МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Срби су јуче величанственим скупом доказали да више не могу да трпе безакоње
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Скуп на северу КиМ величанствен, порука јединства

07. новембар 2022. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију оценио је да је јучерашни скуп Срба у Северној Митровици био величанствен догађај у коме је учествовало око 10.000 људи, са јединственом поруком да је само Србија њихова држава.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је оценио да је скуп јасан показатељ да Срби на КиМ не могу више да трпе терор Аљбина Куртија.

"У поруци ''доста је било'', садржана је сва мука нашег народа, који вапи последњих 10 година да дође до формирања Заједнице српских општина", рекао је Петковић за Тв Пинк.

Навео је да је порука свих да је напуштање приштинских институција изнуђен потез, али и искључиво демократски чин.

"Срби на миран начини показују да не могу више да трпе безакоње", рекао је он.

Петковић је оценио да је Заједница српских општина кичма и срце Бриселског споразума, односно механизам за заштиту колективних и индивидуални права Срба.

Он је рекао да су синоћ опет нападали Србе и навео да је молотовљев коктел бачен на кућу Зорана Трајковића, кога су и раније нападали.

"Рекао да је то још један од примера застрашивања, те да је број инцидената повећан и да их је преко 240 од како је Курти ту", рекао је он и оценио да антисрпска реторика из Приштине, буде погодно тло код екстремста који онда нападају све што је српско.

Навео је да постоји и институционално насиље које такође нико више неће да трпи, те да је ЕУ упозоравана да да мора што пре да дође до заједнице општина.

Петковић је оценио да је огромна нервоза у Приштини после протеста у Северној Митровици, да пропагандно покушавају да сакрију и умање протест, али да их фотографије демантују.

Оценио је да су Срби 10 година у приштинским институцијама, што показује да је Србија испунила све по Бриселском споразумуму, а Курти није ни основао заједницу српских општина, тек треба да је створи.

Поруке Куртија из Берлина да га не интересује заједница општина оценио је као бахате.

"А шта га интересује? Да протерује Србе, да гради нелегалне полициијске базе на Северу, да намеће таблице?", запитао се Петковић и истакао да Курти по Бриселском споразуму нема право да смењује у полицији Ненада Ðурића кога предлажу четири председника општина са Севера.

Петковић је поручио да се неће десити погроми и олује на КиМ, јер су ту Србија и председник Вучић.

"Неће албанска чизма да крочи на Север, и заводи ред, супротно Бриселском споразуму. Срби траже поштовање Бриселског споразума, и заједницу српских општина", поновио је он.

Говорећи о реакцијама западних држава према Куртију, Петковић је оценио да је раније требало да буду оштрији, а не тек пошто су Срби напустили институције.

"Сада запад реагује оштрије на Куртија, а што то нису раније урадили, да ли је Срби требало да напусте институције да би се они тога сетили. Покушавају да оперу савест и одговорност позивом да се договоримо кроз свеобухватни споразуму, где ће се све бити један пакет. А шта смо радили 10 година, и шта са обавезама из 48 потписаних споразума, да све то падне у воду, да ЕУ ништа није одговорна, не може то тако", рекао је он.

Петковић је поновио да су Срби одоговорна страна која договорено испуњава.

"Нисмо као Приштина, идемо у правцу очувања мира и стабилности, да се испуни што је договорено", рекао је он.

Додао да су су закључци Срба са КиМ да нема повратка до формирања заједнице српских општина, и поништавања Куртијеве одлуке.

"Срби само желе да сачувају бриселски поредак на КиМ, то ваљда свет треба да подржи", рекао је Петковић и додао да не може да верује да Курти не слуша никог од западних држава.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике