МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Опозиција је показала да није дорасла теми Косова и Метохије!
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Опозиција је показала да није дорасла теми Косова и Метохије!

19. септембар 2022. Извор: Курир

Сви смо очекивали да ће власт и опозиција успети да нађу заједнички језик барем о косовском питању, а посебно наш народ од Штрпца до Лепосавића, да ће опозиција показати да је дорасла теми Косова и Метохије и да су спремни да зарад интереса Срба на КиМ, али и државе Србије покажу јединство, остављајући све своје разлике и обрачуне по страни, за неку другу седницу и неке друге теме. Међутим, опозиција је тему КиМ користила искључиво у циљу политичког профита и надметања, оцењује у интервјуу за Курир Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ Владе Србије.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Како каже, као да нису могли бар једну ствар да науче од Албанаца, који су увек јединствени кад треба да се удари по Србији и српском народу, без обзира на то колико су међусобно подељени.

Кад се подвуче црта, шта смо заправо видели током посебне седнице Скупштине Србије о Косову?

- Одбијајући да гласа за извештај, опозиција је показала да нема мрву националне одговорности, посебно јер током расправе нико није имао суштинску и аргументовану замерку на предложени извештај. Многи из опозиције који су дискутовали, нису се удостојили ни да прочитају извештај. Могу слободно да кажем да је опозиција у Скупштини таквим неодговорним приступом изневерила Србе са КиМ, али од њих ништа боље нису ни очекивали. Једини који су задовољни оваквим неодговорним поступањем српске опозиције јесу албански медији, који су једва дочекали да се на насловним странама наслађују нападима српске опозиције на Србију и председника Александра Вучића. А најпоразније је што је опозиција показала да не зна шта је држава и да нема никакву политику према КиМ. За разлику од њих, председник Вучић показао је прави државнички став и одржао је опозицији лекцију из патриотизма. Јер се љубав према КиМ показује новим инвестицијама, највећим улагањима у последњих 30-40 година, дипломатском борбом за наше националне интересе, али и јасном и недвосмисленом поруком да ниједној мајци више не сме да се врати дете у ковчегу због нечије неодговорне политике.

Је ли реално очекивати да се ускоро обнови дијалог с Приштином?

- Србија се данас налази између чекића и наковња, и то не својом кривицом, већ сплетом међународних околности и потеза великих сила који се директно рефлектују на нашу земљу и посебно живот Срба на КиМ. Упркос томе што нам околности не иду на руку, уверен сам да ћемо мудром политиком председника Вучића избећи све опасности и замке у које би неки да нас ставе. Србија је увек спремна за дијалог, али су за то потребне две стране.

Београд је, кажете, спреман, а да ли је спремна и Приштина?

- Нажалост, не видимо такву спремност Приштине, већ да желе сукобе и тензије уместо разговора. Сви морају да схвате да се дијалог не води о Куртијевом списку жеља или тзв. међусобном признању, нити ће се икад водити, већ о реалним проблемима људи који живе на простору КиМ и примени досадашњих споразума. На томе Београд све време инсистира, посебно на формирању ЗСО, без којег је немогућ даљи напредак у дијалогу. Али будите уверени - без обзира на све притиске, који ће се само појачавати и убрзавати, док је председник Вучић на челу Србије, Курти и његови ментори могу да забораве на „међусобно признање“. Ту реч је председник Вучић дао и пред парламентом Србије. Његова борба за КиМ се, после Скупштине, у наредним данима наставља и на седници Генералне скупштине УН.

Курти губи живце

Кажете да у Приштини желе сукобе. РОСУ нон-стоп патролира по северу, покушава да заузме Газиводе, граде нелегалне базе, њихови функционери се сликају на прелазима...

- Не прође дан да не чујемо неку ратнохушкачку изјаву Куртија и његових посилних. Намера је очигледна - желе да испровоцирају неодмерену реакцију Срба на северу, оптуже их за изазивање кризе и крену корак по корак у тиху окупацију севера покрајине и протеривање српског народа. Све се дешава у моменту кад се сама Приштина суочава с незапамћеним рестрикцијама струје на 90 одсто конзума, штрајковима лекара, просветара, јавне администрације, нестанком основних животних намирница...Свако нелегално деловање Приштине на северу не само да је смоквин лист којим Курти прикрива катастрофалне резултате своје политике већ је и најдиректнија претња угрожавању мира и стабилности, као и кршење свих досадашњих споразума. Међутим, као што видите, док Курти полако губи живце, Срби на КиМ на сваком кораку показују да не наседају на његове провокације и да су мудрији од било каквих милитантних политичара.

Каква се решења разматрају по питању регистарских таблица?

- Нека се нико не заварава да ће Срби да се одрекну српских регистарских ознака и да ће било ко моћи да им одузима таблице, конфискује возила... Такав филм неће гледати! Видите да је за две и по недеље свега један Србин са севера заменио таблице КМ за РКС, и то онај који ради за албанске институције, а у оптицају је скоро 10.000 таблица. То вам показује колико су смешни Куртијеви покушаји да снимањем спотова отме Србима таблице. Он не познаје Србе, да са сваком његовом претњом расте решеност Срба да истрају у одбрани својих легитимних, вековних права. Он то никад неће разумети! Да ће таблице КМ остати, јасно је у Скупштини нагласио и председник Вучић, коме за такву поруку нису потребни никакви спотови. Да будем сасвим јасан, то нису нелегалне или Милошевићеве таблице, већ легалне и легитимне регистарске ознаке које издају органи Републике Србије и које Срби с КиМ користе деценијама.

Шта Београд може да уради тим поводом?

- Ми се залажемо за одрживо и примењиво компромисно решење, а то је једино решење које ће уважити и интересе српског народа у покрајини. Нисмо ми ти који су увели „РКС“ таблице у споразум, већ Борко Стефановић и Едита Тахири још 2011, кад је бивша власт водила Србију. Зато се данас боримо у веома суженом маневарском простору да исправимо шта се исправити може, а компромис је једини пут у том правцу. Нажалост, како се приближава крај рока за пререгистрацију који је Курти дао, тако се и ратнохушкачка реторика Приштине појачава, и то вам говори да је једини Куртијев мотив заправо да изазивањем сукоба покуша да отме север покрајине, којим је опседнут. Али као што смо успели да сачувамо српске личне карте за простор КиМ, тако ћемо се изборити и за српске таблице.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике