МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Гласом за Српску листу чувамо везу са државом Србијом
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 519 3633
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Гласом за Српску листу чувамо везу са државом Србијом

14. фебруар 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић каже да за сада гласање на изборима у КиМ протиче у миру и како треба, и да се нада да ће тако и остати до вечерас.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"То је у интересу српског народа и Српске листе", рекао је Петковић за Танјуг и поново позвао Србе са простора КиМ да у великом броју изађу на данашње изборе у покрајини и подрже "Српску листу" јер тиме, како каже, чувају "пупчану врпцу" између КиМ и државе Србије.

"Данас на велики празник Светог Трифуна Срби на КиМ гласају за своју будућност. Од пресудне важности је да сви Срби са правом гласа изађу на биралишта и гласају Српску листу. СЛ представља пројекат од националног значаја и ако желимо да наставимо све оно што је држава Србија радила на простору КиМ, од инвестиционог циклуса до борбе за сваког човека и напредак у српским срединама, веома је важна победа СЛ", истакао је Петковић за Танјуг.

Како каже, победа СЛ гарант је не само опстанка српског народа на КиМ, већ и гарант да ће се у институционалном смислу борити против лоших одлука и намера Приштине да се наштети Србији и српском народу.

Додаје да су избори прави тренутак да се још једном искаже и потврди пуно јединство и сагласност Срба са КиМ да СЛ предводи српски народ.

"Срби треба само да послушају свог председника Александра Вучића који је позвао да се гласа за СЛ", навео је Петковић и додао да је, такође, од пресудне важности да СЛ освоји свих 10 загарантованих мандата у парламенту који припадају Србима.

Према његовим речима, оног тренутка када је основана СЛ, постоји пуно јединство српског народа на КиМ "што омогућава да се једним гласом боримо за наше интересе".

"Насупрот СЛ, постоје две 'назови-српске' странке из редова српске заједнице за које нико неће ни да гласа. Оне су инсталиране од Приштине управо са идејом да се отме макар један мандат СЛ не би ли Приштина покушала да манипулише и са тим једним мандатом пробала да остварује друге успехе и резултате у институционалном смислу", казао је директор Канцеларије за КиМ.

"Ако имамо свих 10 мандата који припадају СЛ никакав институционални корак не може да се предузима без СЛ, а то значи без сагласности Београда и договора са државом Србијом", каже те додаје да "нико други до СЛ, државе Србије и председника Вучића не може боље и јаче да брине о српским интересима".

Упитан за изазове и проблеме са којима су се Срби на КиМ суочавали пред изборе, он издваја "разноразне институционалне и ванинституционалне притиске и уцене од Приштине", те набраја да се догодило "скидање" Срба са бирачких спискова, што је, каже, резултирало са 16.000 мање Срба који имају право гласа на северу покрајине, као и "смањивање броја бирачких места и смањивање броја Срба у изборним комисијама".

"Такође, имали смо политичке притиске, од тога да су албанске странке качиле слике Рамуша Харадинаја и амблеме са сликама тзв. "УЧК" у чисто српским срединама, па све до покушаја Аљбина Куртија и Вјосе Османи да са оружаном пратњом упадају на север КиМ. Радило се о покушајима да се ослаби СЛ и на тај начин унесе немир у Србе на КиМ", оцењује Петковић.

Он је критиковао приступ других српских партија које учествују на изборима и које предводе Ненад Рашић и Рада Трајковић.

"Рашића и 'Дјиласову' Раду Трајковић нико од Срба не подржава. Имамо две 'квази-српске' политичке партије које се самим тим што подржавају Аљбина Куртија залажу за пројекат 'велике Албаније'. Пројекат 'велике Албаније' је у програму Самоопредељења", наводи Петковић и напомиње да се "Рашић са Куртијем шетао по Штрпцима, говорећи како је то најбоља политичка опција, док је Рада Трајковић подржавала Куртија као интелектуалца".

На питање како види то што ОЕБС по први пут не посматра изборе на КиМ, каже да је посреди покушај "оснажења Приштине у изборном процесу, подржан и од неких западних центара".

"Ваљда и ОЕБС, али и ЕУ сматрају да је толики степен демократије у Приштини да она може сама да организује изборе", иронично је приметио Петковић.

Истиче да је, с обзиром да нема међународних представника који треба да прате изборни процес, јасно у како и колико тешкој позицији се налазе Срби на КиМ.

"Баш због тога, и у односу на притиске не само од Приштине већ и од западних земаља које желе да дају виши степен независности тзв. Косову, морамо показати да смо сложни, јединствени и одлучни да изађемо на изборе и покажемо колико нам је стало до државе Србије и да СЛ освоји свих 10 мандата", нагласио је Петковић.

Јер како каже подршка СЛ да у приштинском систему може да се бори за све оно што је неопходно за заштитиу српског народа на КиМ, важна је јер се очекује, "изузетно тежак период у политичком смислу", због различитих притисака на Србију и председника Вучића у предстојећем периоду.

Како наводи кроз изборни процес имамо пуну институционалну подршку према СЛ и у приштинском систему остварујемо све оно што је неопходно да заштитимо српски народ на КиМ", закључио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 519 3633
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике