МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Били на корак од сукоба, због Приштине, а не због Београда
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Били на корак од сукоба, због Приштине, а не због Београда

01. август 2022. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је ситуација на КиМ синоћ била на корак до озбиљних сукоба, које је планирала Приштина, притом, лажно оптужујући Београд да он жели сукоб и дестабилизацију Западног Балкана.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Kанцеларија за Косово и Метохију

"Ова дводневна агонија и озбиљна криза у коју нас је све гурнуо Аљбин Курти и Приштина показују све размере милитантности тог човека, показује колико је он опасан, али и то да претња Србима на северу КиМ не престаје", рекао је Петковић на ванредној прес конференцији у Влади Србије.

Он је рекао да Срби на КиМ то најбоље разумеју, а то, каже, најбоље разуме и председник Србије Александар Вучић, који је управо због тога све време позивао и молио представнике Квинте да реагују, како би се зауставило зло које је Курти хтео да проузрокује.

"Синоћ смо били на корак до озбиљних сукоба, а зна се шта то значи, ако преко 100 Росу специјалаца до зуба наоружаних, са оклопним возилима и воденим топовима, је било спремно да упадно. А, њихов план је био да упадну и да се обрачунавају са српским народом, који је бранио право на слободу кретања и на опстанак", рекао је Петковић.

Констатовао је да су одлуком да се одложи примена мера сви могли да виде колико је Курти лагао, иако иначе сваки дан износи неистине: "Оптужујући Београд, да ми желимо сукобе, да желимо да упадамо на КиМ да дестабилизујемо простор Западног Балкана".

То су лажи, казао је Петковић и упитао који би интерес Београда био да то ради.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Kанцеларија за Косово и Метохију

Рекао је да је управо супротно, јер је председник Вучић 50 пута у обраћању поменуо реч "мир".

"Да ми желимо сукобе, да ли би се онда наши људи повлачили? Да ли би дошло до повлачењеа барикада", упитао је Петковић и навео да барикаде нису саме себи циљ, већ су једини начин да српски народ укаже на терор и проблеме са којима се суочава сваки дан.

А, кап у препуној цашти била је одлука Аљбина Куртина која је подразумевала гажење споразума о слободи кретања, али и других споразума, рекао је Петковић.

Све је то режирано много раније у Приштини, додао је он.

Како каже, о томе да из Београда није планирано никакво изазивање сукоба, говори и чињеница да су одмах након што је Курти повукао одлуку, склоњене барикаде и да се полако враћамо миру и стабилизацији ситуације.

А када је реч о томе ко је раније планирао, Петковић наводи да се може уочити по плану упада РОСУ на север КиМ, укидању личних карата, таблица КМ, да је све било „режирано“ много раније јер су у једном тренутку, како каже, кренули приштински портали да износе много дезинформација, од тога да је Војска Србије на КиМ.

„Тако је Курти искористио и данашњу конференцију за медије да каже да је Вучић одбио разговоре у Бриселу 19. јуна као и да се по томе види да смо ово спремали. То је лаж, ако неко инсистира на дијалогу то је Београд и председник Вучић“, нагласио је Петковић и упитао да ли постоји иједан позив за дијалог у Бриселу да се представници Београда нису одазвали.

Поменуо је да је и представник САД у Приштини синоћ приметио да у одлуци о укидању српских личних карти и пререгистрацији постоји много неразумевања, те да он примећује сасвим директно да у тој одлуци постоји само кршење споразума.

Према речима директора владине Канцеларије, када је рекао да Срби на КиМ имају право да крену са формирањем ЗСО, Курти је казао да је то хушкачка изјава.

„Ми знамо да је до Куртија не само да неће бити зЗСО, већ не би било ниједног Србина на КиМ“, истакао је.

На питање како коментарише поруке Срба са севера КиМ који су осванули у српским срединама "Добро дошли у Заједницу српских општина", Петковић је рекао да је ЗСО захтев свих политичких представника Срба на КиМ.

"Јуче током састанка са политичким представницима Срба са КиМ и јужно и северно од Ибра чуо сам захтев свих по ко зна који пут поновљен да се хитно формира Заједница српских општина, јер желе да живе са својим породицама, у миру, желе будућност, да једноствано имају нормалне односе са Албанцима", рекао је Петковић.

Додао је да 206 напада и инцидената од доласка Куртија на власт у Приштини, што је 50 одсто више у односу на период пре њега, показује колико Косово и Метохија постаје непријатељско место за Србе који живе тамо, на својим вековним огњиштима.

"Српски народ жели ЗСО, они имају право на то, шест тачака споразума посвећено је ЗСО", нагласио је Петковић.

Додао је да када Курти каже да су сви споразуми исти то не може да важи, јер не може питање таблица да буде исто што и питање обезбеђивања колективних права Срба.

„Ми нећемо више дозволити да ико страда, да ико напада наш народ, за мир се залажемо, прекопали смо и небу и земљу последњих дана да га сачувамо, али на крају ће Србија победити“, поручио је Петковић.

На питање да ли постоји план Б уколико Курти и Приштина не прихвате дијалог у наредних 30 дана Петковић каже да дијалог нема алтернативу.

„Нема алтернативе дијалогу. Ако неко мисли да може да дође до решења доносећи једностране потезе, то увек лоше заврши, инсистирамо да се пронађе компромис, да сви подједнако добијемо или да подједнако изгубимо, то је компромис и зато служи дијалог у Бриселу“, казао је директор владине Канцеларије.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике