МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Курти наставља акције које за циљ имају окупацију севера КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Размотрићемо повратак наших безбедносних снага у складу са Резолуцијом

09. децембар 2022. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да ће Београд размотрити, у складу са Резолуцијом 12 44 повратак до 1.000 наших безбедносних снага на простор Косова и Метохије.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Петковић је на ванредној конференцији за медије одржаној поводом упада припадника специјалне косовске полиције на север Косова и Метохије, казао да ће се повратак српских безбедносних снага размотрити у оквиру онога што предвиђа Резолуција 12 44, посебно члан 4 те Резолуције и члан 6.

Истиче да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да протера српски народ са КиМ, као и да све оно што раде Срби у јужној покрајини мора да буде нападнуто, кажњено.

"Председник Александар Вучић је много пута до сада поновио да се никада више неће поновити ни погром, нити 'Олуја' и чини ми се да довољно добро нису схватили поготову они на западу који треба да уразуме Приштину шта значи то што је рекао председник Вучић", казао је Петковић.

Додаје да нису довољно добро схватили да Београд неће дозволити ни погром, ни нову 'Олују', протеривање и страдање српског народа са КиМ.

"Надам се да након овога што се догодило, они који треба да уразуме Куртија схватају шта значи та важна и значајна порука јер ми желимо да сачувамо наш народ и нећемо дозволити да неко наш народ прогони, убија и малтретира", нагласио је директор владине Канцеларије.

Из тог разлога, упозорио је, како каже, оне на западу и оне са којима Србија разговара, поготову менторе косовске независности, да добро воде рачуна како после не би били изненађени одлукама Београда.

Истиче да није Београд тај који је ушао у било какве провокације, нити прекршио Бриселски споразум.

"Нисмо ми ти који не желимо нормализацију односа, већ то све ради Курти којег очигледно неко пушта и због тога немојте господо са запада да будете изненађени одлукама из Београда. Ми смо апсолутно уверени у одлучност наших одлука, пре свега намере да сачувамо наш народ на Косову и Метохији", поручио је Петковић.

Петковић: Курти наставља акције које за циљ имају окупацију севера КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставио синоћ, упадом косовске полиције на север Космета, са противправним и насилним акцијама које имају за циљ окупацију севера КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Петковић је на ванредној конференцији за медије, пренео да, према сазнањима Београда, више од 300, до 350 полицајаца, што патролних са панцирима, што припадника РОСУ са дугим цевима и под пуном ратном опремом, су око 20.30 часова упали на север и то из правца Јужне Митровице ка Бошњачкој махали.

Онда су се распоредили и блокирали цео град да би се стационирали у Суви дол, Бошњачку махалу, Брђане, Митронасеље, Три солитера, казао је Петковић.

"Разлог за упад албанске полиције на север наводно је то што су Албанци који живе у мешовитим срединама уплашени због онога што се дешава на северу КиМ", додао је Петковић.

Подсетио је да је и пре два дана Курти спроводио насиље наводећи да је то његов начин да се обрачуна са Србима и да се изазову инциденти како би се насилно наметнуло одржавање противправних избора које Курти жели да спроведе на северу Косова и Метохије у четири општине.

Истиче да на тај начин се допушта Куртију да "сахрани Бриселски споразум".

Подсетио је све на Космету, као и оне са запада, да албанска полиција са југа по Бриселском споразуму нема право да буде на северу Косова и Метохије.

"То сви добро знају и сви се праве луди и допуштају Куртију да иде у овакве опасне акције које имају за циљ да сахране Бриселски споразум", казао је Петковић.

Како је рекао, након што је Курти данас славодобитно "хапсио вино и ракију" и нападао људе и породицу Петровић, власнике винарије, и након што су малтретирали српску децу у вртићу у Лепосавићу када је Кфор "залутао" у двориште вртића, опет су залутали, али не Кфор, већ специјалне јединице РОСУ који су се вртели у дворишту док су деца од годину и две спавала у вртићу.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике