МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић из Брисела: Београд показао пуну опредељеност, решење се мора наћи на политичком нивоу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић из Брисела: Београд показао пуну опредељеност, решење се мора наћи на политичком нивоу

27. фебруар 2024.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је делегација Београда показала пуну опредељеност за решавање проблема као и да мора да се нађе решење за динарску исплату, али да је састанак у Бриселу показао да одлука поводом уредбе тзв. ЦБК подразумева решење на политичком нивоу.

Фото: Танјуг

Он је након састанака у Бриселу рекао новинарима да чињеница да је он у Бриселу, за разлику од главног приштинског преговарача Бесника Бисљимија, показује опредељеност Београда да проблеме решава кроз дијалог, за разлику од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који доноси ескалаторне мере са циљем протеривања Срба са КиМ.

"Састанак је показао да одлука тзв. ЦБК подразумева решење на политичком нивоу. Ја сам зато био овде, не и Бисљими. Последице такве одлуке су политичке. Тачно је да се о динару никада до сада није разговарало у дијалогу, али с обзиром на то да одлука тзв. ЦБК погађа директно Србе, наравно да ће се разговарати у Бриселу", рекао је Петковић.

Према његовим речима, важно је да се покаже пуна опредељеност због чега је делегација Београда дошла у пуном саставу и да је указала на разорне последице одлуке о динару.

"У дискусији су представници тзв. ЦБК говорили да Комерцијална банка има више рачуна, што није тачно, јер је 55.000 рачуна у Поштанској штедионици. То јасно показује да не постоји прави разлог те тзв. уредбе ЦБК, да ни не знају све детаље везано за платни промет, већ да је реч о чисто политичкој одлуци", указао је Петковић.

Он је истакао је и да ће Београд учинити све да дође до решења у Бриселу.

"Посебно смо инсистирали да спорне одредбе буду уклоњене и говорили да Поштанска штедионица мора да остане на КиМ и функционише. Не ради се овде реч само о народу, већ и српским институцијама, јер ако немају могућност за материјалне трошкове питање је како ће да опстану", рекао је он.

Додао је да је важно да су на састанку покренута сва горућа питања и да је указано на проблеме Срба, као и да је Београд истрајан да нађе решење и омогући да Срби примају своје плате, пензије, социјална давања.

"Одлука показује да Приштина не жели да формира ЗСО и угаси институције које су темељ ЗСО. У разговору са Лајчаком тет-а-тет, делегације са Лајчаком и на крају тројном састанку указали смо на све проблеме. Дошли смо до истог става Лајчак и ја, да је за решавање питања насталих због једностране политике потребно је решавање на политичком нивоу", рекао је Петковић.

Како је рекао очекује наставак разговора, а Београд ће се одазвати позиву Лајчака јер је кључно да се то питање реши.

Петковић: Банка Поштанска штедионица мора да настави да функционише на КиМ

Директор канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да решење за проблем динара на КиМ треба тражити на политичком нивоу пошто не могу они који, како је рекао, немају политички мандат, да преговарају о томе.

''Потребан је политички ниво за решење, не може као Бесник Бисљими што је урадио, да не дође у Брисел, већ да пошаље људе из такозване Централне банке Косова да одлучују о нечему за шта и сами кажу да немају мандат'', рекао је Петковић новинарима након састанка у Бриселу.

Додао је да Банка Поштанска штедионица мора да настави да функционише заједно са Поштом на КиМ, како би било могуће да се врше исплате Србима ''и јужно и северно од Ибра''.

''Што пре мора да се дође до решења како би људи могли да приме готовину, јер ће, ако не буде тога, кренути да се исељавају, а онда ће бити јасно да је Куртијева идеја била да том једностраном одлуком протера Србе'', истакао је Петковић.

Он је рекао да је то што Поштанска штедионица мора да остане на КиМ - реалност.

''Не тражимо ништа што не постоји, Штедионице већ има у све четири општине на Северу, постоји и филијала у Косовској Митровици са 55 хиљада рачуна. То не тражимо јер нам се тако хоће, то је неопходни механизам када је реч о платном промету и финансирању за Србе и друге грађане на КиМ'', рекао је Петковић.

Петковић: Било је важно да састанку буду представници Поштанске штедионице преко које иду сва плаћања на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да се Београд годинама суочава са условљавањима Приштине уочи дијалога, али да Београд зна како да се понаша у разговорима.

Он је то рекао у Бриселу, након састанака са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, на питање да ли је тачно да је уочи састанака било условљавања из Приштине за данашње састанке и саставе делегације.

"На том тројном састанку били су представници Министарства финансија и банке Поштанске штедионице јер је важно да се чује њихов глас, да се види да није тачно да комерцијална банка има више српских рачуна од Поштанске штедионице. Не знам да ли су представници Приштине то изнели јер нису знали за тај податак, али 55.000 рачуна иде преко банке Поштанске штедионице", рекао је Петковић.

Како је рекао Поштанска штедионица, има пет експозитура, а сва плаћања, иду преко ње због чега је било важно да се чује њихов глас и јер је и она део решења.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике