МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести » Брнабић: Желимо у ЕУ, али и поштовање међународног права
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић: Желимо у ЕУ, али и поштовање међународног права

25. октобар 2022. Извор: Танјуг

Србија жели да постане чланица ЕУ и на томе ће радити, али тражимо да сви покажу поштовање према нашем територијалном интегритету као међународно признате државе, на исти начин како се данас, потпуно исправно, брани територијални интегритет других међународно признатих држава, поручила је данас мандатар за састав нове владе Ана Брнабић..

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Брнабић је, у свом експозеу пред Скупштином, рекла да Србија тражи да се принципи међународног права поштују неселективно, као и Повеља УН, и да се доследно поштују и примењују све резолуције Савета безбедности УН.

"Остајемо земља која по овим питањима има принципијелан и непоколебљив став", подвукла је она.

Истакла је и да Србија остаје посвећена дијалогу са Приштином, али пре било каквих договора о даљим споразумима о нормализацији, поеучила је природно и логично је да Први споразум о нормализацији, Бриселски споразум, мора бити у потпуности имплементиран.

Нагласила је је да је по леђима Србије, први пут после Другог светског рата, на европском континенту, извршена агресија на једну суверену државу, оснивача УН.

„На самом крају 20. века, 1999. године, бомбардована је, без одлуке СБ УН, земља која није крочила на територију друге државе. Почињена је брутална агресија, чиста као суза агресија, којом је уведен принцип права јачег на уштрб међународног права. Затим је, у првој деценији овог века, 2008. године, једностраним проглашењем независности од стране Приштине и признањем те независности од стране неких држава, брутално прекршена Резолуција 1244 СБ УН. Ове ствари су отвориле Пандорину кутију и створиле преседане који су довели свет у стање у ком он данас јесте", рекла је она.

Зато сви који данас Србији спочитавају како треба да се понаша, шта да мисли и у шта да верује, треба, истиче, да се запитају: ,,Да ли смо ми, који смо учествовали у бомбардовању СРЈ 1999. године, имали право да нападнемо једну међународно признату државу, без консултација и одлуке СБ УН?'', ,,Да ли ми, у случају Србије, поштујемо основни принцип међународног јавног права, а то је неповредивост територијалног интегритета међународно признатих дражава?'' и ,,Да ли смо ми, у случају Србије, поштовали релевантну Резолуцију СБ УН, или смо је једноставно игнорисали?''.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

У одговорима на ова питања ће се можда, каже, наћи разумевање за тренутну позицију Србије, која само тражи да се принципи међународног права не тумаче како коме одговара, и у зависности од времена, околности и прилика, већ апсолутно и неселективно.

И сви министри у Влади Републике Србије морају то да поштују, и да на сваком кораку и у свакој ситуацији бране такав став наше земље, поручила је.

"Наше црвене линије су сасвим јасне. Светиња су нам интерес Србије, пуна самосталност Србије у одлучивању о свим питањима унутрашње и спољне политике, у складу са сопственим националним интересима, али и принципима међународног права, неселективно и апсолутно, и очување виталних интереса и безбедност нашег народа на КиМ", објаснила је она додајући да је то наша светиња.

Рекла је да ће Србија уложити максималне напоре да сачува о мир, и да ће дати све од себе да настави да гради боље повезан, економски отворен, стабилан и просперитетан регион.

"Наставићемо да радимо на иницијативи „Отворени Балкан“ и надамо се да ће нам се ускоро придружити и Црна Гора и БиХ. Понављам да је инцијатива отворена и за Приштину, јер ће обезбедити дијалог о најважнијим темама за квалитет живота свих људи на овим просторима, а самим тим и безбедност Срба на КиМ ", рекла је она.

Брнабић је истакла да остајемо посвећени дијалогу са Приштином, али пре било каквих договора о даљим споразумима о нормализацији, природно и логично је да Први споразум о нормализацији, Бриселски споразум, мора бити у потпуности имплементиран.

“С пуним правом очекујемо од ЕУ као потписнице Бриселског споразума и Приштине да без даљег одлагања, јер прошло је скоро већ 10 година од потписивања овог споразума, обезбеде оснивање Заједнице српских општина са свим овлашћењима из споразума. Наставићемо свим снагама да подржавамо наш народ на КиМ и улажемо у њих. Наставићемо да чувамо јединство српског народа на КиМ и да пружамо сву подршку Српској православној цркви и улажемо у реконструкцију, обнављање и очување нашег верског и културног наслеђа на КиМ”, додала је она.

Брнабић је истакла да ће се наставити борба за наш територијални интегритет и подсетила да је у последње две године, још осам земаља уручило званичну ноту о повлачењу признања једнострано проглашене независности од стране Приштине.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике