МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Решење за таблице мора бити исто као за личне карте
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Решење за таблице мора бити исто као за личне карте

29. август 2022. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић нагласио је данас да су Срби са КиМ са олашањем поздравили договор постигнути тешком диломатском бробом председника Александра Вучића, а којом су сачуване српске личне карте за све сународнике, без обзира да ли живе северно или јужно од Ибра.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Ово је значајна и важна вест, успели смо да одложимо кризу за одређено време, направили смо мали искорак и договор, што је значајно и важно да немамо тензије и немире 1. септембра, да деца могу да крену нормално у школу, да Срби на северу могу у миру да живе и нормано да ради", рекао је Пектовић.

Указао је да ипак имамо проблем иза врата а то су таблице, јер није прошао ни дан од договора о личним каратама, а Аљбин Курти већ прети и најављује да ће за два месеца кренути са применом одлуке од 29. јуна којом КМ таблице више не смеју да постоје и како морају да буду замењене у процесу пререгистрацјие на РКС лажне државе Косово.

"Ми то не прихватамо, тражимо договор по истом принципу као за личне карте. Ако смо успели да сачувамо српске личне карте за КиМ, то значи да исти принцип мора да остане и за таблице, да остану КМ или да се тражи решење да Приштина врати статусно неутралне таблице, које је УНМИК почео да издаје 1999. а које смо имали 2020", навео је Петковић.

Српски народ је, како каже, са олакшањем је поздравио постигнути договор, а они су управо ти који добро разумеју какав нас је проблем чекао и шта је била права намера Куртија.

"Успели смо да сачувамо мир и стаблоност. Тешком дипломатском борбом председник Србије Александар Вучић успео је да се избори за мир и стаблност, да Србима сачува мир, да спречимо све упаде РОСУ, јер план Кутија и Приштине је био да та прича са улазно-излазним документом буде повод за коначни обрачун са Србима са КиМ", рекао је он.

Како каже, главна опсесија Приштине је да се Срби протерају са вековних огњишта, да нас натерају да признамо независност, да се Србија протера и укину српске институиције.

"И све то смо успели и што је најзначајније успели смо да задржимо српске личне карте за Србе који имају пребивалиште на КиМ. Оне су главни документ који је званично прихватила и Пришитна, без обзира да ли живе у Новом Брду, Лепосавићу, Гораждевцу, Грачаници...", рекао је Петковић и додао да ће сви они и кад улазе и кад излазе са КиМ са српском личном картом моћи то да чине без икаквих додатних докумената.

Српске личне карте остају као важећи документ на КиМ, то је потврдила ЕУ, што је велику успех, навео је Петковић и подсетио да је намера Приштине била да се улазно-излазним документом уведе својевестан визни режим од 90 дана, тако да морају да изађу са својим дететом па да би дошао на свој куцни праг.

Сачували смо да не буду странци на свој земљи, то никада неће бити, навео је Петковић и нагласио да договор прати дисклејмер који ће бити истакнут јавно, на свим местима, да он говори да не прејудицира статус.

Подсетио је да је Пришитна једнострано, насилно, годину дана пре рока укинула таблице без могућности да се, како је предвиђено споразумом, у Бриселу, поново разматра та ситуација.

На коментар водитеља да су се неки острвили на тај договор, попут Вука Јеремића који тврди да су тим споразумом добили само Албанци, Петковић им поручује да престану да лажу.

"Престаните да лажете, Курти је хтео да укине документа на основу спразума који сте ви потписали, у тачки три да ће свака страна издавати улазно-излазни документ уместо личних карата. Били смо на ивици рата", рекао је Петковић.

Петковић додаје да је главна тема Куртија - најважнији датуми за Косово.

Увек наводи "за нас је 2010. битнија него 2008. година, јер је на међународној арени, признат легитимитет независног Косова", рекао је Петковић и посећа да је тада суд на основу питања које је поставила влада у којој је био Јеремић, донела одлуку у којој је речно да једнострано проглашена независност није у супротности са међународним правом.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике