МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Циљ Куртија је да затре српско постојање на КиМ али му председник Вучић то неће дозволити
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Циљ Куртија је да затре српско постојање на КиМ али му председник Вучић то неће дозволити

19. август 2022. Извор: танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је јучерашњи дан у Бриселу био изузетно тежак, а да је делегација Београда, на челу са председником Александром Вучићем борила за мир, и за проналажење решења.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је на прес конференцији рекао да ће грађане Србије о току преговора обавестити председник Вучић на конференцији за медије у недељу у 13.30 у Палати Федерације.

"Вучић је одложио обраћање због тога што не може да се помири са тим да немамо решења и даноноћно ради на проналажзењу решења и шта да радимо да сачувамо мир и стабилност и животе наших људи на КиМ. Вучић никада не обећава нереално и оно што не може да испуни. Не завиши све од нас, али када Вучић нешто каже, он иза својих речи стоји", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Он је додао да ће Вучићевом обраћању нацији претходити његов састанак са представницима свих Срба са КиМ, од председника општина до директора болница и школа, са којима ће се сусрести у Палати Федерације у 11.

Пре састанка, такође, навео је Петковић, Вучић ће телефоном разговарати са председником Азајберђажана о куповини струје из те земље.

Петковић је рекао да је Београд јуче изашао са два предлога о слободни кретања којима би се ситуација нормализовала пре 1. септембра, за када је Приштина најавила спровођење њене одлуке о регистарским таблицама, али да је Курти оба одбио.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Према његовим речима, први предлог је био у вези са личним картама и београдска делегација је била спремна да прихвати оно што је било договорено 2. јула 2011. године, а то је Споразум о слободи кретања који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири.

"По питању личних карата били смо спремни да грађанима Србије који имају пребивалиште у Централној Србији Приштина издаје улазно-излазни документ када иду на КиМ. Били смо спремни на то, с обзиром да ми од 2011. издајемо улазно-излазна документа за Албанце, али то је апсолутно неприхватљиво за Србе који живе на КиМ, њима нико нема право да укида личну карту", рекао је Петковић.

Он је нагласио да Курти тражи да тај улазно-излазни документ важи 90 дана и да Срби који су одвајкада ту након тог времена морају да напусте своја огњишта, да изађу са простора КиМ, како би поново добили тај папир.

"То нема никакве везе са слободом кретања. Циљ и намера Куртија је да затре српско постојање на КиМ и о томе се ради и када је реч о личним картама и о таблицама. Е то неће деозволити председник Вучић", поручио је Петковић.

Петковић је објаснио да је други предлог који се тиче регистарских таблица био да се такође држе споразума из 2011. године, према којем сви власници аутомобила са пребиваллишстем на КиМ, користи КС или РКС таблице.

"Ми смо предложили да сви власници који имају КМ таблице пререгиструју возила на КС таблице, које су статусно неутралне и које је УНМИК издавао од 1999. године, али је Курти то категорично одбио. Приштинска влада пре годину дана, мимо договора, једнострано је укинула КС таблице и Срби сада више немају могућност да узму КС таблице, а сви Срби су их узимали", констатовао је Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је такође рекао да су на дневном ређу јучерашњих разговора биле две теме: поновно покретање питања свеобухватног споразума и актуелна питања и кризни менаџмент, односно шта треба урадити како би избегли сукобе и кризу пре 1. септембра.

"Из чињенице да је Курти све одбио и да није желео да разговара јасно је да он није у Брисел дошао да разговара и да са нама тражи решење, већ из неких других разлога, а о томе ће Вучић у недељу говорити", рекао је Петковић.

Он је додао да је јучерашњи дан је био изузетно тежак.

"Не можемо да кажемо да је дан био успешан, али дали смо све од себе да се изборимо за мир и да наставимо разговоре како бисмо ишли у правцу компромисног решења", рекао је Петковић.

Рекао је и да је поносан на начин на који је председник Србије Александар Вучић јуче бранио позицију српског народа и трагао за компромисним решењем, како би сачувао мир и на миран и мудар начин одговарао представницима међународне заједнице и Аљбину Куртију, иако су разговори јуче били неуспешни.

"Имамо председника који се искрено, посвећено и одлучно борио за српске интересе, за интересе српског народа, и очување мира на Западом Балкану", рекао је Петковић.

Додао је да су и бројни представници међународне заједнице признали да је делегација Београда била посвећена, трагала за решењима, и да су сви јасно увидели колико је Београда био конструктиван, излазио са предлозима и решењима и био спреман да за договор, док није постојала никаква спремност и потуно одбијање Приштине, односно Куртија.

"Вучић је водио рачуна да све време, као и сви чланови тима остану мирни и сталожени, искључиво посвећени проналажењу решења, да не дозволимо ни у једном тренутку да нас Курти испровоцира, а било је и таквих момената", рекао је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике