МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Споразум одбрана српских интереса,ЗСО услов за мир
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Споразум одбрана српских интереса,ЗСО услов за мир

19. април 2022. Извор: Танјуг

Бриселски споразум је ''камен међаш'' одбране српских националних интереса на Косову и Метохији, каже директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и истиче да Београд неће одустати од инсистирања на кључној тачки тог документа - оснивању Заједнице српских општина, уз нагласак да је примена споразума услов за даљу нормализацију односа Београда и Приштине.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић подсећа да је прошло 3.287 дана од потписивања Бриселског споразума, а да Приштина и даље одбија да га примени и оснује ЗСО, која је ''срце дијалога'' и због које је, каже, Београд ушао у процес нормализације односа са Албанцима.

''У овом тешком тренутку, када се Европа и цео свет суочавају са украјинском кризом, показује се колико је важно да се што пре формира ЗСО која је обезбеђује колективна права за српски народ на КиМ. Ако хоћемо мир и стабилност, морамо да имамо ЗСО'', наглашава Петковић за Танјуг на годишњицу потписивања тог документа.

Истиче да је пре девет година, захваљујући председнику Александру Вучићу, постигнут споразум који показује спремност Београда да гради боље односе са Албанцима, као да је српска страна успела да се избори за интересе Срба на КиМ.

''Пре потписивања споразума Вучић је био изложен страшним притисцима, али је гледао у правцу мира и стабилности и како да заштити српски народ на КиМ. У споразуму нема тачке да ће тзв. Косово постати члан УН, а председник Вучић се, такође, изборио да на северу КиМ у полицији буде 97 одсто Срба'', каже Петковић.

Према његовим речима, то што након девет година Приштина и даље одбија да оснује ЗСО, показује да не жели да обезбеди колективна права за српски народ на КиМ, али и то да, како каже, некоме и даље одговара дестабилизација на терену.

''То што Курти сваког дана отворено говори како тај споразум никада неће бити спроведен, показује да смо се изборили да српском народу озбезбедимо споразум одбране српских националних интереса. Чим Курти нешто критикује, то значи да је то добро за српски народ'', наводи Петковић.

Додаје да је од доласка Куртија на власт било 167 инцидената против српског становништва на КиМ што, како каже, показује да је ЗСО преко потребна као оквир у којем ће бити заштићена права српског народа на КиМ.

Петковић сматра да одговорност за то што после девет година није формирана ЗСО сноси и ЕУ која је, подсећа, ставила потпис на тај споразум и која, како каже, треба да изврши притисак на Приштину да испуни преузете обавезе.

Истиче да је, с друге стране, Београд испунио све обавезе и показао спремност да се иде у правцу нормализације односа, као и да инсистира на имплементацији Бриселског споразума јер то, наглашава Петковић, значи мир за српски народ на КиМ, али и мир и стабилност за цео регион.

''Ако хоћемо да и даље разговарамо, а треба да разговарамо јер постоје и друге важне теме за процес нормализације односа Београда и Приштине - енергетика, слобода кретања, правосуђе, неопходно је да се претходно постигнути споразуми имплементирају и да се испоштују'', подвлачи Петковић.

Примећује да осим вербалног приступа нема конкретнијег деловања међународне заједнице у правцу притисака на Приштину да формира ЗСО.

''Нису у питању ни Курти, ни пре њега Хоти или Харадинај, зна се ко је гарант тог споразума и ко има утицај да изврши притисак на Приштину да се ЗСО спроведе'', наводи Петковић.

Додаје да је Београд одговорна страна која конструктивно и искрено приступа дијалогу као једином начину да се дође до компромисног решења знајући, каже, да се само преговарима могу сачувати мир и стабилност за српски народ на КиМ.

Наглашава да формирање ЗСО остаје приоритет за Београд јер је то, како каже, пре свега захтев српског народа са КиМ.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике