МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: 10 година након потписивања Бриселског споразума Приштина не жели да формира ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: 10 година након потписивања Бриселског споразума Приштина не жели да формира ЗСО

19. април 2023. Извор: Танјуг

Наредна рунда дијалога на високом нивоу биће посвећена Заједници српских општина (ЗСО) и да се уђе у конкретне кораке за њено формирање, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, поводом 10-годишњице потписивања Бриселског споразума.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Договорено је да наредна рунда дијалога буде посвећена ЗСО, да уђемо у најконкретније кораке, али не како жели Курти, него како је договорено 2013. и 2015. године - управљачки тим да образложи нацрт статута ЗСО и онда да уследи разговор о томе", рекао је Петковић гостујући у јутарњем дневнику РТС-а.

Он је истакао да Статут треба да садржи "све одредбе које стоје у општим принципима из 2015. године".

Петковић је поновио да ЗСО за Београд представља кључни услов за даљи процес нормализације односа, што је потврдио и договор у Охриду.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу, уз учешће председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија најављена је за 2. мај, у Бриселу.

Петковић је указао да је, за разлику од Београда који је испунио све обавезе, Приштина досад на све начина покушавала да опструише дијалог и не формира ЗСО, као и да отежа живот Србима на КиМ, што се види кроз свакодневне нападе и инциденте.

"Када се погледа шта се дешавало у протеклих 10 година, види се да посебну одговорност сноси међународна заједница, Европска унија и они који су подржали дијалог, јер су они били дужни да изврше потребан притисак на Приштину да ЗСО буде формирана. ЗСО је кичма процеса дијалога и ми смо у тај процес и ушли да би се кроз ЗСО обезбедила сва права за Србе договорена споразумима из 2013. и 2015. године", рекао је Петковић.

Истакао је да је Бриселски споразум за Београд од кључне важности и да је он жив, те да је тако гледано и из угла Приштине, јер је ратификован у тамошњем парламенту и за њих представља међународну обавезу.

"Чудно је да после 10 година говоримо да Приштина треба да формира ЗСО, али када се чује реторика Куртија и Османије, виде се да они то и не желе, а ако би се и формирала да буде љуштура без правог садржаја, док нас занимају управо њене суштинске надлежности и циљеви", нагласио је Петковић.

Оценио је да је данашњи дан тренутак када би требало да се застиде сви који су упирали прстом у Београд и говорили да он треба нешто да испуни, а нису извршили притисак на Приштину.

Петковић је додао да Аљбин Курти не жели ЗСО, него кризу и немире и да протера Србе са КиМ.

То, према његовим речима, показује и чињеница да је од доласка Куртија на власт на КиМ било 320 индцидената и да се Срби свакога дана суочавају са институционалним насиљем Приштине.

"Дошли смо до тога да је јуче европски парламент донео одлуку о визној либерализацију за КиМ. Ми немамо ништа против визне либерализације јер је то питање слободе кретања, али проблем је што је јучерашњом одлуком наградјен Курти и то зато што протерује Србе и стално генерише кризе на Косову", рекао је Петковић.

Одговарајући на питање да ли Београд остаје при ставу да нема примене евопског плана за нормализацију односа пре формирања ЗСО, рекао је да наравно остаје и да је ЗСО за Београд кључни услов за нормализацију односа.

Додао је да ће Србија наставити да се бори за српски народ на Косову и Метохији и за формирање Заједнице српских општина.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике