МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »РОСУ специјалци синоћ окупирали Косовску Митровицу, малтретирали људе и покушали да хапсе Србе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

РОСУ специјалци синоћ окупирали Косовску Митровицу, малтретирали људе и покушали да хапсе Србе

17. јун 2023. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Изјавио је данас да Београд чини све што је у његовој моћи да сачува мир, али да то више не зависи од Србије.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Он је на конференцији за новинаре позвао међународну заједницу да заустави премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, јер ако се то не деси нема више о чему да се прича.

"Све је у Куртију и његовој лудој глави и потезима којима жели да запали цео регион. Крајње је време да неко уразуми Куртија јер је намера да изазове рат и запали не само север већ цео регион. Реч је о пироману који хоће да изазове рат у региону", рекао је Петковић.

Он је казао да ће председник Србије Александар Вучић данас наставити разговоре са америчким и европским званичницима.

Говорећи о поселедњим дешавањима на северу КиМ Петковић је рекао да су Росу специјалци из јужног дела Косовске Митровице ушли са 30 оклопних возила и малтретирали град.

Петковић је показао и фотографију на којој се види како је Курти мапирао делове Косовске Митровице.

"Направили су безбедносни прстен, имали пунктове по ободима где су малтретирали, претресали људе и псовали. Ова ноћ је била прави пакао, било је горе него да је уведен полицијски час, овде се ради да Курти све време провоцира и жели сукобе и рат. Током јучерашњег дана и ноћас Куртијева полиција је покушала хапшење у Бошњачкој махали, па два брата, па су јурили Лунетовог друга, то је трајало целу ноћ", рекао је он.

Како је рекао од јутрос су оклопна возила замењена шкодама, али су и даље присутни специјалци са дугим цевима.

"Има их и у цивилу, Росу полиција, користе аутомобиле са српским регистарским таблицама да би били мање уочљиви и траже Србе које ће да ухапсе по северу", рекао је Петковић.

Према његовим речима Курти је јуче од раног јутра спремао нову провокацију не би ли међународна заједница окривила Београд или Србе.

"Краснићи је током смене полиције на превару ушао у зграду општине где је требало да дочека нове лажне одборнике и директорте. Наш народ је бурно али мирно реаговао, дошли су до улаза, али су се на молбу Кфора повукли, након тога покушано је хапшење још Ивана Миладиновића, а након тога је ухапшен Немања Влашковић (33) након чега је Свечља објавио фотографију где је означио да је маскирани момак Влашковић и да се хапси због 29. маја и напада на албанску новинарску екипу", рекао је Петковић.

Он је показао фотографију коју су Влашковићеви пријатељи и породица послали и где се види да Немања стоји на крају и мирно посматра шта се догађа и нема везе са маскираним човеком.

"Реч је о пропаганди и Свечље и Куртија и ухапшен је без основа још један невин човек. Реч је о момку без криминалног досијеа, треће је дете у породици привредника. Сви га само хвале. Он се и даље налази у јужном делу Косовске Митровице", рекао је Петковић.

Петковић је рекао и да су га шокирала саопштења САД и Велике Британије у којима траже да се пусте тројица припадника тзв. Косовске полиције који су ухапшени у централној Србији.

"А нико не помиње да је неопходно да се пусте невини Срби. О каквом је лицемерју реч. Не одлучујемо ми јер је покренут правни поступак, ми смо правна држава. О томе тужилаштво и суд одлучују не у амбасадама. Апсолутна је лаж да се Београд лоше односи према њима, да им се не дају лекови, да се малтретирају. Приштина када то говори полази од себе, јер малтретира ухапшене Србе и пребијају их и не смеју да их пусте јер су у подливима. Овде није реч о малтретирању, ми смо озбиљна држава, радимо у складу са законом, сваки ухапшени има своју собу, примају лекове, храну и пиће. Нису у Хајату, али у односу на ухапшене Србе ова тројица као да су у Фор сизонсу. Престаните да лажете, да тражите да се ослободе они који су са дугим цецима упали на територију Србије, а позабавите се Србима који су невино ухапшени, малтретирани, тужени", рекао је он.

Он је додао и да последњих дана и недеља није рањен ниједан Албанац, а да се хапсе Срби ако баце петарду или каменицу.

"А нико да се сети Драгише Гаљка, да ли је неко одговарао што је упуцан са два метка са леђа и што је питање да ли ће моћи нормално да хода", рекао је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике