МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Вучић јасно рекао да не пристаје на признање тзв.Косова ни на чланство у УН
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Вучић јасно рекао да не пристаје на признање тзв.Косова ни на чланство у УН

03. март 2023. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да је председник Србије Александар Вучић јасно ставио до знања у Скупштини Србије, током и после преговора у Бриселу 27. фебруара, као и да Србија не пристаје на признање тзв. Косова, ни на чланство у УН.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"У Бриселу смо 27. фебруара имали тешке разговоре. Ја сам сведок како се Александар Вучић борио и сваког дана али и у Бриселу", рекао је Петковић за ТВ Пинк.

Петковић је додао да је део српске опозиције после бриселских разговора изнео "чисте лажи" да је то што се десило на састанку "велеиздаја".

"Могли сте да видите да ништа није потписано и да смо јасно рекли да ћемо наставити да разговарамо. Вучић је рекао и у Скупштини и у Бриселу и у разговорима са (Олафом) Шолцом и (Емануелом) Макроном нашу позицију и став да не пристајемо ни на 'де јуре' ни 'де факто' никакво признање и да нећемо пристати на чланство Косова у УН", рекао је Петковић.

Он је нагласио да је Вучић то јасно рекао и пре и након Бриселских преговора.

"Уместо да смо чули да се опозиција извини, они који су учинили све да на тацни предамо КиМ, они су наставили да обмањују, да настављају притиске", рекао је Петковић.

Нагласио је и да је након састанка у Бриселу, 27. фебруара, премијер привремених приштинских институција изјавио да је хтео да потпише и да је рекао да Вучић није желео.

"Пре свега он то говори како би избегао обавезу формирања Заједнице српских општина. Приштина већ десет година одбија да формира ЗСО која представља брану опстанка српског народа на КиМ", нагласио је Петковић.

Додао је да Курти и након бриселског дијалога наставља да понавља да ЗСО није прошла суд ни његове владе ни уставног суда у Приштини, јер ће, како тврди, то урушити тзв. независно Косово.

"А све то можете да чујете од дела (српске) опозиције, која за ЗСО прича да је превара, шарена лажа. А то је иста реторика коју има Курти и они имају исти циљ, да нападну Александра Вучића и отежају дијалог, како ЗСО не би била формирана. Па да је ЗСО лоша да ли би се Курти и претходне Владе у Приштини опирале да не формирају ЗСО", упитао је Петковић.

Додаје да ЗСО не обухвата само четири општине на северу јужне српске покрајине, већ обухвата и шест општина јужно од Ибра.

"То су важне ствари које треба да знамо. То се односи на целокупни српски народ који живи на КиМ. Да они могу нормално да живе, имају примарну и секундарну здравствену заштиту. Да се економски развијају. Да имамо надлежности у образовању као и многе друге ствари које предвиђа ЗСО. Због тога се Приштина противи ЗСО", рекао је Петковић .

Петковић је истакао да приликом писања европског плана који су усвојиле све државе чланице ЕУ, Београд није био консултован.

"Ништа нас нису питали око тог плана. Нисмо учествовали у разговорима око креирања тог документа. Дошли су са њим по принципу узми или остави. И они желе на начин који њима одговара да реше косовско питање", оценио је Петковић и додао да је Вучић јасно рекао да не жели да преговара о учлањењу у УН, о независности већ да жели да преговара о ономе што може да буде имплементирано, али је, како је истакао, сваког дана суочен са притисцима и међународне заједнице и опозиције.

Нагласио је да су до 2012. године договорене многе ствари које су отежале позицију Београда у преговорима, попут "границе између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку".

"Наше је шта ћемо прихватити из плана. Дајте да наш народ нормално живи. Да омогућимо коришћење таблица, и економски развој. Али имате и део опозиције који не жели ништа већ каже ми желимо у мирну реинтеграцију, а не знају шта је и како је постићи", истакао је Петковић.

Додао је да је за Београд и Вучића важна и мапа пута.

"Интересује нас и мапа пута. Зато председник жели да види како ће изгледати план имплементације", рекао је Петковић и оценио да "док траје мандат Александра Вучића он ће се борити за Србију и за Косово и Метохију".

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике