МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Појачавају се притисци пред наставак дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Појачавају се притисци пред наставак дијалога

11. јун 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковћ изјавио је данас да се притисци на председника Александра Вучића и државу Србију појачавају како се приближава наставак дијалога Београд и Приштине у Бриселу.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Такође, имамо притиске који долазе из саме Приштине и у последња два дана сви смо сведоци буквално бруталне реакције и Аљбина Куртија и осталих албанских званичника према свему ономе што је српско", рекао је Петковић Тањугу поводом забране приштинских власти министарки Дарији Кисић Тепавчевић да посети КиМ, у својству професора Медицинског факултета Приштинског универзитета, са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Петковић је рекао и да су сви могли да виде како се Курти понашао у Тирани на скупу, на којем је одбио потписивање декларације о регионалној сарадњи, а да је у истом дану оскрнављена црква Христа Спаса у Приштини, где су на улазним вратима цркве исписали "Исус мрзи Србе".

"Каква је то порука која се шаље? Да Срби нису људи и да могу сви да их нападају, као што их и нападају. То се десило само пар сати након што је епископ рашко-призренски Теодосије служио литургију, прву после 23 године у том храну", рекао је Петковић.

Констатовао је да то значи да хоће да руше Цркву Христа Спаса, због тога што је служена литургија.

"И не само то, данас су наставили опет да скрнаве храм Христа Спаса и могла се видети група студената да је дошла да протестује испред храма и да су исписали целу цркву разним увредљивим графитима. Видите полицајца косовске полиције како стоји и немо све посматра, а да ли је то онда та косовска полиција која и треба да чува наше цркве и манастире баш онако како су их чували 2004. када је више од 135 цркава и манастира спаљено", навео је Петковић.

Петковић је рекао да се, иако Аљбин Курти говори како је тзв. Косово некаква оаза мира и пише Унеску да цркве и манастире треба да штити косвкса полиција, сада види како их штите, с озбиром да је косовска полиција немо посматрала док су исписивани графити мржње.

Нагласио је да се јучерашњи дан завршио тако што је забрањен улазак професорки Дарији Кисић Тепавчевић на простор КиМ, иако је посета на време била најављена, у складу са свим споразумима и процедурама.

Додао је да је Кисић Тепавчевић кренула на КиМ јер тамо ради и да су њој приштинске власти забраниле одлазак на посао.

Како је рекао, она није требало да оде на простор КиМ у својству минситра већ у својству порфесора пошто је данас имала заказан испит.

"То вам све говори како се Приштина понаша", нагласио је Петковић.

Он је навео и да је данас послат некакав извештај тзв. владе Косова тзв. скупштини Косова где треба да се разговара о наставку дијалога са Београдом, а да се у том извештају једино говори о томе како наводно косовски политичари не могу на север и како север уопште не функционише.

"Добро смо разумели ту поруку, али их молимо да се не играју са безбедношћу српског народа на КиМ, а поготово на северу КиМ", рекао је Петковић.

Он је запитао зашто у том извештају нису писали како функционише систем у оквиру Заједнице српских општина и додаје да је то зато што ЗСО и не постоји.

Истакао је да је то требало да буде предемт поменутог извештаја који су послали, тако да се, каже, види да неће да формирају ЗСО, већ хоће само провокацијама да притисну Србе и председника Вучића пред преговоре у Бриселу.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике