МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Добили смо папир који гарантује безбеднији живот Срба на КиМ и сачували мир, барикаде се повлаче
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Добили смо папир који гарантује безбеднији живот Срба на КиМ и сачували мир, барикаде се повлаче

29. децембар 2022. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да су разговори са Србима са КиМ били тешки и сложени, а као најважније оценио је то што је постигнутно јединство и што је Србија стала уз свој народ и подржала одлуке Срба са Косова.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"Синоћ смо показали да само заједничким снагама можемо да се изборимо за опстанак нашег народа на Косову и Метохији", рекао је Петковић за ТВ Пинк и додао да је власт свесна колики терор трпи српски народ на КиМ.

Према његовим речима, Приштина неће лако моћи да погази гаранције САД и ЕУ.

"Ови споразуми и гаранције улазе у корпус свих оних споразума на које се позивамо, издејствовали смо нешто што је саставни део наше борбе на међународном плану. Добили смо гаранције које Приштина неће моћи тако лако да то погази, а да САД и ЕУ не реагују, јер је ово њихова гаранција и њихова реч", рекао је Петковић.

Како је нагласио, САД и ЕУ гарантују да неће бити хапшења Срба на Косову.

"Гаранције САД и ЕУ се односе на то да не постоје никакви спискови за хапшење Срба са Косова због учешћа на мирним протестима односно барикадама. Овај део је јако важан и Вучић се силно борио да све на том папиру буде јасно дефинисано. Срби су отворено рекли да не верују гаранцијама САД и ЕУ, али смо ми са друге стране дали гаранције да ћемо стати уз наш народ. Не можемо да верујемо Куртију, боље је да имамо један овакав папир за који можемо да се држимо. Гаранције се односе и на то да КБС на север Косова не може без одобрења команданта Кфора и политичких представника Срба са Косова", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ оценио је да им нимало није лако, нарочито од како је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти дошао на власт.

Додао је да се од јутрос ради на смиривању тензија и повлачењу барикада.

Барикаде ће бити, како каже, укоњене у наредних 48 сати.

"Повлаче се барикаде, иде се у правцу деескалације, Срби са Косова се најпре нису сложили са тим, али је постигнут договор. Ми ћемо стати уз наш народ, сачували смо мир и нема веће гаранције од тога", рекао је Петковић.

Приштина, како је подсетио, води хибридни рат и жели да прикаже да су Срби криминалци који улазе у сукоб са Кфором и Еулексом.

"У ствари све је супротно... Ми смо ти који смо се борили за мир и који смо показали шта је одговорност", навео је Петковић.

Подсетио је да су грађани могли јуче да чују и потресне приче обичних људи.

"То нису криминалци, већ људи који су се борили да сачувају свој живот на КиМ. Вучић је први председник који је до краја стао уз свој народ, Срби су сами подигли барикаде, ми смо за то сазнали након три сата, али никада нисмо рекли да су Срби сами, већ смо стали иза њих", рекао је Петковић.

Као најважније је оценио то што је Србија успела да се избори и донесе добре вести.

"Колико год да нам је тешко, јуче смо добили добре вести, успели смо да се изборимо за добре ствари", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ подсетио је на дугачку листу напада и инцидената на Србе од Куртијевог доласка на власт.

Према његовим речима, велика је срећа за породицу Пантић што је Дејан Пантић сада код куће.

"Куртију се није свидела вест о Пантићу, зашто се на тај начин односи према правосуђу, зашто се меша у правосуђе? Какву другу одлуку могу да донесу у везу са Пантићем, када је и мера кућног притвора за њега велика, јер човек није ништа урадио", поручио је Петковић.

Како је додао и младић ухапшен на Газиместану Никола Недељковић је јуче пуштен из затвора.

"Чули смо се са њим, невероватна је његова храброст", рекао је Петковић и подсетио да је Недељковић јуче поново обукао мајицу због које је ухапшен на Газиместану.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике