МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Неће гледати филм да гурају Косово у међународне организације а да ми то немо посматрамо
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Неће гледати филм да гурају такозвано Косово у међународне организације а да ми то немо посматрамо

14. мај 2022. Извор: РТС

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за РТС да очекује још повлачења признања такозваног Косова. Успели смо да обезбедимо 18 повлачења признања од оних држава које су раније признале такозвано Косово, тај број се сада повећао на 18 плус четири, и свакако ће се још повећавати, истакао је Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Немојте да упадате у приштинску замку, они су ти који желе да дијалог пропадне. Тако су радили и свих ових месеци, тако су радили и јуче. Чињеница да Бисљими не жели директно да разговара са нашом страном показује да они ни око чега не желе са нама да се договарају"; навео је Петковић.

Према његовим речима, када су инсистирали да мора да се разговара о Заједници српских општина или о несталима, они су то одбили.

"Све време пуна су им уста несталих особа, али кад конкретно треба нешто да се договоримо они се повлаче", напоменуо је. Додао је да су јучерашњи разговори били оптерећени што је такозвано Косово поднелo захтев за чланство у Савет Европе.

"Ја сам искористио прилику и оштро сам реаговао против тог једностраног и противправног потеза Приштине јер то није начин да разговарамо ако се крше и Бриселски и Вашингтонски споразум, јер не можете мимо Београда да остварујете било какав циљ ако нема договора", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Напоменуо је да наша ситуација није нимало лака.

"Ментори такозваног Косова гурају причу чланства у Савет Европе. Али борићемо се иако смо мала држава и никада нећемо оставити наш народ на цедилу на Косову и Метохији", рекао је Петковић, додајући да ће наш одговор бити јасан.

Истакао је да се смањује маневарски простор, али да неће дозволити да нас било ко уцењује.

"Држава смо која самостално доноси одлуке и бори се за интересе српског народа и на КиМ. Али, поред тога, ми се боримо и за мир и стабилност на простору целог Балкана", каже Петковић.

Како је напоменуо, ми хоћемо да се договарамо, да идемо у правцу нормализације односа да тражимо решење за регистарске таблице, да тражимо решење у енергетици.

"Ако ми нисмо у Бриселу ко ће да се бори за интересе нашег народа на КиМ, ко ће да каже шта се све нашем народу дешава на КиМ. Имали смо 177 инцидената и напада на људе и децу, на имовину, цркве и манастире", рекао је Петковић.

Одговор Београда на понашање Приштине

Петковић је рекао да су се, за разлику од периода до 2012. године када је више од 100 држава признало такозвано Косово, борили за наш народ и нашу Покрајину.

"Успели смо да обезбедимо 18 повлачења признања од оних држава које су раније признале такозвано Косово. Тај број се сада повећао на 18 плус четири и свакако ће се број повећавати", истакао је Перковић.

Напомиње да је то одговор Београда на несавесно, противправно понашање Приштине.

"Ми смо рекли да када се постави питање чланства у било којој међународној организацији, наш одговор биће жесток и употребићемо сва политичка и дипломатска средства да се боримо за наше интересе. Нећемо се понашати као неки раније да забијемо главу у песак и да издамо једно саопштење", нагласио је.

Додајући да Србија неће повити главу ни пред уценама, ни пред притисцимa.

Напоменуо је и да очекује да у будућности буде још повлачења признања такозваног Косова.

"Онако како се Приштина буде понашала увек ће добијати одговор Београда који ће бити одговоран. Нећемо да дозволимо понижења. Да неко гура Косово у међународне организације, а да ми немо посматрамо, тај филм неће гледати", закључио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике