МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Сада је све у нашим рукама, нико не може да упада у Валач
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Сада је све у нашим рукама, нико не може да упада у Валач

22. јун 2022. Извор: РТС

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да усвајање смерница за примену договора о енергетици значи да на КиМ имамо српску компанију Електросевер која пружа услуге дистрибуције и која има могућност увоза и извоза електричне енергије, што значи да ћемо моћи поново да испоручујемо електричну енергију из централне Србије ка северу Косова и Метохије.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

У Бриселу су договорене смернице за снабдевање струјом севера Косова и Метохије. Енергетски споразум поздравила је Европска унија.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истиче да је након скоро 10 година усвојена мапа пута којом креће имплементација споразума из 2013. и 2015. године о енергетици.

"То је веома важан и значајан корак. Рекао бих да смо успели доста добар договор да постигнемо иако никада не ликујемо и не говоримо са еуфоријом због тога што је потребно још много корака да се уради како бисмо у потпуности заокружили имплементацију", каже Петковић.

Истиче да је након последње рунде разговора у канцеларији Мирослава Лајчака Бесљими рекао да је Приштина спремна да почне да разговара о Заједници српских општина онда када буде постигнут договор о енергетици.

"Ми смо мапом пута успели да се договоримо око енергетике и отворен је пут за разговоре о формирању Заједнице српских општина. Чекали смо 10 година на имплементацију споразума о енергетици, чекамо 10 година и на имплементацију Бриселског споразума и првих шест тачака које се односе на форимирање Заједнице српских општина", наглашава Петковић.

Истиче да Приштина не наплаћује ништа Србима на северу Косова и Метохије и да су мапом пута тачно утврђени кораци, рокови и одговорности једне и друге стране.

"Рокови почињу да теку оног тренутка када Приштина изда лиценцу Електросеверу. То је оно што смо чекали годинама и што је Приштина одбијала. То је оно о чему приштина није желела ни да разговара", каже Петковић.

"Нико не може да упада и заузима Валач"

Петар Петковић истиче да су сада успели да договоре све оно што је написано 2013. и 2015. године.

"То значи да имамо нашу српску компанију Електросевер која пружа услуге дистрибуције, која има снабдевање и која има могућност увоза и извоза електричне енергије. То значи да ћемо моћи поново да испоручујемо електричну енергију из централне Србије ка северу Косова и Метохије", наглашава Петковић.

Истиче да поред мапе пута постоје и два врло значајна документа, од којих је један писмо Мирослава Лајчака у којем пише да ће Електросевер трајно бити присутан у трафостаници Валач.

"Сада је овим гаранцијама признат статус оператора Електросеверу и његови радници ће бити трајно присутни у Валачу, што значи да нико не може да упада у Валач, нико не може да заузима Валач", наглашава Петковић.

Наглашава да ће сав посао радити Електросевер, који ће бити трајно присутан у Валачу, као и да ће само уз његову дозволу и заједно са њим КОСТ и КЕЦ као оператори моћи да му приступе.

"Електросевер ће имати уговорно своје односе са КОСТ-ом и са турском компанијом КЕЦ. Веома су значајни и разговори које смо недавно имали у Истанбулу, где смо са турском компанијом Кец успели да договоримо све важне дистрибутивне услуге које ће обављати Електросевер, а то значи издавање и наплата рачуна, одржавање мреже и физичко повезивање потрошача", наводи Петковић.

Итиче да је сада "све у нашим рукама" и да постоји заокружен систем, што значи да ће Електросевер самостално снабдевати потрошаче електричном енергијом.

Петковић каже и да правна одговорност потрошача почиње да важи од тренутка уговора са Електросевером, због чега, како каже, нико ништа не може да наплаћује Србима на северу Косова и Метохије јер је струја која је долазила струја коју је годинама плаћао Београд.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике