МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Породице страдалих Срба у Ливадицама: Никада нећемо заборавити, али за нас не постоји правда
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Породице страдалих Срба у Ливадицама: Никада нећемо заборавити, али за нас не постоји правда

16. фебруар 2024.

У цркви Свете Петке у Лапљем Селу у близини Грачанице служен је парастос за 12 настрадалих Срба, који су пре 23 године убијени у бомбашком нападу на аутобус "Ниш експреса" у месту Ливадице код Подујева.

Фото: Канцеларија за КиМ

Након парастоса помен је служен и на гробу једне од жртава, Мирјане Драговић. Мирјанина сестра, Јелена Стојановић навела је да године пролазе, а да породице још увек немају одговоре на питање ко је и зашто то учинио.

"Често се питам колико смо трпељив народ, колико можемо да издржимо, и поднесемо. Једино што ми даје одговор је вера и нада. Не знамо одакле нам толико срце да се надамо да можемо да останемо овде. Сигурно је да нећемо да заборавимо, нашу Мирјану, све оне који су убијени, отети. Нећемо дозволити да се њихово име заборави, и да се не чује гласно. Сваки дан нам је ново сећање и нова борба", рекла је Стојановић.

Гордана Ђорић која је тог дана била у једном од аутобуса рекла је да јој је тај догађај увек у сећању.

"То ће дубоко остати у нама који смо доживели ту трагедију, који смо видели раскомадана тела унесрећених суграђана, повређених. То је дубоко у мени, а сигурна сам и у осталима који су доживели то. Нема дана да се не сетимо тог случаја. Ту је и огорчење, јер они који су починили злочин нису добили казну, него су ту негде међу нама. На суђењу се тај човек окрену према нама, и данас се сећам његовог циничног осмеха, то ме прогања. Неправда нас свакодневно погађа. За нас не постоји правда ни од стране међународне заједнице, као ни од косовских институција, ни од оних који треба да пронађу и казне оне који су починили тај злочин, као и све друге злочине од 1999. године па надаље", рекла је Ђорић.

Адвокат Живојин Јокановић истакао је да је тај догађај један из серије од више стотина злочина који су учињени над српским народом, а који су остали нерасветљени.

"Имамо преко 900 различитих инцидената који су остали неразјашњени, један од најгнуснијих су Ливадице. Ништа мање не оставља лош знак и случај жетелаца у Старом Грацку, убиство Поповића из Клине, напад на дечаке у Гораждевцу...Једини расветљени злочин који је добио судски епилог јесте убиство Димитрија Поповића. У случају Ливадице имали смо идентификованог извршиоца, који је пронађен на основу опушка, а преко ДНК анализе. То је најсигурнији начин идентификације, Зашто се стало? Извршилац је осуђен, али се у једном чудном поступку обуставља поступак и он се ослобађа услед недостатка доказа, то је први предмет који је тако гнусно затворен", рекао је Јокановић.

Парастосу су поред породице настрадале Мирјане Драговић присуствовали и званичници локалних самоуправа, као и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Игор Поповић који је истакао да је злочин у Ливадицама оставио бол у срцима.

"И 23 године после трагичног догађаја и даље чекамо правду за људе који су годину и по дана после завршетка ратног сукоба на КиМ хтели на Задушнице да обиђу гробове својих најмилијих, надајући се да је неки мир постигнут и да је безбедно. Нажалост десио се терористички напад. Поред силних трупа међународне заједнице и безбедносних капацитета који су рекли да ће пронаћи злочинце, ми ни до данас немамо кажњене извршиоце, осим једног који је ослобођен. Позивамо и апелујемо на правду, да се случај обнови који је обустављен услед наводног недостатка доказа и да одговорни буду кажњени. Уместо тога имамо да се Срби приказују као некакви терористи јер бране своја права на живот у окружењу где су рођени. Позивамо међународну заједницу и локалне институције, да уместо прогона Срба своје капацитете употребе на проналажењу одговорних за терористички напад", рекао је Поповић.

У терористичком нападу на аутобус "Ниш експреса" 16. фебруара 2001. године у Ливадицама настрадало је 12 Срба, а 43 је повређено. За бомбашки напад на 40 година осуђен је Флори Ејупи, чији је ДНК пронађен на месту са којег је активирана бомба, али га је Еулексов суд ослободио због недостатка доказа.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике