе на враћање имовине СПЦ морају бити поштоване.

"То је јако важно посебно имајући у виду Пећку патријаршију, Високе Дечане и још друге, нама веома значајне манастире, који воде битку, иако поседују пресуде да имовина припада њима, али захваљујући локалним кабадахијама Албанцима који воде албанске општине они пренебрегавају те одлуке и не дозвољавају упис имовине СПЦ у катастар", рекао је Петковић.

Као пример навео је 23 хектара манастира Високи Дечани које манастир не мже да упише више од четири године, јер градоначелник Дечана то не жели да уради.

"Сада са потписом Доналда Трампа који гарантује спровођење тог Споразума свакако се надам да тих проблема у будућности неће бити", рекао је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике