МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: На терену се води борба за опстанак народа на њиховим огњиштима
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: На терену се води борба за опстанак народа на њиховим огњиштима

12. децембар 2022. Извор: Танјуг

Ово што се дешава на КиМ је покушај завршавања са српским проблемом, у којем учествују Аљбин Курти и приштинске власти, као и добар део међународне заједнице који се прави да се ништа не дешава, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Вучић је, после седнице Савета за националну безбедност, за РТС, рекао да је на том састанку анализирано све што се збива на КиМ као и такозвани међународни аспект ситуације на терену, као и перспективе.

„Догађа се све оно што смо најавили јуче, претходних дана и претходних недеља, најпре из међународног аспекта, у којем имате безброј неистина, директних фалсификата, чак и огољених лажи онога што се збива на терену“, подвукао је он.

Вучић је истакао да се на самом терену води тешка борба за опстанак једног народа на својим огњиштима, где такозвана Косовска полиција (КПС), која нема никакво право да буде присутна на северу, а да се не прича, како је рекао о праву специјалних јединицах, већ и о КПС-у, који нема право да буде тамо осим Директорат север, који мора да буде састављен од 96 одсто Срба.

Они, подвукао је, на питање да ли то важи и након што су председници четири општине поднели оставку, да немају ни у једној ситуацији јер нема новоизабраних председника општина.

„Да не причам да су и данас упадали са специјалним јединицама, за које се многи из међунардне народне заједнице праве да нису ни видели. Костић (радник на Газиводама) је сигурно измислио да су га гурали и питали ли је ово Србија, цепали му заставу“, додао је Вучић.

Указао је да је најбољи пример за циљеве Приштине хапшење Дејана Пантића, који је оптужен за тероризам што је био у оквиру „Три солитера“, где живи, а када су схватили да постоје и видео надзори који потврђују да ништа није урадио, додао је, рекли су да је био у Лепосавићу, па да је пре више од годину дана у тој општини учинио нешто.

„Ако је све време био припадник КПС-а како да против нега Приштина није поднела ниједну пријаву. Реч је о срчаном болеснику, а породицу нису ни обавестили где се налази њихов супруг и отац. Толико о правима људи и систему“, рекао је он.

Вучић је казао да је био шокиран изјавама појединих европских званичника, који су рекли да су барикаде ужасне и позвали Србију да их склони.

„Када нешто ураде Албанци на северу онда кажу шта се то тиче Србије, јер је то друга држава, а када треба да пронађу кривца, а да не буду Албанци не мора да буде увек друга држава“, критиковао је он.

Вучић је казао да је на Савету размотрено шта мора да се чини.

Позвао је Албанце, и наравно Србе на очување мира и смиривање ситуације.

„Позивам Србе на северу да нуду сталожени, мирни, смирени, не наседају на провокације. Срби кажу да су неки у међународној заједници измислили напад на Еулекс, а ни ми немамо информације, али то не сме да се догађа, јер би на томе инсистирали правећи своју причу“, подвукао је он.

Вучић: Најтежи дан откада сам председник, биће и најтежа ноћ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас за њега због ситуације на северу КиМ био најтежи дан откада је председник државе и од када је био председник владе и да га чека вероватно и најтежа ноћ, јер смо притерани уза зид.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"Ми смо ту притерани уза зид, за мене је ово свакако најтежи дан од када сам председник Дбије и председник владе, вероватно најтеже ноћ ме чека", рекао је Вучић за РТС после седнице Савета за националну безбедност.

Каже да је очигледно да многи неће да хају ако се нешто деси на КиМ.

"Наше је да позивамо на мир и тражимо да ни случајно нико не дира припаднике Кфора и Елекса и то је веома важна порука, да позивамо на мир и разговоре и да пусте невиног човека на слободу (ухапшени ДејанПантић), али онда ће свима да буде јасно да је био невин ухапшен", истакао је Вучић.

Вучић: Имамо уверавања од Еулекс-а и Кфора да неће предузимати насилне акције

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Београд има уверавање Еулекс-а и Кфор-а да неће предузимати насилне акције према демонстрантима на барикадама на северу Косова и Метохије.

Вучић је након Седнице савета безбедности, на РТС-у, а одговарајући на питање о информацијама да ће вечерас специјалци ући на север како би уклонили барикаде, казао да се нада да ће се Еулекс и Кфор и држати тих уверавања.

"Имамо уверавања из Кфора, Европе да неће предузимати насилне акције према демонстрантима, надамо се да ће то тако проћи. Наставићемо да разговарамо са њима, то је наш посао, учинићемо све да се сачува мир и стабилност", казао је председник.

На питање да прокоментарише то што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао да све што ради Приштина, као и одлуке које доноси, све су у договору са Еулекс-ом и Кфором, председник му се захвалио.

"Хвала му на томе, пошто смо ми мислили да је само он мало луд и да жели протеривање Срба са КиМ, добро је да нам је указао да није сам", казао је Вучић.

На питање шта значи за Србе на КиМ када виде Кфор, односно да ли то треба да их брине или треба да се осећају безбедније, Вучић каже да Срби на Космету, док се то не докаже другачије на терену, морају да верују Кфор-у.

"Кфор је одлуком УН та безбедносна снага која мора да гарантује безбедност Србима. Да ли ће то тако бити, ми се надамо да хоће, уколико не буде, одмах ће нам бити све јасно", казао је председник.

Вучић: Предузели смо мере за заштиту отаџбине

Председник Србије Александар Вучић казао је да је држава предузела мере за заштиту отаџбине те да је у складу са тим и издао најважнија наређења.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Вучић је након Седнице савета за безбедност, на РТС-у казао да је његова наређења прихватио Савет и истакао да је поносан на српске војнике и полицајце.

"Поносан сам на наше војнике, полицајце. Обично смо, када дође до неке кризне ситуације, имали три до четири одсто оних који се уплаше и нађу безброј разлога да се склоне. Никада у последњих 10 година, што ће рећи сигурно у последњих 30 и нешто година од када не постоји ЈНА, нисмо имали овакав одзив, овакво расположење људи да се ставе на располагање својој отаџбини", казао је Вучић.

Вучић: Срби на КиМ морају да верују Кфору док се не показе другачије на терену

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Срби на КиМ, док се не покаже другачије на терену морају да верују Кфору, јер је Кфор одлуком УН снага која мора да гарантује сигурност Србима.

"Ми се надамо да хоће, а ако то не буде биће нам све јасно", рекао је Вучић вечерас за РТС на питање да ли Србе на КиМ треба да брине када виде Кфор или треба да се осећају безбедније.

Он је рекао и да је цео дан имао контакте са представницима ЕУ, људима у Бриселу и преговарачима.

"То је наш посао да покусамо да сачувамо мир", рекао је Вучић и додао да је начелник Генералштаба, генерал Милан Мојсиловић разговарао са комадантом Кфора и добио уверавања да Кфор неће дозволити противправни упад косовске полиције на север покрајине.

"Да ли ће се то десити или не то нико не мозе да каже тачно", оценио је Вучић.

Он је подсетио да су из Приштине и пре неко вече рекли да нису имали ни пиштоље, а да се на фотографијама видело да су свим местима, Звечану, Рудару, Зупчу... били са дугим цевима.

Вучић је навео да су припадници тзв. косовских снага безбедности преобучени у полицијске униформе који извиђају терен, а да им је чак и Кфор ставио примедбе због тога што раде.

"Данас цео дан прете 'олујама' српском народу на КиМ. За нас су ово драматични дани у којима немамо апсолутно никакву кривицу и може да нам буде савест чиста. Али не можете да будете мирни јер морате да бринете о сигурности и безбедности, а везане су вам руке", рекао је Вучић и поручио и да када сте дотерани у ћошак морате да се борите.

Он је Србима на КиМ поручио да поштују Еулекс и Кфор.

"Не дозволите да вас испровоцирају и укажите ако видите да постоји могућност да друга страна убаци специјалне јединице са маскама на лицу па да изведу напад на Еулекс и Кфор и да то покушају да припишу Србима", рекао је Вучић додајући да и та могућност постоји и да су на то вечерас на седници Савета за националну безбедност указали из обавештајне агенције.

Он је рекао и да Србија не иде ни против Кфора ни Еулкса већ само жели да сачува свој народ да остане на својим огњиштима.

"Оно мало сто тразимо је - дајте мало правде Србима, постујте Бриселски споразум, лаксе је формирати ЗСО, јер се тада Срби враћају у институције и нема оваквих проблема, али плашим се да мало ко то жели", указао је Вучић.

Он је најавио да 17 . децембра у Београд долазе Јенс Плетнер, Емануел Бон, Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар.

"Разгвори ће трајати четири, пет сати, биће то важни разговори, а до тада треба да покушамо да сачувамо мир, и ми ћемо дати све од себе", закључио је Вучић.

Поручио је војницима и полицајцима да ће пре било којег наређења, осим подизања борбене готовости и узбуне, учинити све да сачува мир и сигурност грађана.

"Хоћу свим војницима да кажем да сам поносан на њих, као и свим полицајцима, а пре него што неко наређење добију осим узбуне или подизања борбене готовости, за употребу било чега, милион пута ћемо пре тога покушати да сачувамо мир и сигурност наших грађана", казао је председник.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике