МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Приштина да се запита шта данас слави
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 517 3621
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Приштина да се запита шта данас слави

17. фебруар 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да Албанци у нашој јужној покрајини данас обележавају годишњицу неуспелог покушаја сецесије, а не годишњицу државаности.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Како каже, самопроглашено Косово је и данас политички и међународноправни провизоријум, о чијем статусу међународна заједница има дијаметрално супротне ставове, с тим да већи део човечанства не доживљава ту творевину као државу.

Петковић је, у изјави за Танјуг, подсетио да је након јуна 1999. године протерано више од 250.000. Срба и других неалбанаца са КиМ, те да је од 437 места на КиМ јужно од Ибра у којима су живели Срби етнички потпуно очишћено 312 насеља.

"Тако да данас Срба готово и да нема ни у Приштини, ни у Пећи, ни у Призрену, ни у бројним друггим градовима у којима су живели", рекао је Петковић.

У екстремистичким нападима, како је истакао, оштећено је или потпуно уништено око 150 српских цркава и манастира на КиМ.

Судовима у Приштини упућено је 18.396. тужби за новчану накнаду уништене и оштећене имовине Срба и других неалбанаца, али судови су наведене тужбе углавном одбили или нису поступали по њима, а за повраћај узурпиране српске имовине јужно од Ибра поднето је око 70.000 захтева.

"Све је то наслеђе албанског сепаратистичког пројекта на КиМ, и када неки политичари из Приштине данас држе лекције о суочавању са прошлошћу, ево им прошлости и чињеница са којима сами треба да се суоче", поручио је Петковић.

Он је додао и да је на КиМ противзаконито продато 678 српских предузећа, да је око 80.000 радника протерано из тих предузећа и остављено без посла.

"Они који данас у Приштини славе треба добро да се запитају шта славе, јер на КиМ тренутно живи око 100.000 Срба, што је мање од трећине предратног броја. Процес повратка је, пре свега због неспремности Приштине да повратак помогне и поспеши, испод два одсто и најмањи је на целом свету, много мањи него на пример у Руанди”, рекао је Петковић.

Само у току прошле године је, према његовим речима, забележено више од 80 етнички мотивисаних напада и инцидената, а многи нису ни пријављени јер не постоји поверење у вољу за санкционисање починилаца, а ту су и разне врсте застрашивања, неоснована хапшења Срба, пресуде без доказа, отимања имовине.

"Нема територије у Европи на којој се такве ствари догађају, и да ствар буде тужнија, многе државе, које себе доживљавају као колевку демократије, често су равнодушне према ономе што се догађа српском народу на терену, јер самопроглашено Косово, чак и овакво, рођено на злочину и гажењу људских права нашег народа, јесте њихово политичко чедо”, констатовао је Петковић.

“Када данас неки политичари у Приштини, попут Аљбина Куртија, глуме моралне величине, морам да им поручим да Србија и српски народ никада нећи прихватити ни неопозивост садашње ситуације на терену, нити пристати на гледиште да је све оно што се догађало или се и данас догађа нашем народу на било који начин оправдано и легитимно”, истакао је Петковић.

Србија, према његовим речима, у таквим околностима, кад нема пуну контролу над делом своје територије, настоји да учини све што је могуће како би олакшала опстанак Срба на КиМ, а само Канцеларија за КиМ је од 2014 до 2020 године уложила 2,6 милијарди динара у градњу и капиталну реконструкцију 2.764 стамбених јединица за интерно раеељена лица, младе брачне парове и социјално угрожене.

Само током прошле године изграђена су 132 стана, а реконструисана су 223 стамбена објекта, радна места добило је 275 лекара и других медицинских радника, опредељена су средства за градњу нове модерне болнице у Грачаници од шест милиона евра, више десетина младих добило је шансу за посао кроз пројекат "Моја прва плата", додао је Петковић.

“Ми ћемо наставити да помажемо свом народу на КиМ, и да се боримо за своје државне и националне интересе, јер то је морална обавеза и Србије и читавог српског народа. Уложићемо и све снаге у то да истина о томе шта се заиста догађа на КиМ угледа светло дана и пробије информативне блокаде које и данас постоје у многим државама које о самопроглашеном Косову лицемерно и без икаквог основа говоре као о оази демократије и људских права”, закључио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 517 3621
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике