МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Потребни компромис и боља атмосфера између нас
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Потребни компромис и боља атмосфера између нас

22. април 2021. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да је потребно компромисно решење за питање Београда и Приштине, да и Срби и Албанци морају да прихвате компромис, а да је за то најважније да се промени атмосфера између два народа, да једни друге не би посматрали као непријатеље.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Printskrin

Ипак, приметио је да од Београда не долазе никакве уцене, што се сваког дана може чути од представника Пришине.

Вучић је тако одговорио на питање председавајућег Минхенске безбеднсне конференције Волфганга Ишингера, током разговора за Атлантски савет.

Ишингер је упитао шта ће тачно, после толико година безуспешних покушаја међународне заједнице, УН, ЕУ, САД да помогну Београду и Приштини да се договоре о коначном решењу, бити потребно да би Србија прихватила "реалност независног Косова".

Вучић је истакао да оно што је потписано у Бриселу, пре осам година, обе стране морају да спроведу, али, како каже, оно што је осећао тада, осећа и данас, осам година касније.

"Тада сам видео да друга страна жели да потпише споразум, јер је била апослутно сигурна да неће морати да испуни оно што је потписано, али да ћемо ми морати да урадимо и више него што смо потписали... Само су то чекали последњих осам година", рекао је Вучић.

То се, каже, чује сваког дана, само ако се направи објективна анализа.

"Не чујете од Београда никакву врсту уцена - ако то не урадите, ми ћемо учинити нешто против вас... Али, то чујете сваки дан од Приштине, а нема реакције, ни из САД, ни из ЕУ, а чак ни ми не реагујемо на дневном нивоу, јер је бесмислено", рекао је он.

Вучић је указао да се мора променити атмосфера, изградити поверење између Срба и Албанаца, о свему разговарати на потпуно другачији начин, уместо да посматрамо једни друге као непријатеље.

"Нисмо непријатељи, не смемо стварати непријатељско окружење између нас, али када чујете такве ствари и када је увек такмичење ко ће кога да окриви за нешто, онда нема решења", указао је Вучић.

Проблем је, истиче, што САД, Немачка и најаче земље западног света увек кажу да чекају да Србија призна независност Косова.

"А, када питате некога шта они нама нуде, јер нико не може да добије све, не чујемо никакав одговор. Нико не може да нам грантује пуноправно чланоство у ЕУ, ни Заједницу српских општина, иако је потписано и предвиђено Брислеским споразумом. Само кажу - тешка су времена за косовску владу, имају неке проблеме... као да ми овде немамо проблеме. И то ће увек бити случај", указао је Вучић.

Понавља да је потребна потпуно другачија амтосфера, ако желимо да пронађемо компромисно решење.

"Није реч о томе да имате неких 10 тачака које треба испунити, то је изградња потпуно другачијег окружења. И, онда можемо да почнемо да верујемо једни другима, да радимо на успоставаљању слободног протока робе, капитала, услуга, да људи разговарају једни са другима и то ће нас све приближити компромисном решењу. Без тога, гледајући другу страну као непријатеља, нећемо бити ближе компромису", нагласио је председник Србије.

Како је рекао, могу да врше велики притисак на Србију, говоре да нешто мора да уради, али да чак и ако би он сам био веома слаб политичар и рекао "ок" на то, грађани Србије не желе то да прихвате.

"Срби и Албанци морају да прихвате компромис и зато заједно морамо да променимо атмосферу. Бојим се да је атмосфера у Приштини још гора него у Београду, а у Беогарду није баш добра атмосфера када говоримо о помирењу и договору о признавању Приштине", констатовао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике