МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Суспензија Ђурића само зато што је стао у одбрану Срба на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Суспензија Ђурића само зато што је стао у одбрану Срба на КиМ

03. новембар 2022. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је Полицијски инспекторат тзв. Косова данас донео одлуку да суспендује директора регионалног полицијског директората Север, Ненада Ђурића, само зато што је стао у одбрану Срба на КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Аљбин Курти је донео одлуку да разреши Ђурића, само због тога што је стао у одбрану српског народа на сверу Косова и Метохије", рекао је Петковић на прес конференцији у Палати Србије.

Он је казао да је разлог за Ђурићеву суспензију то што је јуче стао у одбрану и заштиту својих полицајаца, који су, заједно са градоначелницима четири општине на северу КиМ, донели одлуку да не издају писане укоре возачима са КМ регистарским таблицама.

Петковић је навео да је о томе обавештен и специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

"Куртијева идеја је да погази све што смо се договорили у Бриселу, и то сам пренео Лајчаку", рекао је Петковић.

Он је казао да нема ничег природнијег од одлуке коју је Ђурић донео да не пишу укоре, јер је тиме, како је навео, Ђурић желео да сачува надлежности регионланог директората на северу, али и поредак Бриселског споразума, посебно када је реч о полицији.

"Поред тога, Ђурићу се ставља на терет и некакво кривично дело саботаже и позива на отпор. Није ми јасно у чему је саботажа и у чему је такозвани позив на отпор то што је Ђурић на конференцији за медије рекао да не жели он, нити било који од српских полицајаца, да учествују у прогону српског народа на КиМ, јер то није циљ постојања полиције на северу КиМ , како је и договорено тачком девет Бриселског споразума", рекао Петковић.

Он је упитао шта је спорно у томе што је Ђурић рекао да не жели да учествује у одлукама Аљбина Куртија, које су политичке и које имају за циљ напад на српски народ на Северу Косова и Метохије.

"Неће ни један српски полицајац да учествује у насилним актима Аљбина Куртија и да зауставља своје комшије, ни родитеље деце који у тим аутомобилима са КМ таблицама превозе децу у школу или да зауставља возаче који возе људе у санитетима", рекао је Петковић.

Он је додао да је Лајчаку пренео све што се догађа и да му је рекао да је ово почетак разградње бриселског поретка на КиМ.

"Нема Курти право да смењује Ненада Ђурића, с обзиром да директора Регионалног политичког директората на северу поставља и бира српски народ на КиМ, односно предлажу га четри градоначелника општина на северу КИМ", казао је Петковић.

Он је запитао у чему је грешка Ђурића који је рекао да је Приштина јуче на север противправно послала патроле албанске полиције.

"Она нема шта да тражи на северу КиМ, јер тамо постоји српска саобраћајна полиција која има своје надлежности и ради свој посао. Они су то урадили мимо надлежности и било каквог обавештења Директората на северу. Шта је погрешио Ђурић када је рекао да се мимо знања тог истог директората на северу граде нелегално четири базе и то у копненој зони безбедности ", навео је Петковић.

Он је додао да су српски полицајци тамо да чувају јавни ред и мир и да нису ту да буду злоупотребљени од Приштине за неке политичке циљеве, међу којима је, како је казао, и тај да се пререгистрацијом доведе српски народ на КиМ до просјачког штапа и истисне држава Србија са КиМ, али и да се протера српски народ са вековних огњишта.

"Неће ниједан српски полицајац, укључујући и Ђурића, да носи јарам Куртија", казао је директор канцеларије за КиМ.

Петковић је позвао међународну заједницу да реагује на насилно понашње Куртија и додао да нико са запада није реаговао, од оних који су подржали албанску независност, када су јуче албанске патроле саобраћајне полиције дошле на север КиМ где немају право да буду присутне.

"Не могу да разумем више то лицемреје Запада који ћути и не чини ништа да укори Аљбина Куртија, а не да се укори српски народ на КиМ који има своје легалне таблице које користи и које издаје Србија", рекао Петковић.

Каже да је у разговору са Лајчаком поставио и питањуе да ли је после кршења свих споразума уопште могуће да се о нечему разговара.

"Да ли можемо да говоримо о нормализацији односа када је тај покушај да дођемо до неке нормализације односа данас у потпуности срушио Аљбин Курти", рекао је Петковић и додао да су му људи са терена пренели да је ово што се десило "кап у препуној часи".

Он је навео да је у сталном констакту са народом и институцијама и да ће и у наредним данима Србија наставити да доноси одлуке које су у интересу Срба на КиМ.

"Апсолутно је неприхватљиво да, када је Приштина крива, Европска унија и Брисел кажу - одговорене су обе стране. Овде је директно одговоран Курти, што у дану када се потписују важни споразуми Берлинског процеса, када треба да обезбедимо још боље услове за слободу кретања, да идемо у правцу повезивања, да ставармо другачију атмосферу у региону, он доноси противправе и милитантне одлуке којима гази сваки договор", закључио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике