МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Ситуација доведена до усијања, Срби на барикадама шаљу вапај међународној заједници
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Ситуација доведена до усијања, Срби на барикадама шаљу вапај међународној заједници

12. децембар 2022. Извор: РТС

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да Срби на барикадама желе да сачувају мир, као и да тако шаљу вапај међународној заједници која никако да чује шта се дешава на Косову и Метохији. Истиче и да су приче о могућим нападима на Кфор и Еулекс приштинска пропаганда, као и да би то био повод да се оптужи српски народ и да се још интензивније упадне на север КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: РТС

Петар Петковић истиче да је још једна непроспавана ноћ за нама, поготову за Србе који су је провели на барикадама.

"Релативно је мирно, али ситуација је напета до тачке усијања пре свега због намере Аљбина Куртија да својим оружаним акцијама, упадом косовске полиције, се обрачуна са српским народом на КиМ", наводи Петковић.

Указао је да смо могли да чујемо саопштења која су дошла и од Американаца и од Енглеза у којима кажу како је хапшење Дејана Пантића био повод који су Срби искористили како би подигли барикаде.

"Па не ради се људи само о томе. Није само хапшење Дејана Пантића, наравно и то, јер су ухапсили невиног човека и држе га ко зна где и притом не знају за шта га држе, јер ни за шта није крив. Али десетине је и десетине разлога последњих месеци и година на које Београд и Срби са севера КиМ упозоравају. Реч је о кршењима људских права Срба на КиМ из дана у дан", наглашава Петковић.

Навео је да је било преко 136 инцидената у овој години.

"Срби на барикадама желе да сачувају мир, Срби који су на барикадама желе да одбране бриселски процес, Срби који су на барикадама тако шаљу свој вапај међународној заједници која никако да их чује шта се дешава на Косову и Метохији, која никако да види шта заправо Курти ради на северу КиМ, да са полицајцима упада на север", истиче Петковић.

"Који споразум Курти поштује?"

Указује да су најпре говорили да су то патролни полицајци са лаким наоружањем, али да свакодневно видимо да су на северу РОСУ јединице, специјалци са дугим цевима и оклопним возилима.

"Они немају право да буду на северу КиМ ни по једном споразуму, реч о кршењу свих споразума. Па нека нам објасне и Американци и Енглези и Европљани и сви остали – који споразум данас Аљбин Курти поштује, који споразум данас поштује било ко на Западу и када је реч о Повељи УН и Резолуцији 1244 и Бриселском споразуму и Вашингтонском споразуму", додаје Петковић.

Наводи да ништа од тих споразума Приштина не поштује.

"Видели сте када су донели одлуку да одложе изборе да је све то била само представа. Ако су већ знали да ће да одложе изборе, због чега су слали полицајце да упадају у зграде општина, да тамо обијају канцеларије општинских изборних комисија? Какве то радње су требале то комисије да обаве ако неће бити избора? Јасно је било да они желе да иззаову инциденте, да натерају српски народ да одговори на све те провокације не би ли их онда оптужили за стање на северу КиМ", наводи Петковић.

"Срби на барикадама јер нико није желео да чује њихов глас"

На питање да ли су барикаде једини начин мирног протеста, Петковић каже да се чује са Србима на северу КиМ, као и да су они сами донели одлуку о постављању барикада.

"Они на тај начин изражавају своје демократско право на миран начин, бране своје право на опстанак и останак на простору КиМ, јер никако другачије нико није желео да чује њихов глас. На крају крајева, коме сметају те барикаде? Чију слободу кретања Срби угрожавају овим барикадама? Па нема на северу КиМ Албанаца који пролазе тим путевима, па да кажемо да су на тај начин Срби спречили слободу кретања Албанцима", наводи Петковић.

"Они желе на тај начин да покажу да су понижени, да сваког дана трпе институционално и свако друго насиље од стране Аљбина Куртија – о томе је реч", додаје.

"Зашто би Срби нападали Кфор и Еулекс – реч је о пропаганди Приштине"

Одговарајући на питање да ли је ово ванредно стање на КиМ и почетак рата, Петковић каже "не дао Бог да дође до рата", као и да чинимо све да сачувамо мир и стабилност.

"Због тога и позивамо и говоримо да је неопходно да се сви уразуме, све време и у комуникацији са Србима, а и из поруке председника Александра Вучића, поручујемо и нашем народу на КиМ да не наседају на провокације, јер имамо информације из обавештајних извора да је Приштина планирала да са неким члановима косовске полиције, који би били маскирани у цивилу, и који би инсценирали напад на Кфор и Еулекс, да онда то искористе и кажу како су Срби напали Кфор и Еулекс", објашњава Петковић.

Указује да би то био повод да се оптужи српски народ и да се упадне још интензивније на север КиМ.

"Зато смо појачали ту врсту поруке и нашем народу на КиМ да не наседају на провокације, да Кфор и Еулекс морају да се поштују и да ми желимо њихово присуство на северу КиМ, јер су они дужни да заштите српски народ, а не да се баве питањем барикада", наводи Петковић.

Објашњава да оног тренутка када су српски полицајци напустили институције на северу КиМ, све време говоримо да у том безбедносном вакуму морају да буду присутни и Кфор и Еулекс.

"Зашто би Срби нападали Кфор и Еулекс? Реч је наравно о пропаганди Аљбина Куртија и Приштине, коју су одмах искористили и многи на Западу не би ли све време онда само говорили о бракидама, а нико да говори зашто је до тога дошло, зашто се и даље не формира Заједница српских општина – то је кључно питање", поручује Петковић.

"Српска застава је била и остаће на Газиводама"

Истиче да је на Газиводе упала РОСУ полиција, као и да је малтеретирала портира. "Ставили му поцепану заставу, уперили пушку у груди и говорили му да се изјасни и каже у којој држави живи", додаје Петковић.

"Српска застава је била и остаће на Газиводама. Ми не желимо никакве провокације и никакве инциденте, све време инсистирамо на миру и стабилности – то је порука и Србима, то је порука и међународној заједници", каже Петковић.

Говорећи о изјави немачке министарке Аналене Бербок, која је рекла да је неприхватљиво слање српских снага на КиМ, Петковић пита да ли то значи да су Немци преузели улогу команданта Кфора који је једини властан да о томе говори.

"Предлог се упућује команданту Кфора у складу са Резолуцијом 1244 где ми тражимо да у складу са том Резолуцијом која је на снази се деси оно што тамо пише, а то је да дође до повратка наших безбедносних снага, до 1.000 њих, на простор КиМ", рекао је Петковић.

Процењиваћемо све и у догледно време ћемо вас обавестити када ће Влада и формално упутити тај захтев, додаје.

"Ми са свима разговарамо, покушавамо да у овој немогућој ситауцији сачувамо мир и стабилност, важно је разговарамо и са нашим међународнм партнерима. Наравно да они који могу да изврше притисак на Аљбина Куртија то треба и да ураде, али из дана у дан ми улазимо у нове и нове кризе и просто ми је невероватно да то Курти сам ради", каже Петковић.

Указује да је важно да сви који то могу изврше притисак на Куртија.

"Зато и разговарамо са међународним партнерима, зато разговарамо са Кфором од кога имамо обећање да неће бити тих напада, али много пута смо се опекли о та разна обећања и због тога морамо да будемо итекако опрезни", наводи Петковић.

"Још једном понављам – молимо да се сачува мир и тај мир желе Срби на КиМ, они не желе никога да нападају, они бране само своје право на голи живот", закључио је директор Канцеларије за КиМ.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике