МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Чинимо све да обезбедимо несметано снабдевање струјом КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Чинимо све да обезбедимо несметано снабдевање струјом КиМ

21. децембар 2020.

Београд је пети пут поновио захтев да се региструју две српске компаније, што је предвиђено споразумом из 2013, како би се несметано наставило снабдевање електричном енергијом севера Космета, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Навео је да је то договрено на недавно одржаном састанку председника Александра Вучића са представницима Срба са КиМ, а учињено одмах након састанка.

Петковић је у изјави новинарима, првој после састанка одржаног 16. децембра, казао да је на том састанку донет низ закључака и одлука и одмах се кренуло у реализацију тих одлука, од тога да се пети пут заредом поднесе захтев за регистрацију и лиценцирање две српске компаније онако како је предвиђено споразумом из 2013. године, уз закључке ЕУ посредника из 2015. године, чије су надлежности трговина, дистрибутивне услуге и снабдевање потрошача електричном енергијом.

"Ми нисмо криви што Приштина сада одбија да региструје те две ћерке компаније, нисмо криви што Приштина одбија да да дистрибуцију нашим предузећима, нисмо криви што Приштина седам и по година одбија да формира Заједницу српских општина онако како је договрено Бриселским споразумом", казао је Петковић.

Истакао је да управо то што Приштина неће да испуни оно што је договорено, показује да је држава Србија од 2013. године радила сходно интересима српског народа на КиМ.

"Управо то како смо успели да се изборимо у Бриселском споразуму 2013. године за заједницу српских општина и како смо успели да у споразуму о енергетици такође из 2013. обезбедимо постојање две ћерке компаније, показује да смо успели да обезбедимо оно што је неопходно за интересе српског народа на КиМ, јер да је то било супротно интересима српског народа, Приштина би то одмах формирала", навео је он.

Према његовим речима, Београд чини све да обезбеди нормално снабдевање електричном енергијом на северу КиМ.

Делу опозиције који напада и Београд и председника Вучића и Канцеларију за КиМ и који говоре како ће Београд да преда енергетски систем у руке Приштини и како од 14. децембра неће бити струје, Петковић је поручио да је данас 21. децембар, а да струје на северу КиМ има.

"Боримо се за наш народ и борићемо се и у будућности, јер смо са нашим народом заједно и зато што не радимо као део представника опозиције који из Београда шаљу дезинформације и покушавају да на тај начин уведу неки вид смутње међу народом на северу КиМ", казао је Петковић.

Додао је да они користе српски народ да би били у медијима и добили медијски простор што је, оценио је, апсолутно жалосно и јадно.

Како је навео, Београд се труди из петиних жила да помогне, решава и реши ситуацију која је наслеђена.

Како је појаснио, када се потписивао споразум о енергетици 2013. године, затечено је такво стање да је КОСТТ - оператер преноса електричне енергије Приштине, имао засебну контролну област за простор КиМ.

Прво је, како каже Петковић, 2001. године Горан Новаковић, иначе министар ДС-а, потписао споразум и предао у надлежност УНМИК-а цео електроенергетски систем за простор Косова, па је 2004. УНМИК ту надлежност предао привременим институцијама самоуправе.

Након тога, 2011. године, Борко Стефановић је са Робертом Купером договорио да КОСТТ добије засебну контролну област за простор КиМ.

"У тој и таквој ситуацији, у којој Стефановић договора да КОСТТ има засебну контролну област за простор КиМ, ми смо се изборили у споразуму да издејствујемо две ћерке компаније за трговину, дистрибутивне услуге и снабдевање, како би на тај начин обезбедили да север КиМ буде енергетски независан и стабилан када говоримо о снабдевању потрошача електричном енергијом", казао је Петковицв.

Како је истакао, једино што су могли јесте да се боре и изборе да преокрену ситуацију у српску корист.

"И сада смо ми издајници зато што се боримо за наш народ, што покушавамо и успећемо у томе да га заштитимо, што настојимо да обезбедимо нормалну енергетску стабилност на северу КиМ, сто смо стално са нашим народом на КиМ, што улажемо и економски и подижемо север и српске средине јужно од Ибра, што дајемо огроман новац кроз инвестициони циклус", приметио је Петковић.

Упитао је да ли су они издајници зато што су издејствовали 18 повлачења признања независности, што се боре за Косово или Млађан Дјорђевић, Борко Стефановић и Вук Јеремић, из чијих се споразума види да су учествовали у томе да се изгради платформа ЕУ у ком правцу треба да иде снабдевање електричном енергијом и у ком правцу треба ићи када је реч о решавању питања енергетике, а то је да КОСТТ добије засебну контролну област за цео простор КиМ.

Петковић каже и да тај део опозиције сада из својих лагодних позиција у Београду говори како садашња власт нешто предаје Приштини и истиче да ништа не предају, већ траже да се спроведе оно што је договорено.

"Они нам броје дане колико ће струје бити на северу КиМ и говоре да нешто предајемо, а можемо ми да кренемо и да бројимо све оно што су они учинили како би на тацни предали Приштини независност Косова, почев од Млађана Дјорђевића који је по признању Драгана Дјиласа био један од оснивача Дирецт медиа. Тада је знао да броји секунде и учествује у послу који доноси велики новац и да 2012. буде у власти и ништа не уради за ту енергетику и било шта што се односи на опстанак Срба на КиМ", навео је Петковић.

Примећује да они сматрају да би сада све то требало заборавити, а с друге стране да би требало нападати државу Србију, председника Вучић и што је најжалосније, српски народ који се бори и труди да са својом државом Србијом остане и опстане на КиМ.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике